- Avskaffat krav på bevarande av räkenskapsinformation i original.
Näringsminister Ebba Busch bekräftar detta på hennes Instagram där hon i ett filmklipp meddelar:
- Kära företagare, är ni också trötta på kvittokaoset? Tack och lov blir det slut på det nu.
Hon skriver att den här regelförenklingen beräknas sänka företagens administrativa kostnader med nästan 4 miljarder kronor årligen.
Notera att det är en proposition, alltså ett förslag, men vi kan nog räkna med att det går igenom. Det som kan hindra ändringen är om lagförslaget kolliderar eller strider mot grundlagen eller någon annan lag. Men det är inte troligt i detta fall.
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 juli 2024.
I slutet av förra året kunde vi rapportera om ett trettiotal myndigheter som fått uppdraget att förenkla för landets företagare.
Så har bokföringslagen gällande kvitton fungerat
Enligt bokföringslagen har företag varit tvungna att arkivera kvitton och fakturor på papper om de har tagits emot på papper. Kravet har varit att du måste spara kvittot eller fakturan i minst tre år. Detta har länge ansetts omodernt och många har krävt att regelverket ska ses över. Elektroniska kvitton har inte behövts att skriva ut och sparas utan har kunnat sparas av företaget eller organisationen i elektronisk form.
Skyldigheten att ha en ordnad bokföring ändras dock inte.
Om lagen går igenom behöver papperskvitton inte längre sparas utan kan kastas men först efter att de scannats/fotats och bokförts.
Exakt hur lagen kommer att utformas återstår att se och vilka lättnader det blir för landets företagare efter en sådan regeländring får framtiden utvisa. Ett slopat krav på att behålla papperskvitton är dock helt klart ett förslag i en positiv riktning.
Nu hoppas vi på fler åtgärder för att förbättra för landets värdeskapande hjältar.