Att jobba på valfri plats, på distans, blir allt mer vanligt och är också önskvärt för många. Yrken där du enbart behöver en dator och internetuppkoppling blir fler och fler. Med lite planering och självdisciplin kan redovisning vara ett sådant yrke. Här får du några tips för att kunna jobba från stranden, fjällstugan, hotellrummet, hemma eller där du själv vill - med redovisning.

Ha en fast plats 

Du behöver ett kontor till att börja med, kanske i ditt hem, dit du återkommer med jämna mellanrum. Detta har främst att göra med den fysiska posten som måste sparas i original; till exempel kvitton, underskrivna avtal och liknande.

Digitalisera allt

En digital brevlåda kommer du långt med, och fler företag ansluter sig till dessa brevlådor allt eftersom. Sedan behövs såklart ett bokföringsprogram online. Det finns program där du kan sköta bokföring, fakturering, leverantörsfakturor och löner online. Det flesta av dessa har också möjlighet till bankkoppling. Priset beror på hur många programdelar du behöver och om du vill att programmet ska tolka leverantörsfakturor, fakturaservice och så vidare.

Meddela kunder/leverantörer

Meddela alla leverantörer att ni önskar fakturor via e-post, E-faktura eller autogiro och att egna utskick av fakturor sker digitalt. Säg upp reklam som kommer via post också.

Ha en stor brevlåda

En del post kan vara svårt att få digitalt beroende på leverantör och kvitton måste till exempel sparas i original. Är du borta mycket kan det vara en idé att ha en större brevlåda som rymmer lite mer och också då med lås så inget kan komma bort. Så länge du inte har kontoret i lägenhet eller liknande så finns det stora låsbara brevlådor att köpa. Kom ihåg att kolla upp varenda brev till en början och kontakta avsändaren om posten i fråga fortsättningsvis kan skickas digitalt.

Kom på ett bra system

När du befinner dig utanför kontoret så kan du i princip bokföra, fakturera, administrera löner, betala leverantörsfakturor, registrera kvitton m.m. utan problem. Spara fakturor och dokument i en mapp i datorn och döp varje dokument efter det verifikationsnummer de får i programmet. Du kan ha en A-mapp för redovisning, B-mapp för kundfakturor, C-mapp för leverantörsfakturor och så vidare. I en del bokföringsprogram så kan du koppla dokumenten till leverantörsfakturor och på så sätt också ha de sparat i molnet i själva programmet. När du sedan är åter på kontoret får skrivaren jobba och du lägger in i de pärmar du har och sparar på säker plats.

Digitalisera själv

Att ha en scanner är en bra investering för då kan du själv scanna in det som kommer via post och som du vill kunna komma åt när du vill. Det kan till exempel vara underskrivna avtal som du kan behöva läsa när du är borta.

Viktigt att komma ihåg är att lagen säger att originalen ska sparas i det skick de mottogs i. Får du en faktura digitalt så ska du spara den digitalt. Detta gäller dock inte inscannade dokument som du kan få om du skulle vilja använda dig av en inläsningscentral, för originalet kommer ju i pappersform till centralen. Likaså om du får något digitalt så kan du inte skriva ut och sedan radera den digitala dokumentet då det i detta fall är originalet.

Så det finns en del att hålla koll på, men att jobba med redovisning på distans är inte omöjligt med lite planering. Det positiva är att allt blir mer digitalt och underskrifter kan ordnas med BankID för många avtal, vilket innebär att alla original kommer att komma just digitalt. Ju fler företag som jobbar med redovisning digitalt, desto fler företag kommer att haka på och då kan du snart stryka den första punkten här för att kunna jobba var du vill i världen.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.