Startsida
av Pensiono
Pensiono
Operativ Chef på Pensiono
0 foruminlägg
3 artiklar

Två faktorer som kraftigt kan försämra pensionens storlek är höga pensionsavgifter samt att du under en lång period slutar sätta av pengar till pensionen. Småföretagare bör se upp så att de inte drabbas av båda dessa faktorer samtidigt.

 

80 % av Sveriges företag erbjuder tjänstepension till sina anställda. Det innebär att du som anställd vanligtvis får en löpande pensionsinsättning varje månad. Många som startar eget prioriterar dock bort avsättning till pensionen de första åren för att pengarna behövs till annat. Det är dock viktigt att perioden utan avsättning till pensionen inte blir för lång.

Något som också är viktigt att se över är vilka avgifter som dras från dina pensionspengar. Anställda i små företag betalar nämligen ofta högre avgifter än de som jobbar i större företag.

- Vi gjorde en undersökning och tittade på 75 000 försäkringar som vi har i vår databas vilket visade att anställda i små företag betalar mer än dubbelt så höga avgifter jämfört med anställda i större företag, säger Mattias Fellenius på jämförelsesiten Pensiono.se.

Större företag är oftast anslutna till kollektivavtal vilket innebär att företrädare för kollektivavtalen löpande förhandlar ner pensionsavgifterna, något som kan förklara den stora skillnaden i pensionsavgifternas storlek.

- Risken finns att småföretagare blir dubbla förlorare. Dels har dem under många år helt avstått från avsättning till pensionen och när dem väl kommer igång så får dem betala omotiverat höga avgifter vilket äter upp en stor del av de pengar dem sätter av. Är du illa ute kan en tredjedel av din pension försvinna i avgifter, säger Mattias Fellenius.

Detta bör du göra:

  • Ta reda på vilka pensionsavgifter du betalar idag, både på nuvarande och gamla avslutade pensionsförsäkringar.
  • Jämför avgifterna med andra pensionsbolag. Betalar du för höga avgifter flytta om möjligt försäkringen till ett pensionsbolag som inte tar ut någon försäkringsavgift. 
  • Undvik för långa uppehåll i avsättningen till pensionen. 
  • Kom ihåg att en tjänstepensionsförsäkring inte alltid är det bästa alternativet för småföretag, alternativ finns.
Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.