Permittering med hjälp från CoronaKrispaketet - Hur gör jag rätt?

3
Hej!

Jag/mitt bolag drabbas ganska rejält av Corona krisen med nästan halverade intäkter redan.

Jag önskar utnyttja det nya paket som erbjuds för att hjälpa företagen. Men hur?

Jag använder idag Fortnox, jag är enda anställda i mitt AB och har en lön på 39300kr (Brutto) i månaden sedan exakt 11 månader tillbaka. Bolaget är 19 månader gammalt, och första bokslutet är precis avklarat med vettiga siffror.

Vad behöver jag göra för att allt ska bokföras och bli korrekt? Behöver jag skriva ett avtal mellan mig och mitt bolag att jag går ner till 40%? Behöver detta avtal skickas någonstanns?
När jag ska göra löneutbetalningen, vad ska jag göra då? Räknar skatteverket ut rätt nya siffror utan min inblandning eller behöver jag meddela skatteverket något innan så att det blir rätt?

Jag står på ruta ett just nu gällande detta.

Tack på förhand.
Richard
3
Pratade med skatteverket som förvisso inte är bestämmande instans här utan tydligen tillväxtverket(tellefonkö på ~3-4 timmar, orkade inte vänta). Men Skatteverkets tolkning är att jag inte kan nyttja denna regel eftersom jag både är ägare av bolaget och anställd i bolaget. Snopet med tanke på att jag varit anställd och tagit ut lön samt även skattat i ett år nu. Varför betalar man skatt sa ni ? Fick det förklarat att denna insats är till för att "rädda jobb" så att folk inte blir arbetslösa. Jag undrar lite vad jag räknas som. . .
Richard
3
Detta är helt sjukt. Vi har ett bolag som funnits i femton år och nu går mot noll i intäkter då vi är inom turismnäringen. Eftersom vi är ett familjeföretag får vi inte del av paketet. Regeringens paket gäller alltså inte alla småföretag då väldigt många är familjeföretag. Våra konkurrenter som är större eller inte är familjeföretag får del av paketet. Snacka om att snedställa konkurrensen. Det innebär att staten förmodligen tvingar oss i konkurs. Vad hände med likabehandlingsprincipen som ska tillämpas enligt EU-direktiv? Helt vansinnigt!
1
Ja, det är verkligen helt vansinnigt! Som arbetsgivare betalar du samma arbetsgivaravgift för alla anställda, oavsett om de familjemedlemmar eller inte. Som anställd (familjemedlem) betalar du lika mycket skatt som vem som helst annan anställd med samma lön. Ska man då inte ha samma rätt till stöd som alla andra - oavsett om man är familjemedlem eller inte? I Diskrimineringslagen definieras direkt diskriminering som att "någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation". Lagtexten fortsätter "om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder". Det står ingenting om egenföretagare och familjemedlemmar. Ska man tolka det, tillammans med Tillväxtverkets restriktioner gällande stödinsatserna under Coronapandemin, som att det är helt okey att "missgynna" egenföretagare och dennes familjemedlemmar och behandla dessa individer "sämre än någon annan behandlas... i en jämförbar situation".
3
Såg statistik på SCB att i Sverige är 97 procent av alla företag sk familjeföretag. Hur många av småföretagen kan få ta del av paketet tro? Det verkar som att regeringens paket är en ren bluff. I praktiken verkar de endast vilja gynna större företag. Hur kan centern gå med på detta? Hur kan oppositionen dessutom hylla ett sådant paket? De småföretag som mot förmodan överlever detta kommer få betala för denna händelse lång tid framöver.
3
Samma här, vi är ett familjeföretag med 5st anställda, varav 2 st är inte familjemedlemmar. Så vi når inte upp till att kunna skriva avtal med 70% ens för dom som inte är familjemedlemmar. Bluff rakt igenom. Det är nog bara lite större företag man vill se överleva.
3
Tyvärr behövs många småföretag för att även de större ska klara sig. Vi är fyra familjemedlemmar och tre ”övriga”. Även om man skulle få stöd för icke familjemedlemmar så hjälper det föga när man har fyra heltidslöner kvar och noll intäkter. Vi som driver företag måste också betala räkningar. Då anser staten att det är bättre med sju arbetslösa...
2
Så ägare räknas inte som anställda när det gäller stödet, men de ska räknas när man ska skriva avtal med de anställda? Vi är fyra anställda, varav två är aktieägare. Om vi skulle skriva avtal med de två som inte äger aktier borde de ju utgöra 100% i så fall och inte 50%?
Henrik
1
1
Vi har precis pratat med Tillväxtverket som erkände att de inte ens själva visste vad de menade med den skrivelsen. Enligt den trevliga kvinna vi fick tag på så har de bett Regeringen att förtydliga informationen. Så uppdateringar borde komma senast imorron. Magdalena nämnde ju inga inskränkningar i stödet i sitt tal. Jag har även ställt frågan direkt till Magdalena Andersson på Facebook, återrapporterar vad jag får för svar där.
3
