Vad skulle du göra om du fick in pengar på kontot varje månad oavsett vad du gjorde eller var du befann dig? Fastigheter och Internet är två av de saker som erbjuder möjligheter att skapa en återkommande inkomst, men det finns fler. Följ med här så får du en rad affärsmöjligheter presenterade samt länkar till ännu fler idéer.

På senare år har begreppet passiv inkomst blivit allt vanligare när det handlar om att tjäna pengar. Vad betyder det egentligen att ha en passiv inkomst och vad kan du göra för att skaffa dig en? Det är två av de frågor vi kommer besvara i denna artikel.

Vad är en passiv inkomst?

En passiv inkomst är precis vad det låter som: en inkomst som dyker upp på ditt konto varje månad utan att du behöver göra något speciellt. Inkomsten kan komma från ett arbete du gjort tidigare, exempelvis utvecklingen av en produkt, eller som avkastning från ett spar- eller ISK-konto.

En aktiv inkomst är den lön du får utifrån hur många timmar du arbetat.

En passiv inkomst  ger återkommande inkomster som trillar in varje månad utan att du behöver lägga ned tid och energi på att få dem. Därför är en passiv inkomst en dröm för många. Men det behöver inte stanna i fantasin! Idag är det nämligen fullt möjligt att göra drömmen verklig. Vi kommer här nedan att lista fem olika sätt för hur du kan gå till väga för att skapa dig en inkomst som i framtiden kan bli helt passiv.

Läs även: Bra sätt hur du kan tjäna extra pengar

Här är en lista på passiva inkomstkällor

1. Utbildningar, kurser och e-böcker

Ett av de bästa sätten att skapa en passiv återkommande inkomst på är att skapa en produkt som du kan sälja om och om igen utan att behöva lägga ned ytterligare tid på den. Exempel hittar vi enklast inom entreprenörsvärlden där det de senaste åren har varit populärt att skapa kurser och onlineutbildningar. En onlineutbildning är ett bra exempel på en produkt som genererar en passiv inkomst. Utbildningen produceras endast en gång och kan sedan säljas om och om igen via en hemsida eller med hjälp av andra plattformar och sociala medier. Med rätt marknadsföringskanaler, sales funnels med mera, maximeras chanserna till försäljning och du kan tjäna pengar på produkten samtidigt som du arbetar med annat.

En liknande produkt är såklart en bok som skrivs och som du får royalty på. Det kan dock vara svårt att uppnå den försäljningskvot som krävs för att få en heltidsinkomst men det är definitivt ett alternativ när det gäller att skapa en produkt som genererar passiv inkomst. Och vem säger att du inte kan producera flera sådana produkter? E-böcker fungerar med bra här där tryckkostnader och leveranskostnader försvinner.

Dags att trygga ekonomin? Tony Robbins enkla 7-stegsplan till rikedom – alla kan göra det

2. Investera ditt kapital

Ett annat tips för att skapa en passiv inkomst är att investera kapital. Det är ett alternativ som kräver mycket tid, tålamod och givetvis kapital för att generera någon form av inkomst. Genom att investera i fonder eller aktier på lång sikt har du möjlighet att bygga en så kallad pengamaskin. Det är ett begrepp som syftar till att du investerar pengar i aktier eller fonder där de växer och genererar avkastning varje år. Genom att återinvestera avkastningen ökar din pengamaskin i storlek och ju mer kapital du äger, desto högre blir avkastningen. Till slut, om du har gjort rätt investeringar, kan du ha en årlig avkastning som motsvarar en hel årsinkomst. Detta alternativ kräver att du har ett disciplinerat sparande och en lång sparhorisont.

Relaterad läsning: Investeringskalkyl med pay off metoden

3. Investera i fastigheter

Ett av de absolut säkraste sätten att skapa en passiv inkomst på, men som dessvärre kräver ett större kapital, är att investera i fastigheter. Fastigheter räknas som beständiga i sitt ursprungsvärde och dessutom kan de till och med öka stadigt i värde (avhängigt utvecklingen på bostadsmarknaden).

Genom att köpa fastigheter och därefter hyra ut till hyresgäster får du in pengar varje månad. Se till att sätta hyran högt nog så din amortering på fastigheten täcks och att du får mer pengar över varje månad. Observera dock att under de första åren kan det vara bra att sätta av den överblivna summan i en pott för underhåll. I alla fall till dess att du har en tillräckligt stor budget för att täcka eventuella underhåll. Kan du dessutom amortera bort hela skulden på huset har du en rejäl passiv inkomst efter det!

4. Hyr ut ett rum

Ett annat sätt är att hyra ut ett rum som står tomt. Om du har ett eller två rum som du inte använder i din lägenhet eller i ditt hus kan du hyra ut dessa. Det ger ett extra kapital varje månad och har du tur kanske dina inkomster täcker även dina boendekostnader, vilket medför att du bor gratis. Äger du inte din bostad själv bör du dock vara noga med att se över vilka villkor som gäller för uthyrning i andra hand.

Skatteplaneringstips i AB: Detta gäller vid uthyrning av fastighet och bostad

5. Skapa en affärsmodell som ger avkastning

Det sista tipset för att skaffa en passiv inkomst är att skapa en utvecklingsmodell, affärsmodell eller säljnätverk. För den som är entreprenöriellt lagd kan en satsning på att skapa sin egen affärsmodell som sedan säljs vidare vara ett alternativ. Ett exempel på en sådan modell kan vara en franchisekedja. Kända franchisekoncept är Waynes Coffee, McDonalds och Subway där drivna företagare kan köpa in sig i konceptet och starta sin egen verksamhet. Varje månad eller år betalar de en summa pengar till varumärkets moderbolag för att få fortsätta sin verksamhet under dess varumärke.

