Det går nämligen att vända en nedåtgående trend, du behöver bara ha rätt verktyg.
Rådgivning och verktyg för att vända negativ trend
När ett företag går sämre kan det behöva en extra injektion i form av exempelvis omstrukturering eller kapitaltillförsel. Friska företag ska inte gå i konkurs på grund av att man befinner sig i en svacka.
”Nästan alla småföretag som går i konkurs skulle inte behöva göra det med rätt rådgivning och plan.”
Bengt Hedberg är en av flera professionella rådgivare som snart kommer att fylla en ny och väl behövlig position inom svenskt näringsliv, Early Warning – som handlar om att undvika konkurser och i stället driva företaget mot tillväxt. Företaget får professionell rådgivning med verktyg inom områden som ekonomi och affärsutveckling.
– Ja, säger Bengt, nästan alla småföretag som går i konkurs skulle inte behöva göra det med rätt rådgivning och plan, tyvärr finns det aktörer som exempelvis juristfirmor på marknaden. Dessa har få incitament att rädda företag samtidigt som de gärna sköter hanteringen av konkursförfarandet. Vi förlorar många duktiga företag som skulle kunna ha en utmärkt utveckling framåt.
Skulden sjönk från 1 miljon till 125 000…pang!
Bengt Hedberg har en gedigen bakgrund. Han arbetade i familjeföretag redan då han gick på Handelshögskolan, vilket var början på en karriär i företagsvärlden där han under flera år innehaft nyckelpositioner inom det område han nu arbetat med.
”Vi behöver åstadkomma är en öppenhet där man ska kunna höra av sig till Early Warning omedelbart när man märker att företaget får svårt att betala sina fakturor och löner.”
Bengt har sett alla sidor av dessa processer. Han har lyckats med bedrifter som att sänka ett företags skuld från 1 miljon kronor till 125 000 kronor, han har hjälpt företag att undvika konkurs bara dagarna innan detta skulle ha skett, även om det är allra bäst att agera i god tid. Det vill säga innan man själv som företagare blir sliten, stressad och mår dåligt.
– Det är en process, hanteringen före, under och efter konkursen, säger Bengt, och han fortsätter:
– Vi behöver åstadkomma är en öppenhet där man ska kunna höra av sig till Early Warning omedelbart när man märker att företaget får svårt att betala sina fakturor och löner. Då kan vi vända trenden innan det slutar i konkurs. Detta är en oerhört viktig roll för oss rådgivare och det gäller att skapa förståelse för enkelheten i att ta kontakt. Dessutom råder tystnadsplikt vilket innebär att ingen kommer att få reda på om du som företagare kontaktat oss.
Att gå i konkurs i Sverige är en hemsk och påfrestande historia
Bengt Hedberg har flera järn i elden. Hans bok ”Du måste kunna” pekar ut hur en företagare ska tänka.
– Man ser oftast inte hela bilden, säger Bengt, och gör man inte det kan man heller inte se hur man kan hitta lösningar. Om man inte hört av sig i tid går det att ta kontakt även efter en konkurs, tiden efteråt är mycket svår, även då en kontrollbalans har utförts tidigare.
Har en kontrollbalans gjorts så görs en retroaktiv kontroll av bolagets egna kapital för att se om, och i så fall vid vilken tidpunkt, mer än 50% av aktiekapitalet var förbrukat. Om denna inte var utförd i tid blir styrelsen, vilket ofta är ägaren, personligen skyldig att betala skulderna vid en konkurs – som dessutom kunde ha förhindrats. Regelverket för den som har hamnat på obestånd försvårar ytterligare och bestraffar den som gått i konkurs. Att gå i konkurs i Sverige är en hemsk och påfrestande historia.
Företagsfientliga politiker och byråkrater - eller är det okunnighet?
Hur kan man med gott samvete tillåta att företag går i konkurs i onödan? Är de folkvalda politikerna tandlösa i frågan? Varför görs inte mer?
”Myndigheter driver stenhårt in sina pengar, det finns ingen dynamik inför ett företag som har talang och i stället för konkurs skulle kunna anställa fler.”
Bengt svarar frustrerat:
– Politikerna ser inte helheten och det är svårt att nå fram till dem. Det finns en bild av att ”några företag går bra och andra inte” och så tänker man inte mer på det. Det är fruktansvärt fel att friska företag ska sättas i konkurs och vårt samhälle är inte förlåtande. Myndigheter driver stenhårt in sina pengar, det finns ingen dynamik inför ett företag som har talang och i stället för konkurs skulle kunna anställa fler. På något sätt är man dömd efter en konkurs när man i stället skulle behöva stöd för att komma tillbaka.