Nu har Tillväxtverket uppdaterat reglerna och det står nu i klartext att vi(familj och småföretagare) inte får ta del av denna del av räddningspaket. ---- Stödet omfattar inte nyanställda, utan endast anställda som var avlönade 3 månader före ansökan om stöd. Stödet gäller för de anställda som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden. Anställda som tillhör arbetsgivarens familj är ej stödberättigade. Som familj räknas barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar som bor i samma hushåll. Detta inkluderar också ägare. Arbetstagare som uppbär anställningssubventioner från Arbetsförmedlingen kan inkluderas i stödet. Det aktuella stödet för korttidspermittering baseras på lagen om korttidsarbete som omfattar företag med anställda och täcker därmed inte egenföretagare. Dessa företagare är dock väldigt viktiga för svenskt näringsliv. Vi på Tillväxtverket tar fram kunskap om hur det påverkar svenskt näringsliv och har en dialog med vår uppdragsgivare regeringen och föreslår åtgärder för att underlätta för egenföretagare som drabbas av konsekvenserna av coronaviruset. ------ Vi småföretagare är iaf väldigt viktiga säger dom. Kan man äta eller betala räkningar med det? :) Får se om det kommer något vettigt framöver som berör småföretagare också. Man måste juh hoppas iaf !
Richard
3
Tja, det är väl ingen som är förvånad egentligen. Dom tar ju höga poäng på att stå och lova runt i TV. På detta sätt kostar ju reformen mycket mindre men det ser jävligt bra ut #lovarrunthållertunt.
1
1
Hej Richard! Det står faktiskt inget om att anställda i aktiebolag inte omfattas, inklusive ägare (det stod ngt om ägare under familjemedlemmar igår men det är nu borttaget...). Det står nu: Vilka anställda kan omfattas av stödet? Stödet omfattar inte nyanställda, utan endast anställda som var avlönade 3 månader före ansökan om stöd. Stödet gäller för de anställda som arbetsgivaren varit skyldig att betala arbetsgivaravgifter för under stödmånaden. Anställda som tillhör arbetsgivarens familj är ej stödberättigade. Som familj räknas barn, föräldrar samt avlägsnare släktingar som bor i samma hushåll. Arbetstagare som uppbär anställningssubventioner från Arbetsförmedlingen kan inkluderas i stödet.” När det gäller egenföretagare får vi synnerligen hoppas att stöd är på väg. //Therese
3
Jag tycker inte heller det är klart hur ett AB med en anställd räknas i detta fall. Enskild firma eller familjeföretag verkar dom ju tyvärr ha undantagit dock ? även om det känns oklart varför ett AB där en familj äger andelar skulle vara undantaget... Från Försäkringskassans sida räknas man ju iaf som anställd i ett AB Från deras hemsida: Räknas jag som anställd eller egen företagare? När du har ett aktiebolag räknas du som anställd. Det innebär bland annat att den ersättning du får från Försäkringskassan baseras på storleken på den lön du tar ut och betalar inkomstskatt på. Det betyder också att du anmäler och ansöker om ersättningar på samma sätt som en anställd person gör.
3
Nu kom ett klargörande, verkar som att man är inkluderad om man har AB https://www.breakit.se/artikel/24275/nytt-besked-soloforetagare-med-bolag-far-anvanda-korttidspermittering
3
Mycket bra, och jag kan bara bekräfta att även jag blev uppringd i förrgår där en utredare på Tillväxtverket berättade att dom "vidareutvecklat" villkoren så att dom nu även inkluderar just små ABs där man är egenanställd i sitt bolag. Får hoppas dom inte lägger in några special klausuler till detta. Men då borde jag kunna ta ut en lön ur bolaget, betala in skatten och arbetsgivaravgiften som vanligt och sedan kunna "räkna" med att jag får tillbaka pengarna? Eller är det något som jag måste göra innan? Jag har inte vågat att betala ut lön till mig själv än eftersom det känns som att om jag gör det så kommer jag inte göra på "rätt sätt", och då kommer någon regel orsaka att jag exkluderas ur detta sammanhang.
Richard
9
5
I artikeln nedan har jag försökt sammanfatta vad stödpaketet omfattar, hur man tar del av det, undantag och begränsningar. [url]https://www.foretagande.se/statens-stodpaket-till-smaforetagare-allt-du-behover-kanna-till[/url]
3
Verkar som en stötesten är utdelningar. Tillväxverktet skriver att dom kanske över stödet om det verkar som att man inte är i behöv av det, tex genom att man tagit ut stora utdelning ar....är inte närmare specat hur mycket/vad dom avser dock...
2
1
Fick information idag att man måste först och främst skicka in ansökan till tillväxtverket om korttidspermittering f o m det datumet man korttidspermitterar sig och därefter så får man ta ut lön som vanlig och får 52.5% ersättning från staten och krav för att få korttidspermittering är att man ska ta kontakt med alla kredigguvare/bank osv osv för att minimera kostnaderna för bolaget innan man kan beviljas
2
Hej Hur beräknar ni lön vid ansökan om Korttidsarbete? Kan man räkna med förmånsvärde för bil? Finns det någon officiell information om detta? Trevlig påsk! /Henrik
Henrik

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.