Är det möjligt att få EU-bidrag för utbyggnad av kyl och packrum för ett framgångsrikt postorderföretag inom växtbranschen. Byggkostnad c:a 400,000:- omsättning 2012 nästan 5 miljoner.
- Tore Persson


Svar av Johan Olson, Expert inom offentlig finansiering till små- och medelstora företag.

Hej, Svaret kan vara kort Nej. Men sen är ju världen aldrig så enkel...

Du kan inte som jag ser det bara för denna del få EU medel dock finns det en hel del möjligheter nationellt att få stöd och hjälp med tillväxtfrämjande åtgärder som det så vacker heter. Nu är det som vanligt när jag svarar på Era frågor att det dels beror på var i landet Ni befinner Er och hur brådskande det är att bygga ut. Var i landet är intressant då vissa fonder och satsningar enbart görs i Norra Sverige eller i speciellt utsatta regioner. Här finns delfinansierade EU stöd som man kan erhålla för expansiva åtgärder.

Skulle Ni befinna Er utanför dessa regioner så får NI förlita er på mer generella stöd och då rekommenderar jag egentligen att Ni kontakter Er lokala handläggare på ALMI för en diskussion om vem i Er region som har hand om utvecklingscheckar. Dessa kan användas till mycket saker och åtminstone delfinansiera Ert projekt.

Det finns även pengar att söka via Länsstyrelsen som motsvarar dessa utvecklingscheckar. Deras intresse är ju expansion i regionen och om Ni önskar bygga till för att expandera är det av intresse för regionen. Tänk bara på att de flesta offentliga stöd är mer intresserade av arbetstillfällen än omsättning och vinst. De senare har de ingen egentlig kunskap om som jag ser det. De räknar statistik på arbetslösa som en del av deras framgång...

Så kan er expansion leda till fler arbetstillfällen är det intressantare än något annat! Om Ni ligger i en by som har mindre än 10.000 invånare (alltså inte kommunen utan byn Ni finns i) så kan Ni kontakta mig igen så kan jag rekommendera en fond som sannolikt skulle kunna vara aktuell. Men de investerar enbart i företag som har sitt säte i orter med mindre än 10.000 invånare så har Ni inte det är det inte lönt att gå vidare på det spåret!

Jag skulle även rekommendera er att ta direkt kontakt med Tillväxtverket för att höra med dem om de har några aktuella eller andra möjligheter att ansöka om medel för utbyggnad. Det finns som regel lite allmänna medel där som man ibland kan få del av om det är "lönsamt" ur deras perspektiv d.v.s. arbetstillfällen!

Låter detta krångligt? Ja det känns kanske så men det viktiga är att du tar kontakt med den lokala representanten för utlysningar i din region och har en öppen dialog med denne. Då brukar det kunna finnas lösningar som kan vara av intresse! Tänk på att det finns mycket som är förknippat med dels motfinansiering men också är i form av lån! Dessa lån är inte lämpade för Er om Ni har en lönsam verksamhet för då är banken en säkrare och billigare part att arbeta med! Liksom fonder och stiftelser!

Låter det fortfarande krångligt? Ta kontakt med en konsult i regionen och lägg en timme på att gå igenom på allvar vad som står till buds. Finns de något bra så är det värt att fortsätta om inte så är det snabbt svar som gör att du slipper lägga ner en massa tid på att ha möten med alla möjliga tjänstemän :-) Samtidigt är det lärorikt att ha en dialog med dessa tjänstemän men i Er situation känns det som att Ni har bättre saker att fokusera på?!

Hoppas det gav lite svar på Er fråga och att Ni istället för att blicka mot EU vänder Er mot Stockholm och den lokala region Ni befinner Er i!

M.v.h. Johan Olson

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.