Boken är skriven med ett rakt och politiskt inkorrekt språk som gör att det är lätt att se hur de rika tänker.

"Jag hade ingen tanke på pengar när jag intervjuade dem, jag ville se hur de tänker och deras inställning till pengar", säger Steve Siebold. "Resultatet är en bok så brutalt ärlig att den kommer att chocka vissa och inspirera andra."

De miljonärer som intervjuades hade inget att vinna på att dela sina hemligheter, och inte heller något intresse av att få det att framstå som enkelt.

Här har du sammanfattningen.

21 attityder som skiljer de mest välbärgade från resten

1. Medelsvensson tror att pengar är roten till allt ont. Rika människor tror att fattigdom är roten till allt ont

Folk från medelklassen har blivit hjärntvättade att tro att rika personer är olyckliga eller oärliga, menar Siebold. Det är därför det finns en skam bland låginkomsttagare vad gäller fenomenet ”att bli rik”.

De människor som däremot är rika har insett att pengar i sig inte garanterar någon lycka, däremot gör de livet enklare och roligare att leva.

Missa inte: 5 attityder till pengar som ger lycka

2. Medelsvensson tror att egoism är en last. Rika människor anser att egoism är en dygd

De rika försöker göra sig själva lyckliga. De försöker inte låtsas att de räddar världen. Problemet är att låg- och medelklassmänniskor ser detta som negativt och det är det som håller dem fattiga, enligt Siebold. Om du inte tar hand om dig själv så är du inte heller i stånd att hjälpa någon annan. Du kan inte ge det du inte själv har.

3. Medelsvensson har en mentalitet baserad på slumpen. Rika människor har en mentalitet baserad på agerande

Medan de flesta människor hoppas på att de ska välja rätt lottorad, håller de framgångsrika människorna på att lösa problem, skriver Siebold. Medelklassmänniskorna väntar på slumpen eller på att någon annan ska komma med en lösning och under tiden fortsätter klockan att ticka. Det är människans sätt att tänka som föder hans eller hennes inställning till livet.

4. Medelsvensson tror att vägen till rikedom grundas med formell utbildning. Rika personer tror på att förvärva en specifik kunskap

Många av de främsta entreprenörerna och miljonärerna har låg formell utbildning. De har istället samlat sin rikedom genom kunskapsförvärv som de sedan tjänat pengar på, säger Siebold. Under tiden är den breda massan övertygade om att höga betyg eller en doktorsexamen är vägen till rikedom. Detta främst för att de är fångade i den linjära tankegång som håller dem tillbaka från högre nivåer av medvetande.

5. Medelsvensson längtar tillbaka till den gamla goda tiden. Rika människor drömmer om framtiden

Miljonärer blir oftast rika eftersom de är villiga att satsa på sig själva, sina drömmar, mål och idéer. Människor som däremot tror att deras bästa dagar är förbi blir sällan rika utan får istället kämpa mot depression och förblir ofta olyckliga.

6. Medelsvensson tänker på pengar på ett känslomässigt sätt. Rika människor tänker på pengar på ett logiskt sätt

En människa som vanligtvis är smart, välutbildad och även i andra hänseenden räknas som en framgångsrik person kan snabbt bli förvandlad till en person som handlar utifrån rädsla och inskränkthet vars största finansiella strävan blir att gå i pension, berättar Siebold. Överklassen ser däremot pengar för vad det är och vad det inte är, med ett sinne av logiskt tänkande. De rika vet att pengar är ett betydelsefull redskap som presenterar alternativ och möjligheter genom hela livet.

7. Medelsvensson tjänar pengar genom att göra saker trots att de inte älskar att göra det. Rika personer följer sin passion

För en genomsnittsmänniska ser det ut som att rika personer jobbar hela tiden. Men en av de smartaste strategierna för rika människor är att göra det som man älskar och försöka finna ett sätt att få betalt för det, berättar Siebold. Å andra sidan, tar medelklassen jobb som de inte tycker om eftersom de behöver pengarna och för att de har blivit lärda i skolan och formade av samhället att de ska leva i en linjärt tänkande värld som likställer att tjäna pengar med fysisk eller mental ansträngning.