Att skapa en sådan modell kräver en hel del kreativitet och drivkraft och om det känns krångligt kan direkthandelsmodellen passa bättre. Inom direkthandel har du möjlighet att ingå under ett större varumärke eller företag och bli återförsäljare för deras produkter. Genom att du hjälper företaget att hitta nya återförsäljare får du en liten provision på vad dessa nya distributörer säljer. Ju fler återförsäljare du hittar som säljer företagets produkter, desto större provision får du, vilket räknas som en passiv inkomst.

Internet bör även med nämnas. Denna möjlighet har gjort att det idag kanske är enklare än någonsin att skapa en återkommande inkomst. Surfa runt, sök inspiration och lär dig internetmarknadsföring.

6. Dropshipping

Dropshipping är en bra möjlighet till passiv inkomst och är en affärsmodell som innebär att du skapar en e-handelsbutik där kunder köper produkter av dig trots att du inte har ett eget lager. Med dropshipping hanterar din leverantör allt från tillverkning till förpackning och leverans. Eftersom du inte behöver skicka pengar till din leverantör förrän dina kunder betalar har denna passiva inkomstverksamhet liten risk att drabbas av likviditetsbrist, samtidigt som investeringskostnaderna är låga. Dropshipping kräver egentligen ingen egen hemsida heller: det är fullt möjligt att sälja på eBay, Tradera, Facebook, Blocket och andra köp och säljplattformar. Läs mer i denna artikel: Så fungerar dropshipping plus guide hur du lyckas

7. On demand-produkter

On demand är en het trend som kan skapa en passiv inkomst. Det innebär att du säljer eller marknadsför något precis när kunden efterfrågar det. Ett exempel är att göra ett On demand-tryckeri.

Denna affärsmöjlighet innebär att du samarbetar med leverantörer för att anpassa produkter som t-shirts, affischer, ryggsäckar eller böcker och sälja dem på beställningsbasis. Kunden beställer vad som ska tryckas via en sajt och beställningen går iväg till tryckeriet, trycks och skickas till kund. Alltså en bra möjlighet till en passiv inkomst.

Fler exempel på trycksaker du kan erbjuda och nischa företaget mot: Tavlor, konsttryck, muggar, tygväskor, kuddar, filtar, träningskläder, hattar, mössor, kepsar, hoodies, t-shirts, badkläder, barnkläder, strumpor, tekniktillbehör, etc.

Tryck-på-begäran-butiker är en bra passiv inkomstkälla eftersom du, eller till och med kunden själv, kan skapa produkter snabbt och beställa enkelt på bara några minuter. Frakt och leverans sköts av din leverantör. Det stora jobbet handlar om att ställa in e-butiken och sedan få trafik till den.

Vilka andra områden och branscher går att applicera On-demand på?

8. Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring är en typ av marknadsföring där kunden som marknadsför sig endast betalar för de köp som görs. Ofta är det en viss procent på köpet eller en fast summa för ett avslut. Detta innebär en möjlighet för den som driver en sajt, en blogg, har en e-postlista, eller följare i sociala medier och kan marknadsföra produkter och tjänster mot en målgrupp. Köpen sker via en länk eller banner.

Ett sätt att göra detta på är att hitta sin nisch där man jobbar fram en trogen skara följare och läsare. Det finns en rad olika affiliateprogram som man kan ansöka till, antingen direkt hos företaget, eller via förmedlare som ofta har en rad olika varumärken som de samarbetar med. Men ny AI-teknik går det dessutom att få fram bra texter, bilder och annat innehåll på kort tid vilket underlättar. Handpåläggning där man skriver om och redigerar texterna är dock bra då AI inte kan skapa något nytt och kreativt, den kopierar endast det som redan är skrivet på internet.

Affiliatemarknadsföring kan ses som en passiv inkomst eftersom du i teorin tjänar pengar bara genom att lägga till en länk på din webbplats, nyhetsbrevet eller ditt sociala mediekonto. Jobbet blir att först skapa läsare, följare och prenumeranter. Det kan ta lite tid att bygga upp en läsarkrets men är du nischad och kan ditt område kan det gå betydligt fortare. Youtube är en kanal som många använder för att nå nya följare och den ska inte underskattas.

Några avslutande ord

Vi hoppas nu att du har blivit inspirerad att sätta igång och bygga dina passiva inkomster. Har du förresten fler tips på hur man kan bygga den här typen av inkomster? Hör gärna av dig och berätta om dem så kan vi utöka vår lista med tips! Tills dess – lycka till!

Läs vidare: 7 investeringsalternativ utanför börsen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2021-11-02 09:33
Hej, bara för några veckor sedan startade vi momentumcashflowclubs, en klubb där man lär sig att förstå konceptet Pengar och Investeringar. Vi växer så det knakar och vi öppnar upp fler lokala klubbar lite varstans. I Momentum Cashflow Clubs träffas vi träffas regelbundet, spelar Cashflow 101, nätverkar och utvecklas tillsammans. Cashflow ett brädspel framtaget av inga mindre än Robert och Kim Kiyosaki (Rich Dad org.), som går ut på att du förstå förhållanden kring olika investeringar, sunda lärdomar i livet utan att behöva riska något i verkligheten.

Alla är välkomna!
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.