Som konsult kan du stötta företag över hela jordklotet utan att behöva resa. Dina kunder tjänar tid och pengar på det och själv kan du hjälpa fler kunder, utan att ödsla tid, energi och pengar på resor.

Jag, Roberth Jonsson, driver en konsultverksamhet inom CE märkning och jobbar framförallt med mina kunder på distans med telefon, mejl, videokonferenser och liknande. Jag startade mitt företag för ett drygt år sedan och har nu kunder över hela Sverige, i Danmark och i Finland. Ja, jag har rest under det här året men antalet resdagar har sjunkit från kanske 30 till 5 dagar sen jag slutade min anställning. Resorna har ofta skett i första början på ett större projekt varefter vi övergått till att arbeta på det sätt jag helst vill, digitalt!

Mall: Upprätta ett uppdragsavtal med denna mall och guide

När jag säger att kunderna sparar pengar så är det förstås mindre reseomkostnader som jag syftar på men mötena tenderar att bli mer effektiva också. Det är ofrånkomligt att det blir mer dödtid i samband med fysiska möten jämfört med ett väl planerat videomöte. Säg att du har skapat en rapport efter en utredning som du vill förmedla till din kund. Res inte dit fysiskt, skapa istället en videogenomgång av rapporten som du förmedlar till kund inför ditt videomöte. Resultatet kommer vara en väldigt dynamisk diskussion vid ert möte. Bättre än fysiskt möte? Lika bra i alla fall säger jag.

Nu säger jag inte att det fysiska mötet inte är viktigt, det är det och framförallt initialt! Men jag menar att man kan uppnå i princip samma effekt från distans och det genom att använda tillgänglig teknik. Några av mina bästa kunder har jag aldrig träffat fysiskt mer än en gång!

5 tips för minskade resor

  1. Fråga dig själv (och kunden) om en resa verkligen är nödvändig denna gång.

  2. Använd videosamtal så ofta som möjligt, även vid enklare frågeställningar när ett vanligt samtal egentligen kunnat räckt. Anledningen är förstås att skapa en personlig relation liknande den vid fysiska möten.

  3. Planera dina möten med tydliga agendor.

  4. Se över tekniken. Se till att kameran och mikrofonen är bra (i båda ändar).

  5. Skapa en genomgång av dina rapporter i video och skicka tillsammans med din faktiska rapport.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.