Lästips: En av världens rikaste egna råd om hur du tigger pengar från honom

8. Medelsvensson sätter låga förväntningar så att de inte blir besvikna. Rika människor gör sig redo för utmaningen

Psykologer och andra ”experter” på psykisk hälsa rekommenderar ofta människor att sätta låga förväntningar för sina liv så att de försäkrar sig om att inte bli besvikna, säger Siebold. Men faktum är att ingen skulle någonsin kunna bli rik och leva ut sina drömmar om de inte har höga förväntningar.

9. Medelsvensson tror att man måste GÖRA någonting för att bli rik. Rika personer tror att man måste BLI någonting för att bli rik

Det är därför personer som Donald Trump kan gå från att vara miljonär till att ha miljarder dollar i skulder och därefter komma tillbaka rikare än någonsin, hävdar Siebold. Medan de stora massorna är fixerade på att göra saker och ting och på att se de omedelbara resultaten från sina handlingar, prövar de riktigt framgångsrika människorna sig fram, lär sig och växer från varje erfarenhet, oavsett om det är en framgång eller ett misslyckande. För de vet att deras verkliga belöning blir att de själva blir en mänsklig framgångsmaskin som så småningom kommer att producera enastående resultat.

Se även: Tacksamhet är nyckeln till rikedom och lycka

10. Medelsvensson tror att man måste ha pengar för att tjäna pengar. Rika människor använder sig av andra personers pengar

De flesta människor är övertygande om att man måste ha pengar för att kunna tjäna pengar, men enligt Siebold är de rika människorna inte rädda för att finansiera sin framtid med pengar ur andra människors fickor. Rika personer vet att om man själv inte har pengar för att ha råd med saker och ting så är det inte relevant. Den viktiga frågan är ”är detta värt att köpa, investera i eller driva vidare”.

11. Medelsvensson tror att marknaderna drivs av logik eller strategi. Rika människor vet att marknader drivs av känslor och girighet

Att investera framgångsrikt på aktiemarknaden handlar inte bara om någon tjusig matematisk formel. De rika vet att de primära känslorna som driver finansiella marknader är rädsla och girighet och de tar med dessa faktorer i alla branscher och trender som de observerar, skriver Siebold. Denna kunskap om den mänskliga naturen och dess överlappande effekter på aktiehandel ger dem strategiska fördelar för att kunna bygga en större rikedom genom en hävstångseffekt.

Lästips: Goda råd om du ska investera i onoterade bolag, aktier och kryptovalutor

12. Medelsvensson lever över sina tillgångar. Rika personer lever under sina tillgångar

På detta sätt lever du under dina tillgångar och utnyttjar den hemlighet som de rika människorna har använt sig av under århundraden: ”Bli rik så du har råd.”

De rika lever under sina tillgångar, inte för att de är så kunniga, utan eftersom de tjänar så mycket pengar att de har råd att leva som kungar och samtidigt ha en kungs rikedom sparad för framtiden.

13. Medelsvensson lär sina barn hur de ska överleva. Rika människor lär sina barn hur de ska bli rika

Rika föräldrar lär sina barn från tidig ålder om en värld som består av ”de som har” och ”de som inte har”, menar Siebold.

Den stora massan menar på att rika föräldrar lär sina barn att se ner på massorna eftersom de är fattiga. Men det stämmer inte, säger han. Vad de däremot lär sina barn är att se världen och verkligheten genom objektiva ögon, alltså hur samhället egentligen ser ut. Om barn tidigt förstår vad rikedom är och vad det innebär, kommer de att vara mer benägna att sträva efter det senare i livet.

