Nuförtiden kan många människor välja en livsstil som digitala nomader och remote workers och arbeta från caféer, solstranden eller köksbordet. Men många känner att de tappar disciplin om de inte har en fast plats i tillvaron att gå till varje dag som en del av arbetsrutinerna. Det har därför numera också uppstått en uppsjö av kontorshotell som erbjuder en lösning på det problemet. Så här kan den livsstilen se ut.

Det är en tidig morgon i början av september.  Jag och min kollega Malin ska provjobba på ett kontorshotell där vi överväger att hyra varsin så kallad flexplats. Det är ett spännande, och för oss, helt nytt koncept. 

Vi möts i lobbyn av en ung välklädd man som hälsar oss välkomna. Det luktar rent i lokalen och vi får veta att det är städning två gånger per dag. Två gånger per dag, det låter som ljuv musik för oss som är vana att sköta allt själva. Vi visas runt och slås av hur snyggt det är. En dov färgskala som går i svart, grått och mörkt lila. Allt är nytt och genomtänkt. På bordet står en vas med eukalyptus och hortensia. Vi hälsar glatt på de hyresgäster som finns på plats. Det är förhållandevis lugnt, troligtvis utnyttjar många inte sina arbetsplatser på heltid. En del av rummen står tomma.  

Som småföretagare och entreprenör gäller det att vända på varenda krona. Driver man dessutom en start-up så binder man ogärna upp sig i kontrakt med lång löptid.  Osäkerhet och risk i verksamheten hanteras bäst genom flexibla lösningar där man kan anpassa sig efter de förutsättningar som råder för stunden. Efter att tidigare i år ha avyttrat en del av vår verksamhet och det nu var dags att förhandla om ett nytt treårigt hyresavtal insåg vi att våra befintliga lokaler inte längre motsvarade våra behov. De var för stora och för dyra, och vi kände oss redo för att pröva något nytt. Efter att noggrant ha diskuterat och övervägt alternativet att under en period enbart jobba hemifrån, enades vi om att det nog inte var det bästa för oss. Istället kom vi fram till att vi värdesätter och får energi av att ha en arbetsplats att åka till.

En flexplats kan jämföras med en aktivitetsbaserad arbetsplats, man har inget eget skrivbord utan är hänvisad till ett antal gemensamma arbetsstationer samt i bästa fall en låsbar hurts för värdesaker. För oss skulle en flexplats kosta cirka 1995 kronor/ person och månad. De flesta av hyresgästerna hyr ett kontorsrum men i tillägg så har de tillgång till mötesrum, kaffe, gym och reception. Att hyra en flexplats innebär att man kan nyttja alla de gemensamma delarna men man får sätta sig och arbeta på någon av de mobila platserna i loungen. Känslan är lite som att sitta på ett café, människor passerar, det pratas och vill man ha lugn och ro får man flytta till ett av mötesrummen. Det finns även mindre hytter om man behöver ringa ostört. En avgift för att skriva ut tillkommer liksom kostnad för parkeringsplats om man behöver det.

Vår första magkänsla är att vi har hittat ett upplägg som kommer att passa oss alldeles utmärkt.  Vi har många möten ute på stan och ibland väljer vi att arbeta hemifrån. Men de allra flesta dagarna kommer vi nog att åka till vårt nya, fina kontorshotell. Det är socialt och trivsamt och i morgon ska vi jobba igen. Ha med oss matlåda och inviga köket. Och så ska vi även testa gymmet.
Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.