Enligt Statens Resultaträkning 2017 så betalar vi ungefär 530 miljarder i Arbetsgivaravgift till statskassan. Det motsvarar 12% av BNP. Vad får vi egentligen för det?

Men först en snabb tillbakablick.

På 1950 talet bestämde man sig för att förstärka statskassan genom en ny skatt. Förutom den vanliga löneskatten så infördes skatten sociala avgifter för att öronmärkas åt socialt skydd.

På -60 talet motsvarade arbetsgivaravgiften 3,5% av BNP. På 1970 talet hade arbetsgivaravgifterna fördubblats till ca. 7,5% av BNP.

På -80 talet skenar utgifterna för Socialförsäkringarna iväg. Idag motsvarar utgifterna för Socialförsäkringen 80% av statens utgifter.

Vi tror att staten använder dessa pengar för att betala Socialförsäkringar och anställdas Pensioner, d.v.s. till utgifter med direkt koppling till anställning. Stämmer det? Svar nej, häng med.

Allmänna pensionen- Pensionsmyndigheten

En tredjedel, 10,21% av sociala avgifterna går till den allmänna pensionen. Det blir ungefär 172 miljarder. Den hanteras av det statliga ”försäkringsbolaget” Pensionsmyndigheten. Observera att de inbetalningar som görs via Sociala avgifter bara täcker det som kallas allmän pension, grundpensionen och det finns ett tak för hur mycket som öronmärks för just din pension. Oavsett hur mycket du tjänar kan du aldrig få ut mera än ca 21 000kr brutto i pension för dessa 10,21% av sociala avgiften som går till den allmänna pensionen.

Socialförsäkring- Försäkringskassan

Socialförsäkringen är som vilken annan försäkring som helst, förutom att vanliga försäkringar hanteras av försäkringsbolagen som Folksam och If. De premier/skatter som inbetalas via Sociala avgifter hanteras av de statliga myndigheterna Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan.

Socialförsäkringarnas villkor finns angivna i avtal/lag som heter Socialförsäkringsbalken. Den anger vad som kan försäkras och vad som händer vid ”skada” på samma sätt som exempelvis en skada på bilen hanteras genom bilens försäkringsbolag.

Försäkringskassan fick 2017 ungefär 228 miljarder för att hantera alla socialförsäkringar. Nedan ser du de största utgifternas andel av FK omsättning.

Sjukersättning, 17,1%
Sjukpenning, 15,9%
Föräldrapenning, 14,7%
Statliga Assistansersättning 12,3%
Barnbidrag, 12%

Slasktratt-skatten

Okey, intäkter från sociala avgifter är 31, 42% vilket blir 530 miljarder.

För de sociala avgifterna får vi:

Allmän pension 10,21% blir ca 175 miljarder.

Försäkringskassans Socialförsäkringar ungefär 230 miljarder.

Summa utgifter: 405 miljarder

Förutom att vi genom sociala avgifter betalar en del till allmänna pensionen, socialförsäkringarna genom Försäkringskassan så betalar vi enorma belopp till okända utgifter som inte har någon koppling till arbete eller arbetstagare.

Man skulle kunna säga att förutom att vi betalar Sociala avgifter för det som de är avsedda för, d.v.s. pension och socialförsäkringar, så finansierar ca 23% av sociala avgifterna en okänd Slasktratt-skatt. Företag med anställda beskattas hårdare än vad de borde genom de höga Sociala avgifterna som till 23% inte är ”Sociala avgifter”.

Sänk Arbetsgivaravgifterna

Det borde finnas ett stort utrymme för att sänka Sociala avgifterna om 23% försvinner till annat än vad det är menat för.

Hur vore det med en sänkning med 5% av Arbetsgivaravgifterna?

Läs fortsättningen: Det här får vi för Arbetsgivaravgifterna

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
5 kommentarer
2018-12-13 14:18
Lysande och nödvändig artikel.

Det får mig att tänka på Arbetsförmedlingen, som förstås skulle hävda att miljarderna av skattepengar som försvinner i märkliga projekt till kompisar och/eller tidigare anställda är "arbetsrelaterat".

Jag undrar när ett nytt "Panama Papers" kommer, med inriktning Sverige.
(https://www.icij.org/investigations/panama-papers/)
Men det är tveksamt om svenska folket skulle bry sig.
Se mer...
2018-12-11 13:46
Hej Rydan,
Håller med, det blev lite väl otydligt med procenten. Ibland anger jag procent i förhållande till bruttolön och ibland i förhållande till summan för arbtesgivaravgifter. Här kommer ett förtydligande.

Intäkter från sociala avgifter är 31, 42% vilket blir 530 miljarder.
Dessa pengar går till
• Allmän pension, 172 miljarder, motsvarar 32%
• Socialförsäkringarna genom Försäkringskassan, 227 miljarder, motsvarar 43%
• Slask tratten- Vart går resten? d.vs. 131 miljarder och motsvarar över 20% av avgiften
Se mer...
2018-12-11 10:06
Alla skatter är ju förklädda i olika namn för att det ska ge intryck av att de används till nåt speciellt syfte.
Det är ett pedagogiskt trick för att kunna motivera ett högt skattetryck.
Ingen tror väl att alla fordons- och bränsleskatter går till trafiken enbart?
2018-12-11 09:08
Håller helt med i sak, har gjort samma kommentar till ett tidigare inlägg avseende transparensen i Skattesystemet.
Som tidigare Ericssonanställd (länge sedan) genomförde dåvarande VD Lars Ramqvist precis denna reform för att tydliggöra kostnaden för företaget avseende lön. Tyvärr var det inte många som förstod och det är den här förståelsen hos icke-företagare som måste byggas upp. Staten har varit smart för att vilseleda oss med fördelningen av skatter och bristen på transparens, och sedan kommer en 25%'ig Moms som lök på laxen.
När man är i USA och handlar uppstår alltid en irritation hos de flesta när man kommer till kassan och VAT om 5-7% läggs på. Det är ju dock helt riktigt. Tror Svenskar också skulle börja reagera om 25% las på priset när vi kommer till Kassan.
Se mer...
2018-12-11 08:07
Arbetsgivaravgifterna, och inte minst allmnänna löneavgiften, borde verkligen granskas och synliggöras, inte minst för alla icke-företagare som inte fattar hur mycket skatt de egentligen betalar. Vore som första steg lämpligt att lagstadga att den ska redovisas på lönespec:

Total lönekostnad:
Arbetsgivaravgift:
Preliminärskatt:
Kvar:

Men. Vore lämpligt att förtydliga vad som är procent, och vad som är procentenheter. Som det är nu varierar det rätt friskt mellan styckena och det gör det lite otydligt. Antar exempelvis att du tycker det vore lämpligt att sänka arbetsgivaravgiften till 26,42% (fem procentenheter sänkning) och inte till 29,85% (fem procent sänking), men det går inte att avgöra...
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.