Jag har hört att det är förmånligt att pensionsspara som egen företagare. Jag driver enskild firma och är delägare i ett aktiebolag. Vad anser ni är den bästa sparformen? Och finns det någon gräns när jag tidigast kan börja ta ut min pension. Låt säga att min plan är att gå i pension när jag fyller 50år, skulle det vara möjligt med samma regler för pensionssparande? Har ni några andra råd att tänka på?
- Emil S

Svar av Företagande Redaktionen, Expert inom företagande och entreprenörskap.

Ett pensionssparande i företaget är en klok idé! Du stärker pensionen och ökar tryggheten, samtidigt som du minskar företagets resultat och därmed även skatten. Är du anställd i eget aktiebolag får ditt företag göra avdrag för pensionsinsättning med upp till 35 procent av din årslön. Avdraget får i år vara högst 445 000 kronor. Har du enskild firma eller handelsbolag medges avdrag för ytterligare 12 000 kronor, eller maximalt 457 000 kronor.

En annan expert säger: Sluta pensionsspara och gå i pension som miljonär…

Pensionen kan lyftas tidigast från 55 år och tas ut under minst 5 år.

Om man vill gå i pension redan vid 50 år finns det en möjlighet för aktiebolag att teckna en direktpension. Direktpension kan man börja ta ut när anställningen upphör. I Swedbank erbjuder vi en kostnadsfri trygghetsanalys med en försäkringsrådgivare. Vi kan då ge dig råd utifrån din individuella situation och dina önskemål.

En tredje expert säger: Strunta i pensionsförsäkringen och spara i det egna bolaget istället

Vänliga hälsningar

Kari Johansson, Swedbank Pension & Försäkring

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.