Ta ut lön - Fråga både anställd och eget aktiebolag

4

Hej!

Jag driver både ett eget aktiebolag (Ensam) samt anställd på ett företag. Just nu har jag endast bunkrat upp vinsten i aktiebolaget och levt på min lön från mitt andra företag som anställd.

Problemet är att jag är osäker på hur jag ska gå tillväga för att ta ut lön från AB på bästa sätt, jag har ej tagit ut någon lön från bolaget tidigare år.

Just nu ser mitt scenario ut följande:

Lön som anställd: 35,000 / mån innan skatt

Vinst varje månad via mitt egna bolag: Ungefär 100,000 SEK

Så på ett kalenderår tjänar jag 420 000 SEK innan skatt från min anställning. Vilka alternativ har jag för att ta ut pengar från mitt egna aktiebolag, jag skulle vilja ta ut 1 500 000 SEK som ligger i ren vinst men till så låg skatt som möjligt.

Är rekommendationen att ta ut lön från bolaget så att jag ligger under 554 900 SEK? Och sedan ta ut utdelning på 195 250 SEK?

Antar att jag inte kommer runt den höga skatten oavsett om man ska ta ut mer pengar?

Tacksam för alla förslag!

1069
139

Hej,

Det är ett angenämt problem du har, alltid positivt att ha ett bra resultat.

Till att börja med borde du nog fundera på att avsätta till periodiseringsfond, det ger dig tidsfrist att senare bestämma hu du vill göra med vinsten utan att först skatta för den. Nackdelen är att du får en årlig schablonskatt för avsatt belopp och den påverkas av statslåneräntan som tyvärr nu lär öka den närmaste tiden.

Som lågbeskattad utdelning utan löneuttag har du ett tak på 245 000 kr per år, det är alltså den vinst du genom utdelning kan beskatta med först 20,6 % bolagsskatt och sen 20 % kapitalskatt. För att få den lågbeskattade utdelningen på högre belopp måste du ta ut relativt hög lön från bolaget och då blir det statlig skatt osv.

Men som sagt, grattis till ett angenämt problem.

4

Hej Stig, 

Tack så mycket för svar! :) Så dessa 245 000 i lågbeskattad utdelning blir inte påverkat av att jag får lön som fast anställd via annat bolag?

1069
139

Hej igen,

Det stämmer. Den här utdelningen är frikopplad från löner och kan göras varje år upp till det för det året gällande gränsbelopp.

Ifall du inte gjort detta tidigare år bör du ha ett ackumulerat gränsbelopp så att du t.ex. vid nästa inkomstdeklaration kan ta ut ett större belopp i utdelning. Det här deklareraras på blankett K10 och det som används är förenklingsregeln. Du kan lämna in K10:or för ett antal år bakåt i tiden för att ackumulera gränsbeloppet.

 
4

Tack så hemskt mycket! :)

halomutov

Det är väldigt svårt att tjäna pengar nu.

 
4

Nja, jag skulle vilja påstå att det aldrig varit enklare att tjäna pengar som heltidstjänst och eller extrainkomst än i dagens samhälle tack vare teknologin. Det var värre för våra förfäder som endast hade en plats på ett industrigolv och liknande som alternativ.

Men det är klart att det inte ska vara enkelt ändå, men hittar man sin nisch och spelar sina kort rätt så finns det nog alla möjligheter att lyckas! Personligen så har min sidoinkomst endast varit en hobby, men som successivt blivit min heltidstjänst.

Så hittar man något man tycker om och specialiserar sig inom området och blir en riktig nörd så finns det nog goda chanser att utveckla en verksamhet, men visst gäller det att även läsa på om andra koncept som företagande, marknadsföring, teknik osv för att kombinera allt. Att köra eget låter ju som en dröm, men jag skulle påstå endast om man har en passion och är villig att offra annat och har detta som ett intresse annars finns det ingen större poäng :)

Ett exempel är ju Stig ovanför, expert inom sitt område och jag som företagande skulle vara intresserad av att anlita honom i och med att han visar en expertis inom sitt område. Så det är väl något att ta efter, blir man bäst inom sin grej så kan man tjäna pengar på ett eller annat sätt!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.