Vår expert på finansiering och affärsutveckling, Peter Tovman, svarar på en fråga från en av våra medlemmar.

Vi är ett mindre företag som för diskussioner med ett annat företag om en fusion. Men vi funderar på om att vi ska vänta med den formella sammanslagningen och först pröva oss fram om vi kan arbeta ihop? Vad tycker du? Vilka former finns för att vi ska pröva oss fram? /Sandra

Hej Sandra och tack för din fråga.

Att slå ihop två företag, en så kallad företagsfusion, kräver mycket förarbete, både affärsmässigt och juridiskt. Om ägarna i de båda ursprungliga företagen ska stanna kvar i det nya företaget måste ni finna era roller, det finns bara plats för en VD, en operativ chef.

Även om en sammanslagning på pappret verkar bra för båda företagen finns det många fallgropar på vägen. Det kan t ex handla om personkemin, juridiken och affärerna. Din fundering om att ni ska pröva er fram är en alldeles förträfflig idé. Frågan är då hur ni ska gå tillväga.

Någon patentlösning finns inte. Kanske har ni något projekt som ni kan samarbeta kring för att se hur ni fungerar ihop. Projektet kan ni placera i ett separat bolag, där era företag äger häften vardera.

Under denna period testar ni varandra när det gäller personkemi och arbetsformer. Börja parallellt utarbeta juridiken kring en sammanslagning av era företag etc. Ja, detta är en väg, kanske har läsarna några ytterligare förslag som vi kan ta upp framöver? Hör gärna av er till mig via mejl eller kommentera nedan.

Med vänlig hälsning
Peter

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.