Relaterad läsning: Framgångsrika barn har föräldrar som lär dem denna 4-stegsprocess

14. Medelsvensson låter sig stressas av pengar. Rika människor finner trygghet och lugn i rikedom

Anledningen till att rika personer blir ännu rikare är för att de inte är rädda att erkänna att pengar kan lösa de flesta problem, menar Siebold. Låg- och medelklassen ser pengar som ett nödvändigt ont i livet och som måste uthärdas. Överklassen däremot ser pengar som en stor befrielse och med tillräckligt mycket pengar kan de köpa en finansiell trygghet.

15. Medelsvensson blir hellre underhållna än utbildade. Rika människor blir hellre utbildade än underhållna

Även om de rika människorna inte sätter alltför stort engagemang för att främja välstånd genom en formell utbildning så värdesätter de kraften i att lära sig långt efter det att skoltiden är slut, menar Siebold.

Gå omkring i en rik persons hem och en av de första sakerna du kommer att se är ett omfattande bibliotek med böcker som de har använt sig av för att lära sig hur man blir mer framgångsrik.

16. Medelsvensson tror att rika människor är snobbar. Rika människor vill helt enkelt bara omge sig med likasinnade människor

Den negativa mentaliteten kring pengar som förgiftar medelklassen är vad som gör att de rika människorna fortsätter att umgås med andra rika människor, skriver Siebold. Rika människor har inte råd att lyssna till uttalanden om jämmer och elände. Det är ofta det som misstolkas av massorna som snobbism.

Att stämpla överklassen som snobbar är ett sätt som medelklassen använder sig av för att de ska tycka bättre om sig själva och att den väg av medelmåttighet som de valt är den rätta och goda vägen.

17. Medelsvensson fokuserar på att spara pengar. Rika människor fokuserar på att tjäna pengar

Siebold har en teori om att de rika människorna fokuserar på vad de kommer att vinna på att ta risker, sparare än hur man sparar det som man har. Massorna är så fokuserade på att använda rabattkuponger och leva sparsamt så att de missar stora möjligheter, menar han på. Även mitt i en ekonomisk kris kan de rika lämna tänket att spara. Istället är de mästare på att fokusera sin mentala energi där den hör hemma, nämligen på de stora pengasummorna.

Se även: 9 sätt att investera företagets pengar

18. Medelsvensson tar få ekonomiska risker. Rika människor vet när det är dags att ta risker

Siebold anser att rika har ett ledord, nämligen ”leverage”, som på svenska översätts till hävstångseffekt. Varje investerare förlorar pengar ibland, men rika människor vet att oavsett vad som händer kommer de alltid att ha möjligheten att tjäna nya.

19. Medelsvensson älskar att känna sig bekväma. Rika människor finner tröst i osäkerhet

För det mesta krävs det mod för att ta de risker som krävs för att kunna bli miljonär – en utmaning som de flesta medelklassmänniskor inte känner sig bekväma med. Fysiskt, psykiskt och känslomässig trygghet är det primära målet ur ett medelklassigt synsätt, skriver Siebold. De som istället har ett överklasstänk får tidigt lära sig att det inte är lätt att bli miljonär och att behovet av trygghet kan vara förödande. De lär sig att känna sig bekväma samtidigt som de lever i ett tillstånd av pågående osäkerhet.

20. Medelsvensson gör aldrig kopplingen mellan pengar och hälsa. Rika människor vet att pengar kan rädda ens liv

(Denna punkt rör inte oss svenskar i så stor utsträckning. Inte än i alla fall.) Medan medelklassen oroar sig över välfärdssystemet tecknar de rika människorna ”sjukvårdsförsäkringar”. De betalar betydande årsavgifter som garanterar en ständig tillgång till privata läkare som enbart tjänar en mindre grupp människor. I USA finns privata föreningar för medicinsk vård där man blir medlem mot en hög avgift och därmed garanteras vård. Vissa rika stadsdelar har börjat införa denna strategi och de kräver till och med att läkaren ska bo i deras eget bostadsområde och enbart tjäna medlemmarna i grannskapet.

