Vi har investerat ca 5 miljoner på kärnborrning och geofysiska markmätningar med bra resultat. I ena åsen och vid testvaskning i en bäck har vi stött på rent guld och koppar. Vi behöver ca 5 miljoner till en bearbetningskoncession, dvs uppstart av gruva. Det skulle generera ca 300-400 arbetstillfällen. ALMI, kommunen och statliga Vinnova har visat svagt intresse för lån och bidrag.
- Wonna

Svar av Johan Olson, Expert inom offentlig finansiering till små- och medelstora företag.

Ni verkar ha kommit en bra bit in i verksamheten vilket kan vara förklaringen till att ALMI, Vinnova m.fl. tycker att ni inte kan ansöka hos dem. Detta skulle jag dock ta med en ”nypa salt” då det finns anledning att ifrågasätta det om ni har så bra fyndigheter som ni påstår. Jag skulle våga påstå att åtminstone ALMI Invest skulle vara en lämplig partner för er då de går in som investerare i ”risk” projekt.

Det finns också inom ALMI något som de kallar för tidigt ägarkapital som förvisso bara kan ge ca 2,5 Mkr men som kan vara en bra bas. Till detta kan de bevilja exportlån i steg 2 om ni avser att senare exportera era fyndigheter. En annan part som ni borde kunna få till en dialog med är Industrifonden som skall vara med och stötta lite större projekt som är ”lovande”. Samma sak gäller för övriga ”halvstatliga” fonder.

Lite beroende på var i landet ni befinner er kan man även tänka sig Norrlandsfonden och Inlands Innovationsfonden. Då ni saknar kapital råder jag er att inte gå vidare på EU medel förrän ni har fått en bättre bas att stå på men håll ändå koll.

Som tillägg till ovanstående kan man tänka sig riskkapital från Affärsänglar även om 5Mkr som regel är för mycket för dem. Då får ni gå på VC företagen och dessa är många men svårflörtade (se en lista på några av dem på johanolson.eu).

Nästa steg är att istället gå på börsen och lista företaget med hjälp av en kommissionär. Den jag känner till bäst är Sedermera men det finns flera som är bra så det kan ni söka på så hittar ni säkert någon i er närhet. Då jag inte har så mycket bakgrundsinformation att utgå ifrån kan jag bara som hastigast nämna att det finns en hel del stiftelser som arbetar med att stödja olika typer av projekt i Sverige och mineralutvinning och gruvdrift är inget undantag även om det i de flesta fall kräver en anknytning till akademin och eller utveckling och innovation.

Sist kan jag också nämna att om man kan se någon form av innovativt sätt att bedriva denna drift kan det i sig utgöra en bra bas för vidare stöd från flera olika myndigheter så som Vinnova och EUs innovationsprogram. Kan ni dessutom göra det på ett mer miljövänligt sätt än normal just på grund av en ny bättre innovativ teknik öppnar det ytterligare möjligheter…

Hoppas detta gav er en första idé om hur ni kan gå vidare!

M.v.h. Johan Olson

Mvh Johan Olson

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.