Vad är då P27?

Namnet påminner onekligen om R2D2 i Stjärnornas Krig, men detta är ingen robot utan en ny nordisk betalningsinfrastruktur. Den svenska infrastrukturen för betalningar kommer att genomgå en mycket omfattande förändring de kommande åren. Bolaget P27 Nordic Payments ägs av sex nordiska banker som med systemet P27 skapar en gränsöverskridande betalningsstruktur för både nordiska valutor och Euro.

Vad är viktigt att veta?

Tidsplanen är som sagt redan i gång för den omställning som den nya standarden P27 innebär. Bankerna som startat P27 har gjort detta för att få ett gemensamt clearingsystem för att kunna betala i Euro samt danska och svenska kronor. Vissa leverantörer har redan anpassat sig för att vara funktionella mot det nya systemet.

Kommer ditt ekonomisystem att kunna fungera mot bankgirots nya filformat ISO 20022? 

Betalningarna kommer i en framtid att gå snabbare och betydligt säkrare än tidigare, och om din bank redan har sina delar på plats kan du prata med dem om att ändra filformat redan nu. Det nya formatet möjliggör en högre grad av automatisering samt effektivisering av processerna för betalflöden som i en framtid troligen kommer utföras i realtid. Betalning mellan euro och exempelvis kronor kommer att löpa enklare och dessutom kommer bankerna att erbjuda tjänster och produkter som har en högre grad av flexibilitet möjlighet till kundanpassning.

Det är mestadels företagskunder som använder sig av filöverföring och som därför påverkas av förändringen.

- "Bankgirosystemet kommer inte att försvinna på en gång utan för att säkerställa en så operationellt stabil transformation som möjligt, finnas kvar parallellt så länge det bedöms nödvändigt." Det säger Anders Edlund är kommunikationsansvarig för Programkontoret (PMO) inom det Svenska Transformationsprogrammet som ligger under Bankföreningen.

Framtidens betalningsinfrastruktur

P27 är bankgirots superheta kusin från rymden – med andra ord är P27 det modernaste man kan ha inom betalningsstrukturer. Det blir en mycket stor omställning från det gamla bankgirot till P27. Denna transformation bildar en gemensam plattform och möter upp mot de högre kraven på ökad digitalisering. Prata med din bank så får du mer information och kan förbereda dig.

Här på svenska bankföreningen kan du läsa mer om den nya betalningsinfrastrukturen P27.

Text av Kee Bergman


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.