Jag har en anställd som jag börjar tro har någon form av missbruk. Hur ska jag ta upp det med personen?
- Lena


Svar av Ylva Ekdahl, Expert inom coachning och HR-frågor rörande ledarskap, medarbetare och arbetsgrupper.

Du måste ta upp frågan så snabbt som möjligt. Ju längre du väntar, desto mer besvärligt kommer det att bli. Arbetar ni inom en verksamhet där ett missbruk kan vara farligt är det oerhört viktigt att du tar upp det omgående.

Har din organisation ett avtal med en företagshälsovård eller är med i en branschorganisation? De kan ofta erbjuda stöd, hjälp och vård i samband med missbruk. Ta reda på vilket stöd du kan få och vilken slags behandling ni kan erbjuda den anställde. Har företaget en drogpolicy? Använd den som ett underlag för vad du ska göra. Finns det fog för dina misstankar behöver en åtgärdsplan sättas upp.

Det är svårt att ta upp en sådan här känslig fråga. Om det finns ett missbruk kommer personen att förneka det och slåss för sin heder med näbbar och klor. Du måste därför tänka på hur du formulerar dig. Använd jag-budskap, dvs utgå från hur du upplever det. Var också specifik och fokusera på vad du verkligen kan se. Säg inte ”Du jobbar dåligt, det är något som är fel. Dricker du för mycket?”, utan berätta vad du upplever och vad du kan se. ”Jag upplever att du inte verkar må så bra. Jag har sett att du kommit sent flera dagar och att du är väldigt trött på måndagarna och går tidigt på fredagarna. Jag är orolig och undrar hur jag kan hjälpa dig.”   

Din upplevelse kan inte ifrågasättas. Du kan se detta, du utgår från dig själv inte från personen. Det kan vara svårt att få någon att erkänna ett missbruk, men ett allvarligt menat försök att hjälpa till kan ge en oväntad möjlighet för personen att ta sig ur något som gått för långt. Erbjud också en utväg. Berätta om vad företaget kan hjälpa till med: missbruksvård, terapi, läkarkontakt etc.

Ibland kan det räcka med ett samtal för att få någon att samla ihop sig och själv ta itu med ett problem.  Det kanske inte var så problematiskt som du trodde, det kanske handlade om något annat. Kom dock ihåg att en missbrukare så gott som alltid ljuger för att dölja missbruket. Ibland hjälper ditt samtal inte alls, men då har du inte låtit det passera förbi obemärkt. Du har något att utgå ifrån om du måste ta upp det igen.

Lycka till med ditt samtal. Kom ihåg att du kanske räddar ett liv!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.