Är det något som håller dig tillbaka från att starta eget eller från att utveckla ditt företag?
Alla vi människor påverkas av vår omgivning. Många gånger hör man något så ofta att man tror det är sanning. Det finns många myter om företagande och här tar vi upp några:

1. Det är tryggare att ha en anställning

De flesta som ska starta eget företag eller funderar på det, blir ofta ifrågasatta eller möter motstånd. Många gånger är det från dem som står närmast. Kanske är det för att skydda dig från att misslyckas. "Ska du starta eget företag? Men det är ju så osäkert. Det är tryggare med ett vanligt jobb" Är detta sant? Ja, för många är det säkert så. Vissa passar säkert bättre som anställd medan andra känner att de vill gå vidare, utvecklas och förverkliga sig själva.

Att starta företag kräver disciplin och oftast ett hårt arbete och det kanske kan tyckas att en viss del av tryggheten försvinner. Men och andra sidan kanske friheten betyder mer än tryggheten.

En annan aspekt i det hela är om det verkligen är så tryggt att ha en anställning idag. Arbetslösheten är hög och många, även (kanske främst?) större företag säger upp sina anställda. De flesta entreprenörer skulle nog säga att en anställning inte är lika säkert som att driva eget företag. Som egen företagare har du oftast flera kunder och du har större möjlighet att kunna påverka din framtid, bland annat genom att skaffa fler kunder. Som anställd har du en arbetsgivare och måste lita på att företagaren sköter sitt jobb. Blir du av jobbet så kan det vara svårt att hitta ett nytt.

Så det är knappast svart och vitt gällande tryggheten som en anställd har, jämfört med en egenföretagare.

2. Om du tycker om det du gör, så kommer du att tjäna pengar

Att tycka om det du gör är viktigt för att lyckas, men det är inte det viktigaste. Även om du brinner för det, så är det inte säkert att övriga världen förstår hur fantastisk din idé är.

Det finns en sak alla företagare måste ha mest fokus på. Kunden! Kunden kommer aldrig att bry sig, hur mycket du än gillar din produkt. Tänk på det. Om ingen vill ha din produkt, tjänst eller idé, så är det ingen mening att lägga någon tid på det.

Att tycka om din affärsidé för mycket, kan till och med vara ett problem. Som nystartad företagare eller med en ny affärsidé i handen så känns det bra. Det ska det göra. Du ska brinna, vara sömnlös och kvittra som en fågel. Men, du bör också samtidigt vara lyhörd och se dig omkring. Kanske behöver din affärsidé utvecklas för att bli riktigt bra? Du bör vara envis men förnuftig. Det finns många som kört sin ekonomi i botten för att de var så säkra på sin idé, att de inte insåg när de gått för långt. En entreprenör kör på, men blir ibland tvungen att förkasta sin affärsidé, för att sedan gå vidare.

Du ska brinna för det du gör. Men var uppmärksam och glöm aldrig att hålla kunden i fokus!

3. Affärsidén är så bra så någon annan har säkert redan kommit på den (idén måste vara unik)

Det sägs att alla personer kommer på flera affärsidéer varje år och om de bara tog tag i någon av dem, skulle de kunna bli rika. Om detta är sant, varför är inte fler miljonärer? Det mesta går att tjäna pengar på. Det finns hur många "fåniga" idéer som helst och de som fullföljde sitt mål tjänar idag pengar.

Hur kommer det sig?

Jo, personen gjorde det! De flesta som kommer på en idé kommer en stund senare på en massa ursäkter till varför det inte fungerar. "Någon har säkert redan kommit på den idén" "Kan verkligen jag?" "Tänk om det misslyckas", osv.

Din idé behöver inte vara unik eller jätteavancerad och det gör inget att 1000 andra redan har kommit på samma idé. Bara du gör något med den. Prata med någon som driver företag eller en myndighet som jobbar med att hjälpa företagare att utveckla sina affärsidéer. Lägg in en tråd i vårt forum och se vad andra tycker om den. Gör något som tar ett steg framåt.

Många är också rädda för att någon ska stjäla idén och därför håller man den för sig själv och är rädd för att skriva ner den. Få får sin affärsidé stulen och det finns en förklaring till det. Att komma på idéer är inte så svårt. Utmaningen är att göra något med dem. Bolla dina idéer med andra personer som har kunskap om företagande.

Lästips: 20+ idéer du kan bli egen företagare med idag

4. Du måste ha gott om pengar för att starta eget företag

Behöver man en tjock plånbok för att starta eget företag? Nej!

Det har sina fördelar men använder man sin kreativitet så kan det draget vara värd mycket mer än en fullt bankkonto. Det finns till och med många som förespråkar att man ska börja med liten budget/litet startkapital, för att sedan bygga upp bolaget från grunden. Man lär sig då "yrkesrollen" att vara egen företagare.

Vi har sett affärsidéer som vuxit fram där företagaren helt enkelt var tvungen att tänka till, för att lösa situationen. Detta ledde till att affärsidén utvecklades ännu mer och nya smarta lösningar växte fram. Detta var lösningar som säkert inte hade kommits på, om där funnits pengar att luta sig tillbaka mot.

Med kreativitet kan man lösa det mesta, även brist på pengar.

5. Ditt företag måste växa, annars försvinner du

Det är en härlig känsla när företaget växer. Men är det katastrof om det inte gör det? De flesta företagare behöver många år av inlärning och erfarenhet innan de smäller på riktigt, om det någonsin gör det. Alla har ju inte ambitionen att göra stordåd, bli megastjärnor eller att härska över världen. Så länge som du själv utvecklas och lär dig så är det bra. Det tar tid och ett företag behöver inte växa i raketfart för att överleva. Så länge du är uppmärksam på konkurrenter och andra eventuella förändringar på marknaden.

Myterna är många och detta var bara några som säkert de flesta får höra till och från. Som vanligt kommer myter från människor som inte har kunskap inom området, de sprider sig och rätt vad det är så är det en sanning för den oerfarne.

Lyssna inte på dem som tror sig veta. Fråga de som vet och de hjälper säkert mer än gärna till!

Lycka till i ditt företagande!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.