Stor vinst pga förskottsbetalning

0
Hej,
Det ser ut som vi kommer få en stor vinst i vårt AB på grund av en förskottsbetalning och undrar vilka alternativ vi har.

Lite bakgrund: Vi har under de senaste 3 åren utvecklat en produkt. Vi har en kund som ska hjälpa oss att sälja den och dela vinsten med oss. Under dessa 3 år har den kunden stått för alla kostnader och vi har månadsvis skickat dem en faktura för att täcka våra löner och utgifter. Dessa utgifter kommer först betalas tillbaka från vår del av vinsten innan vi får se några intäkter av försäljningen.

Produkten blev klar i somras och har nu börjat säljas. Dock går försäljningen segt så det ser inte ut som intäkterna kommer täcka produktionskostnaden förrän i mitten av nästa år om ens det.

För att vi inte ska dra på oss skulder under tiden har kunden skickat oss ett stort förskott för att täcka våra utgifter för resten av året och nästa år. Oavsett hur det går kommer vi inte behöva betala tillbaka detta.

Det gör dock att vi kommer få en stor vinst i år, och nästa år blir betydligt osäkrare. Vad jag förstår kan vi lägga in 25% av vinsten i periodiseringsfonder, men det är fortfarande en hel del vinst kvar (på intäkter vi ju egentligen kommer få först nästa år eller ännu längre fram).

Finns det några bra alternativ för att inte åka på en skattesmäll i år?

Mvh Karl
Karl C
39
3
När du gör bokslutet ska du periodisera bort intäkter som tillhör nästa år så du bör kolla upp med din kund vilket belopp som gäller för nästa år och då periodisera det i bokslutet för detta år. På så sätt kommer den intäkten som gäller nästa år att verkligen komma in nästa år. Resultaträkningen ska ge en verklig bild av läget i verksamheten så om inbetalningen detta år även gäller nästa år så ska nästa års del periodiseras.
Sweweb - Besök sweweb.nu - Jag hjälper dig med bokföring, deklarationer, redovisning m.m.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.