21. Medelsvensson tror att de måste välja mellan att ha en bra familj och att bli rik. Rika människor vet att man kan få allt

Föreställningen om att rikedom enbart kan komma på bekostnad av familjen är ingenting annat än en undanflykt, menar Siebold. Massorna har blivit hjärntvättade att tro att det är en antingen/eller ekvation. De rika vet att man kan få allt man vill ifall man närmar sig utmaningen med ett tankesätt som baseras på kärlek och överflöd.

Vi vill veta hur du ser på detta med pengar och rikedom! Har du något att tillägga, kommentera nedan.

Läs vidare: Därför blir så få ekonomiskt oberoende och 7 sätt hur du når dit


13 kommentarer
2023-03-15 07:31
Kan man inte vara egoist och för klimatnyttiga förändringar? Det var märkligt - det är väl också egoism, att jobba för att klimatet ska bli bättre för en själv, sin familj, och alla andra. Ser ingen motsättning i det. I övrigt tycker jag mig se att det finns med "nedlåtande" kommentarer från fattiga om rika än tvärt om - så där är nog alla lika goda kålsupare. Innan det fanns rikedom fanns bara fattigdom, sedan des har det blivit bättre för alla vågar jag påstå, även om det säkert finns en oändlig mängd fler som är avundsjuka än det var när alla var fattiga.
Håller också med om att de flesta som är rika är väldigt trevliga och omtänksamma - tror det är en av de viktigare färdigheterna som finns för att bli framgångsrik.
Att leva på andras pengar gör ju alla, rika företagare lever primärt på att de erbjuder varor och/eller tjänster som andra är beredda att betala för.
Det försörjer dem och alla deras anställda.
Alla andra lever på de skatter som företagarna genererar via sina företag och anställda.
Inte sällan är det de som lever på de skattepengar som företagen genererar som ser ned på företagare och andra rika som egoistiska svin. (Ursäkta uttrycket)
Även om det självklart finns de som är oärliga, så är de oärliga sällan de som blir rika, de bara luras och hankar sig i bästa fall fram rent ekonomiskt.
Se mer...
0
2015-05-25 16:00
En ovanligt osvensk artikel!
0
2014-12-22 12:46
Mycket intressant artikel, men var börjar rikedom. För mig är rikedom från första kronan om det sedan blir 100 kr eller flera millioner är ointressant i stort sätt.

Lars
0
Bartek
2014-10-28 07:16
Vad blir ni äcklade på?? Det är ju sanning som står i artikeln...

Alltid är det latmaskar som klagar 🙂
0
Putte
2013-05-29 07:27
Så står det ju inte Gina. Den rike lär sig däremot andra saker istället för det traditionella lärandet som finns i skolan; det som till grunden finns för att man ska bli en bra anställd som lyssnar och håller käften. Om man tror att vi personligen är ansvariga för våra egna liv så stämmer det du säger att man får skylla sig själv, oavsett om man blir rik eller fattig. I alla fall i ett land som Sverige där är alla har i stort sett samma möjligheter. En f-skatt kan vem som helst regga på Bolagsverket inom några timmar. Om man däremot tror att kollektivet ska rädda en och att det är lösningen så kan man alltid skylla på någon annan och det kan ju vara skönt för den oansvarige. Problemet med det kollektivistiska tänkandet är att dessa personer alltid förblir fattiga och olyckliga. Så det är bara att välja vilken grupp man vill tillhöra ;) De som tar ansvar eller de som skyller på andra.

