Jag är en nyföretagare som har sökt finansiering av både ALMI och min bank (väntat i mer än 6 v) och fick nej. Nu står jag här utan pengar och vet ej vart ska jag vända mig för hjälp med finansiering. Tacksam för råd!
- Dumitra Hansson


Svar av Johan Olson, Expert inom offentlig finansiering till små- och medelstora företag.

Hej,

Läget låter svårt och tydligen har dessa inte ansett att din idé är tillräckligt bra eller så faller du utanför "ramen". Det är inte ovanligt men svårigheten att få finansiering ökar avsevärt om man inte kan få hjälp från ex.vis. ALMI i början. Det finns dock hopp om hjälp ändå.

Dels tror jag att du bör ta upp frågan med ALMI igen för att höra vad som inte var bra nog för att de skulle stödja dig. Ta hjälp av ditt lokala Nyföretagar Centrum då de har kontakter som ofta kan hjälpa dig. Dessutom brukar ALMI godkänna deras affärsplaner mm vilket gör det enklare att få dem att förstå din affärside.

Kom ihåg att det inte alltid är så lätt för en utomstående att förstå din ide om du inte kan presentera den på ett sätt som de är vana vid. Det är ofta som jag stöter på att man talar förbi varandra då entreprenören inte kan beskriva för en finansiär vad han/hon egentligen gör. Men om detta inte är fallet utan att dessa alternativ är brända så kan du alltid kolla på stiftelser som du hittar på länsstyrelsen. Du kan också beroende på din idé vända dig till lokala kommunen och länsstyrelsen för hjälp att komma igång.

Det finns också möjlighet att vända sig direkt till Tillväxtverket och Vinnova om du har idéer som passar in där. I ditt fall skulle jag nog börja på Verksamt.se då de presenterar de mest basala formerna av stöd. Under nästa halvår HT13 kommer det sannolikt att komma ett nytt lån som kommer att kallas för microlån till start-ups. Det innebär att man kommet att kunna låna upp till ca 200.000kr utan säkerhet för att kunna starta företag. Detta kommer sedan att kunna kompletteras med ALMI:s lån.

Hoppas detta gett dig lite hopp och idéer om hur du kan komma vidare!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.