Vd vid 19, utbränd vid 21.

Jag trodde aldrig att jag kunde bli utbränd. Eftersom jag inte trodde utbrändhet fanns. Jag trodde att det bara var att pressa på. Affärsidéer och stark drivkraft har jag haft sen jag var liten. Alltid haft projekt igång. Jag minns när jag var 7 år gammal och drömde om att bli egen företagare.

Direkt efter studenten 19 år gammal startade jag mitt första bolag. Jag och min kollega jobbade med försäljning och marknadsföring åt företag. Trots att jag nog hade behövt ta det lite lugnt efter en ambitiös skoltid med höga betyg och mycket projekt utanför skolan. Men inspirationen att komma vidare var starkare. Det gick bättre än jag hade hoppats på och det var full fart från första stund. Det fanns inte tid att stanna upp nu när drömmen höll på att förverkligas.

Efter ett par år började successivt må sämre, jag kände inte igen mitt vanliga driv och min vanliga entusiasm. Jag blev lättstressad för småsaker, var ofta yr, hade ont i huvudet, sov dåligt, blev stel i kroppen. Jag kände inte igen mig själv. Men jag stretade på ändå, jag är inte den som gnäller i första taget utan biter hellre ihop och pressar igenom det som är tufft för att komma ut på andra sidan.

5 tecken på utmattningssyndrom och utbrändhet

Det var inte rätt strategi för detta problem. Min kropp bromsade bara hårdare och hårdare. En dag kände jag att ”det är inte värd det längre, det är inte värt att gå en dag till och må såhär dåligt för jobbets skull”.

Jag blev sjukskriven för utmattningsyndrom, var hemma ett par veckor. Började jobba igen 25-50-75-100 %, tills jag på pappret mådde bra. Men jag kände att jag behövde göra något åt min hälsa på riktigt för jag mådde fortfarande inte bra, jag behövde ett break där jag själv kunde styra min egen återhämtning.

5 snabba tips om stresshantering för att skippa väggen!

Jag lämnade företaget och hade ingen aning om vad jag skulle göra härnäst. Jag fick tid att reflektera över mitt liv och över vårt samhälle. Efter några månaders break började jag sätta ihop en föreläsning för att dela vidare mina erfarenheter på ett konstruktivt sätt med fokus på att prestera och samtidigt må bra. Jag jobbade med en professionell regissör för att göra det så bra som möjligt. Så nu jobbar jag professionellt som föreläsare på företag, skolor och organisationer.

Det öppnades också upp en möjlighet att följa med på en resa till Tanzania när jag inte sprang i ekorrhjulet längre. Vi var där i ideella syften, men jag lärde känna ett gäng entreprenörer så vi började prata affärsidéer och vi startade ett projekt tillsammans, året därpå startade vi några till projekt. Detta blev ett investmentbolag registrerat i Tanzania. Som nu växer och rullar på över förväntan.

Fysisk aktivitet på fritiden, ger ökat resultat och mer pengar på jobbet

De insikter och tankeställare som jag fick från min utbrändhet skulle jag inte vilja vara utan idag, även om min utbrändhet gör sig påmind dagligen. Jag har fått ett förhållningssätt till livet och mina egna mål och mitt eget entreprenörskap som gör att jag idag njuter mer av livet, och får bättre resultat. Jag har lagom distans till saker och en bättre förmåga att prioritera. Jag har bestämt mig för att inte stressa i onödan, och jag märker att jag blir lugnare och tar bättre beslut än förut. Återhämtning är idag något som jag ser som en förutsättning för att prestera samtidigt som jag mår bra. Förut såg jag tid för återhämtning som ett hinder att nå mina mål och utvecklas.

Som människor i vårt effektiva samhälle måste vi hitta sätt att må bra samtidigt som vi presterar och driver oss framåt. För det är inte hållbart att slita ut en så stor andel av vår befolkning varje år. Det slår mot individen, företagen och samhället i stort.

Kan du få bättre resultat om du tänkte mer på prioriteringar, undvika improduktiv stress och återhämta dig? – Jag är övertygad om det.

Se min föreläsning online på min hemsida

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.