Artikeln är granskad och uppdaterad augusti 2023.

Oavsett vilken sorts internetanslutning man har så ska det bokföras. Utgifterna för bredbandet är oftast fasta och faktureras ofta i förskott då man betalar ett abonnemang med ett fast belopp för en viss hastighet. Kostnader för bredband klassificeras normalt som övriga externa kostnader och bokförs därmed som en kostnad för datakommunikation i kontogrupp 62.

Använder du dig av kontantmetoden så bokför du utgifterna för bredband när leverantörsfakturan har betalats men använder du dig av fakturametoden så bokför du bredbandet först efter fakturadatumet på leverantörsfakturan och sedan när du betalar fakturan. I båda fallen ska man även bokföra momsen som normalt är 25 procent på bredbandet. Kostnaden för bredband räknas som en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen.

Bredband och enskild firma och aktiebolag

Reglerna kring avdrag för bredband har ändrats något de senaste åren, troligen en del på grund av pandemin då många tvingades jobba hemifrån. Men en internetuppkoppling räknas ändå som en personlig levnadskostnad.

Så här säger Skatteverket angående avdrag för bredband:

Du kan få avdrag om du kan visa att ditt arbete hemma kräver en väsentligt snabbare uppkoppling än den du har. För dig som driver företag, både enskild firma och aktiebolag, kan det finnas rätt till avdrag för bredband om det är nödvändig för att utföra arbetet och det saknas andra möjligheter som till exempel ett kontor att gå till. Du kan då dra av en skälig kostnad men som mest 50% av den totala kostnaden.

Exempel på bokföring av internet/bredband (fakturametoden)

Med faktureringsmetoden bokför du fakturan både när du får den och när du betalar den.

Du har en fast kostnad på ditt internetabonnemang och får varje månad en faktura på 1000 kronor exklusive moms. Detta kan du bokföra så här när du får in fakturan.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

2440

Leverantörsskuld

 

1250

2641

Moms

250

 

6231

Bredband

1000

 

När du sedan betalat fakturan bokför du den mot kontot.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

2440

Leverantörsskuld

1250

 

1930

Konto

 

1250


Exempel på bokföring av internet/bredband (kontantmetoden)

Med kontantmetoden bokför du bara när du betalar fakturan.

Du har en fast kostnad på ditt internetabonnemang och får varje månad en faktura på 1250 kronor inklusive moms. Detta kan du bokföra så här när du betalar för fakturan.

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1931

Bankgiro

 

1250

2641

Moms

250

 

6231

Bredband

1000

 

Se även: Hur du bokför mobiltelefon, telefonräkning och mobilabonnemang


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.