Missa inte: Att gå i konkurs är en outhärdlig tid
Och här finns ett annat problem. De företagare som genomgått en konkurs erbjuds sällan en andra chans trots att konkursen i sig gav värdefull erfarenhet och individen nu borde vara än mer lämpad att starta på nytt. Så länge konkursen var ärlig och inga oegentligheter finns. Early Warning Sverige kommer att grundligt granska alla företag innan de blir antagna så det finns en chans att rädda och att företaget är seriöst. Alla företag ska eller bör inte räddas.
Bakom initiativet står entreprenörerna Patrik Nilsson och Mikael Karlsson som också grundat Foretagande.se. Organisationen kommer att byggas upp löpande med hjälp av donationer men även av volontärer, ofta entreprenörer och företagsledare som vill ge tillbaka till samhället. Det kommer att finnas professionella rådgivare inom området tillsammans med advokater, revisorer och affärsutvecklare. Organisationen ska också jobba för att förbättra attityden mot den så viktiga gruppen småföretagare.
”Många ligger vakna på natten, de får enorma problem med sömnen och grubblandet tar aldrig slut.”
Någon att prata med är prioritet
Det som Bengt oftast stöter på när företag går dåligt är avsaknaden av att kunna prata förtroligt med någon om sin belägenhet. Det är känsligt att berätta att man ”misslyckats” eller att det ”går sämre än man tänkt sig”.
– Många ligger vakna på natten, säger Bengt, de får enorma problem med sömnen och grubblandet tar aldrig slut. Resultatet blir att man mår mycket dåligt och har ännu mindre möjlighet att rätta till saker och ting i ett obalanserat tillstånd.
Snart kan vi erbjuda en lösning på detta där verktyg och ett väl beprövat system ska hjälpa fler att komma ur svackan. Det tjänar hela samhället på i form av räddade jobb, minskat lidande och fler livskraftiga företag.
Se även: "Väl beprövat system kan rädda många företagare"
Fler taggar om ämnet: Sätta företag i konkurs, vad gör en konkursförvaltare?, vad menas med konkursbo?
En del handläggare är närmast maniska i sin iver att dra in F-skatten så fort det finns en skuld. Detta är en så fullkomligt kontraproduktiv åtgärd så det är märkligt att det inte uppmärksammas mer. Istället för att ta reda på om det faktiskt finns en ljusning för företaget längre fram, så drar man i F-skatten och gör det helt omöjligt för företaget att tjäna in pengar för att betala sina skulder. Resultatet leder i säkert 90% av fallen till ofta helt onödiga konkurser och därpå följande personligt betalningsansvar.
Nu har vi den speciella situationen med alla miljarder i uppskov. Plötsligt ska det bli en förhandling om förlängningen, med avslag som följd, sen dras F-skatten med motiveringen att det finns en skuld, och därefter blir det konkurs.
Pandemin är inte över i så måtto att det plötsligt finns 50 miljarder som ligger och skräpar hos företagen. Se mer...
Vad jag vet är det Skatteverket som ligger bakom de flesta konkurserna.
Skatteverket i Sverige är synnerligen stelbenta och kräver bara in sina pengar.
Jag har en kund från Danmark och denne företagare säger att i Danmark kan hon ringa och säga
till danska skatteverket att hon har lite jobbigt med att kunna betala skatten just nu. Svaret från danska
skatteverket är, enligt företagaren, "Ja, det ordnar sig, betala in så fort du kan bara".
I Sverige när det varit problem med att kunna betala in skatten, då blir
svaret bara "Skatten ska betalas in på de tider som är angivet!"
Du som läser detta vet naturligtvis vad som händer om man inte betalar in skatten inom de tider
som är angivet:
Då blir det Kronofogden, utmätning och sedan begär svenska Skatteverket företaget i konkurs.
Så fungerar för det mesta det svenska Skatteverket.
Det finns dock borgenärsgrupper hos Skatteverket, som har som uppgift att kunna ge anstånd med skatten,
men min erfarenhet av dessa är att de är extremt svåra att få en överenskommelse med. Se mer...
Finner dom att kalkylen verkar vettig och att inga nya skulder hos staten uppkommer, så ska konkursen skjutas upp.
Detta system finns redan i form av rekonstruktion. Problemet med det är att en advokat som går in som rekonstruktör löper risk för att inte få betalt, jämfört med om han går in som konkursförvaltare och garanteras betalt.
Ett första steg vore alltså att göra om systemet så även rekonstruktörer garanteras betalt. ( rimligt betalt )
Såg för övrigt statistiken för februari nu. 452 AB i konkurs. det beskrivs som 'fortsatt låga nivåer'. Se mer...