Trots ett fortsatt pressat ekonomiskt läge med bland annat höjda bolåneräntor och hög inflation ökade antalet företag, dock minimalt, men trenden som helhet fortsätter kraftigt nedåt.

Under april månad ökade antalet företag i Sverige – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med ynka 0,008 procent, vilket motsvarar 85 nya företag*. Jämfört med april förra året var motsvarande siffra 1 472 nya företag, en ökning då med 0,14 procent.

– Lågkonjunkturen och ett tuffare ekonomiskt läge börjar synas i den här statistiken. Men även om tillväxttakten nu nästan stannat av finns det ändå en del som vågar satsa på vad de tror på. Mitt i denna negativa utveckling är det desto viktigare att fortsätta göra det lätt att starta och driva egna företag så att vi kan vända trenden så småningom, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.

Flera regioner noterade minskningar i antal företag under april. Jämtland, Västernorrland, Gävleborg, Västmanland, Värmland, Västra Götaland och Kalmar visar minussiffror. Den största ökningen skedde i Kronoberg med 0,30 %, följt av Skåne (0,14 %) och Norrbotten (0,14 %) samt Gotland (0,13 %). Övriga län stod för försumbara ökningar eller stod nästan stilla.

Sammanställning per region:

Region

Tillväxt april 2023 (registrerade - avregistrerade)

Kronobergs län

0,30%

Skåne län

0,14%

Norrbottens län

0,14%

Gotlands län

0,13%

Örebro län

0,08%

Hallands län

0,06%

Stockholms län

0,05%

Uppsala län

0,05%

Dalarnas län

0,03%

Södermanlands län

0,03%

Västerbottens län

0,02%

Jönköpings län

0,02%

Östergötlands län

0,02%

Blekinge län

0,00%

Kalmar län

-0,02%

Värmlands län

-0,04%

Jämtlands län

-0,06%

Västmanlands län

-0,08%

Gävleborgs län

-0,10%

Västernorrlands län

-0,11%

Västra Götalands län

-0,22%

*Det kan förekomma en viss eftersläpning av statistiken mellan olika månader. Det kan handla om att företag som avregistrerats kan bakåtdateras, där exempelvis en konkurs registreras i Bolagsverkets register i april, men själva konkursen är avslutad i mars. Då sätts mars sedan som avregistreringsdatum. 

Om STRATO

STRATO är ett av Europas största webbhotell med tjänster inom domän, e-post, webbplats och server till verktyg för marknadsföring online och molnlagringstjänsten HiDrive. STRATO grundades i Berlin 1997 och har över 4 miljoner domäner och 1,6 miljoner kunder med över 2 miljoner kontrakt. Företaget har cirka 500 anställda och driver två TÜV-certifierade datacenter med över 100 000 fysiska och virtuella servrar i Berlin och Karlsruhe. Som ett av de första företagen inom hostingbranschen har STRATO varit klimatneutralt sedan 2021. STRATO AG är en del av börsnoterade IONOS Group SE.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.