Med pengarna kan man sen hjälpa de som behöver hjälp. Inte som ni "goda" och "snälla" som tycker att andra ska betala mer skatt och jobba hårdare samtidigt som vissa pratar om kortare arbetsdagar. DÄR har du den riktiga orättvisan!
Se mer...
1
Gina
2013-05-29 04:26
Så om man är rik så har man också ett "högre medvetande" (punkt 4). En fruktansvärd artikel på alla sätt och vis, som säger att den fattige får skylla sig själv för att han inte är rik och den rike är en mer intelligent och bättre människa på alla sätt och vis.
0
Linn
2013-05-17 08:55
Grymt bra artikel! 🙂 Följ passionen!!! Oavsett vad den handlar om ♥
0
Maria
2013-05-01 09:58
Mycket intressant läsning som jag tycker att det ligger mycket sanning i. Tråkigt att läsa att författare av flera inlägg har en så negativ inställning till rikedom. Erfarenhet från min egen bekantskapskrets pekar mot att de som är kritiska till rikedom ofta tenderar att vara väldigt bekväma av sig, rädda för att ta risker, medan de i min bekantskapskrets som är mycket förmögna är omtänksamma, generösa och hjälpsamma på så många sätt. Visst finns det skurkar, som roffar åt sig, som exempelvis Johan af Donner som tog från fattiga och gav till rika, men generellt sätt tycker jag att inställningen att rika är egoister känns mossig och verklighetsfrånvänd. Tack för artikeln! Se mer...
0
2013-04-27 10:31
Lisa, hur ser du själv på rika människor? Man är inte per automatik en god människa för att man är fattig.

Själv ser jag det som min skyldighet att tjäna massor av pengar och sen kunna använda dom / omsätta dom till att göra gott på jorden. Sitta att slöa i min soffa och glo på tv räddar inga liv men det gör pengarna jag skänker till välgörenhet.
Se mer...
0
Lisa
2013-04-27 09:50
Blev också äcklad av denna artikel, vilket i mångt och mycket beror på att jag är trött på den cyniska synen på våra medmänniskor och den förhärligande synen på pengar. Blir äcklad av att rika ser på sina mer fattiga medmänniskor som "jobbiga" och "hinder". Att det är ok att ha människohatiska åsikter så länge du tjänar en massa pengar. Att meningen med livet är att tjäna en massa pengar. Och visst är det sant som artikeln skriver, att "rika människor vet att marknader drivs av känslor och girighet" (detta var knappast nyheter för någon), för det är exakt det som krävs för att tjäna pengar: Profitera på andras hälsa, självkänsla och livskvalitet, både direkt och indirekt. Se sina medmänniskor som siffror i statistiken, siffror som genererar pengar. Pengar pengar PENGARRRRR. Skulle kunna fortsätta min rant men antar att budskapet är glasklart. Är hellre fattig än profiterar på bekostnad av andras liv. Se mer...
0
Leo Ankarloo
2013-04-25 16:26
Jag blir spontant ganska äcklad av den här artikeln. Att hylla egoism som en dygd och spela ett spel som bygger på "rädlsa och girighet" låter inte för mig som särskilt sympatiska drag. Med dagens utmaningar inom exempelvis klimatfrågan är det ett ohållbart, föråldrat förhållningssätt.

Med det sagt finns det mångt och mycket här som är vettigt. Jag tror att människors skräck för framgång och deras oförstånd kring pengars makt hindrar dem från att nå sin potential.
Se mer...
0
2013-04-17 09:00
När man läser alla punkterna inser man att rika människor inte är så "rika" egentligen. Rika på pengar ja, men vem vill bli rik på andras bekostnad....Hur mår man egentligen då? Jag föredrar att vara vanlig men företagsam, ärlig, sympatisk medmänniska med en ok inkomst än vara rik, egoistisk med taskigt känsloliv.
Ni kommer nog tycka jag är flummig men läs boken http://thesecret.tv/ istället eller "The Diamond Cutter" om en miljardär som grundade sitt företag på buddistkt sätt, alltså med medmänsklighet, ärlighet. Det finns faktiskt sätt att bli rik och framgångsrik UTAN att vara osympatisk.

Ingela
Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.