Appen introducerades i USA som Musically, år 2014. Musically hade en motsvarighet i Kina som hette TikTok. De tu blev ett under 2018 och behöll namnet TikTok. Under 2020 växte antalet användare med 800% enbart i Norden.
Det finns alltid risker med att bli för stor för sitt eget bästa. I dylika lägen börjar bristerna och kompromisserna. TikTok visar flera prov på att så är fallet. Användarupplevelsen har sjunkit märkbart.
Andy Grove (Intels berömde VD och ordförande) använde utrycket "inflektionspunkter" (inflection points) för att beskriva hur detta kan ske. Det är det läge när ett samhälle, en bransch, eller ett företag når en punkt då en radikal förändring sker som kommer att förändra riktningen.
Beroende på hur de involverade hanterar inflektionspunkten kan kursförändringen resultera i en uppåtgång eller en störtdykning.
Tik Tok nådde detta läge kring tidpunkten för fusionen (2018) då Musically köptes upp. Året därpå vaknade större delen av omvärlden för appens fenomenala PR-möjligheter och nya användargrupper började vallfärda dit för att knuffa undan barnen och gräva uppmärksamhetsguld åt sig själva. Sedan slog pandemin till under 2020 och användandet dubblerades jämfört med motsvarande 12-månaders perioder under de föregående åren.
Några konsekvenser blev att TikToks super-AI har fått för många bollar att jonglera.
Appen har laddats ner över 2,5 miljarder gånger och det dagliga antalet användare i samband med karantäner världen över är högt. Till skillnad från andra appars "tribalism" (stamtänk) har TikTok heller inte några obligatoriska spärrar som gör att människor måste skicka en förfrågan för att få komma in i en främlings nätverk. Istället är det den artificiella intelligensen som (med oerhörd prestation och snabbhet) tilldelar olika användare ett slags digitalt smörgåsbord av inlägg som AI:n bedömer kommer att passa individens specifika smak.
En bekräftelse på träffsäkerheten, är att miljontals människor kommer på sig själva med att ha suttit i timmar och tittat på det ena videoklippet efter det andra.
Med tanke på att dessa "hemmainspelade" berättelser och medborgarreportage och sketcher som regel är max 60 sekunder, så säger detta en del om hur många gånger man lär ha sagt till själv: "Okej, det här var stimulerande, jag tittar på en till" innan man lägger ifrån sig TikTok efter någon timme.
Men fastän "AI-hovmästaren" fortfarande på en bråkdels sekund lyckas rekommendera och leverera 'kvalitetsunderhållning' till drygt 20 miljoner användare per dygn, så börjar den nu till slut att tappa greppet på bland andra följande sätt:
- geografiska avgränsningar; minskad räckvidd, från att visa innehåll från 5 kontinenter och 195 länder i början, till en knapp handfull länder.
- utmattningssymtom; innehåll från endast samma tio personer i följd, av drygt 2 miljarder, istället för varierad underhållning.
- ignorerar förfrågningar; normalt ska man kunna välja "inte intresserad," eller "sluta visa innehåll från denna användare". Återstår nu enda alternativet att drastiskt blockera dessa personer, vilket har bieffekten att individerna i princip för all framtid blir utestängda från möjligheten att ta kontakt eller ens se ens innehåll, trots att man inte har något otalt med dem.
- tvångsmatning; TikToks succé påminner om en magiker som publiken besöker för att hänföras av tankeläsningstricken. Det gick exempelvis en serie i 151 avsnitt mellan 2008-2015 med Simon Baker i huvudrollen som The Mentalist. Baker spelar "Patrick Jane"; en Sherlock Holmes-typ som genom en extrem minnesförmåga, uppfattningsförmåga och slutledningskapacitet kan ta en sekundsnabb titt på människor och inbilla dem att han är synsk eftersom det han säger låter som att han känner dem bättre än de själva. TikToks AI har en liknande kapacitet i verkligheten och kan ganska snabbt känna av förändringar i tycke och smak och anpassa sig efter detta. Det räcker normalt att dröja kvar några sekunder längre med blicken vid vissa typer av inlägg, eller att titta på dessa 15-60 sekunders videoklipp flera gånger, eller att skriva in ett ämnesområde i sökfunktionen så börjar TikTok inom kort att uppfatta vinken (ofta innan man själv har förstått vad man vill). Men under andra halvåret av 2020 har AI:n fastnat och tvångsmatat samma typ av innehåll trots alla tänkbara signaler om att det är oönskat.
Det är bara att konstatera: TikToks AI storknar och går på knäna. Det har skett för många förändringar i omvärlden, och i systemet, på kort tid. Den ökade komplexiteten har fört med sig konflikterande roller för den artificiella intelligensen.
På sikt kommer denna inflektionspunkt att sänka appens popularitet och företagets kurs, om de ansvariga inte lyckas "styra upp" problemen i tid. Det är ett tapp gällande flera konkurrensfördelar.
I egenskap av användare vaggas man in i en filterbubbla som numera är minst lika snäv som på Twitter och Facebook.
Som kreatör eller potentiell annonsör måste man räkna med att träffbilden gällande att nå ut till tänkta målgrupper inte är lika säker som precisionen var i appens första 4 år. Drömmatchningarna har drabbats av ett avbräck.