Det vanligaste sättet, att investera i aktier och fonder, har fått konkurrens av bland annat kryptovalutor och onoterade bolag. I denna artikel tar vi upp dessa alternativa investeringar samt de för- och nackdelar vi ser med dem.

Tänk på att all form av investering skall göras utifrån egen bedömning och att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Aktier

Aktier är förmodligen det vanligaste sättet att investera kapital idag. En aktie är en ägarandel i ett bolag och när du äger en aktie blir du automatiskt delägare i det bolaget. Bolaget måste vara ett så kallat aktiebolag för att du ska kunna köpa aktier samt vara noterat på börsen eller annan typ av handelsplattform. Det är ett sätt för bolagen att få in kapital i företaget och ett sätt för dig som investerare att tjäna pengar på avkastning.

Passiv inkomst: 5 tips hur du skapar en återkommande inkomst

Men hur kommer det sig att aktierna stiger i värde? Vad är det som gör att ett bolags värde ökar? Det står i relation till många olika faktorer som köpkraft, trender, affärsmodell, efterfrågade produkter, tillfälliga svängningar på börsen, hög- eller lågkonjunktur. Det är en mix av både bolagsfaktorer och marknadsfaktorer. Eftersom du som aktieägare är delägare i bolaget har du rätt att få ut din del av den vinst som bolaget gör. Denna vinst kommer i form av avkastning i procent.

Varför investera i aktier?

Framförallt är det vanligtvis mer fördelaktigt än att endast ha pengarna på ett sparkonto. Om en aktie har en avkastning på 8 procent har plötsligt dina investerade pengar gjort en värdeökning med 8 procent. Eftersom sparräntan på vanliga bankkonton varit mycket låg under en längre tidsperiod kan det alltså vara mer fördelaktigt att investera pengarna i något som ger högre avkastning. De nackdelar som finns med aktieinvestering är så klart risken att förlora pengar, det finns inga garantier för att ett aktiebolag går med vinst eller att börsen inte faller. Investeringar bör endast göras om du är beredd på att förlora pengarna.

Missa inte: En tumregel för investeringar

Onoterade bolag

Låt oss först ställa den grundläggande frågan, vad är onoterade bolag för någonting?

Att ett bolag är onoterat innebär att det ännu inte har börsnoterats och därför går det inte att som utomstående handla med aktier i bolaget. Att vara ett onoterat bolag kan syfta på allt från att bolaget är helt nystartat till att det än så länge inte har nått upp till den gräns för omsättning och storlek som krävs för att få vara på börsen. Andra bolag som exempelvis IKEA väljer att inte noteras alls.

Det leder oss till den andra frågan, varför ska du investera i onoterade bolag?

Detta är ett svar som kräver en längre förklaring. Ett nytt bolags värdeutveckling kan liknas vid en S-kurva där det inledningsvis tar tid att för bolaget att närma sig en tillväxtfas. Detta är tiden innan företaget bevisat att dess affärsmodell håller och att produkten eller tjänsten nått ut och gett företaget kunder. Men när genombrottet sker kan bolaget träda in i en kraftig tillväxtfas vilket innebär att värdeökningen sker snabbt. Därefter går det långsammare, värdeökningen saktar av och när det väl är dags för introduktion på börsen har investerarna missat den där kraftiga värdeökningen.

Populär läsning: Tony Robbins enkla 7-stegsplan för att bli rik – alla kan göra det

Den investerare som vill vara med från början och dra nytta av den kraftiga tillväxten mellan bevisad affärsmodell och börsintroduktion kan göra detta genom att gå in som investerare tidigt i bolaget. 

Fördelen här är att om bolaget du vill investera i verkligen lyckas har du möjlighet att tjäna stora pengar samt vara med på en spännande bolagsresa. Nackdelarna är att bolagen inte alltid tar in vilka investerare som helst, du måste bevisa att du är att lita på och visa intresse för branschen. En uppenbar risk är även att du riskerar att förlora pengarna då det inte finns någon garanti för att bolaget överlever sin start-up fas.

Det finns idag en rad plattformar som listar onoterade bolag där vem som helst kan investera pengar. En del väljer det som en alternativ sparform.

Se även: 7 alternativa sätt att investera istället för börsen

Bitcoin och kryptovalutor

Det tredje alternativet vi tar upp i denna artikel är investeringar i Bitcoin och kryptovalutor. Bitcoin är förmodligen den mest kända kryptovalutan som finns på internationella marknaden men långt ifrån den enda. Det uppskattas finnas runt 1500 olika valutor som grundar sig på blockchain-tekniken där några av de mer kända förutom Bitcoin är Ethereum, Litecoin, XRP, Monero, EOS, Tron, Binance, Tether och Stellar.

Kryptovalutorna är decentraliserade vilket innebär att de inte styrs av något bankväsende. Transaktionerna genomförs online mellan två personer och är helt anonyma.

Relaterad läsning: Därför finns blockkedjan - Här får du tekniken förklarad

Varför är det då fördelaktigt att investera i denna typ av valuta? Experter inom kryptovaluta för nästan alltid fram möjligheterna till riktigt hög avkastning. Exempelvis var Bitcoins i början av 2017 värda 1 000 amerikanska dollar medan de tolv månader senare var värda 20 000 dollar. Denna typ av avkastning har inte varit ovanlig inom kryptovalutor men är inte heller något som skall tas för givet, valutorna kan också rasa i värde precis som vilken aktie eller investering som helst. För dessa valutor är volatila, dvs, de kan ändra sin kurs snabbt inom loppet av några timmar. I skrivande stund ligger en Bitcoin (BTC) på 5600 dollar.

Att handla med kryptovalutor har några fler fördelar, som att det inte finns några nationsgränser att ta hänsyn till. Kryptovalutor ses av många som vår ekonomiska framtid och om detta är en syn du delar kan en investering i dessa vara aktuellt.

Att investera i kryptovalutor kan ske både genom att äga valutan i sig eller att äga värdepapper eller certifikat som följer valutans värdeutveckling. Dessa handlas på speciella handelsplattformar och kräver speciella konton. Är du intresserad av detta rekommenderar vi att du gör din research innan du fattar ett beslut.

Det finns nämligen också flera nackdelar eller möjliga hot med att investera i kryptovalutor, bland annat att marknaden är helt oreglerad och inte omfattas av något investeringsskydd. Varje transaktion är slutgiltig vilket innebär att det inte finns något sätt för dig att få pengarna tillbaka om du till exempel blir utsatt för bedrägeri.

Experten: 7 tips om kryptovalutor – hur du handlar, väljer rätt och förvarar dem säkert

Kritikerna menar också att kryptovalutor är en övergående trend. Där finns inget reellt värde (fast egentligen ingen skillnad från andra valutor heller för den delen.) och just de snabbt skiftande kurserna gör många tveksamma. Storbankerna är extra skeptiska, men det handlar kanske lika mycket om kritik för att få intresset att minska – för hur skulle det se ut om folk kunde skicka pengar mellan varandra utan att banken satt emellan och tog ut en avgift...? Många investerar just därför i kryptovalutor – det är en förhoppning om en framtid där storbankerna inte längre sitter på den makt de gör idag.

Sammanfattning

Att investera pengar är alltid en god idé om du vill att de ska växa. I denna artikel har vi tagit upp tre olika alternativ som är vanliga att investera i och det är nu upp till dig att hitta rätt väg för dina pengar. Tänk på att göra välinformerade val för en så säker investering som möjligt.

Läs mer: 10 gyllene investeringsregler av Warren Buffett

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.