Internet tog världen med storm och transformerade affärer och företagande i grunden när nätverket slog igenom för två decennier sedan. På blott 20 år har världen krympt och vi handlar med företag och personer från hela världen, som om det vore med grannen. Varor beställs och skickas snabbt, effektiv och numera också väldigt säkert runt om i världen med hjälp av några snabba klick på en webbsida.

Förutom mängden av internetbutiker och auktionshus i olika former finns det dessutom en hel del andra typer av företag som till största delen sköter sin verksamhet online. Det finns också mängder med helt onlinebaserade jobb som utförs via internet med klienter och frilansare som når varandra via direkta jobbportaler. Bloggare, skribenter, grafiska designers, konsulter, marknadsförare, spelutvecklare, ljudproducenter, ja, marknaden av onlinejobb har breddats, vilket öppnat upp för en helt ny livsstil och nya möjligheter. Idag behöver man varken vara utbildad, geografiskt bunden eller ha arbetslivserfarenhet för att kunna etablera sig som digital nomad – en flexibel yrkesroll där allt du behöver är en internetuppkoppling och lite driv.

Kortspel på nätet var tidigt en onlinemarknad där unga vuxna kunde etablera sig och tjäna sitt levebröd, till synes utan utbildning eller arbetslivserfarenhet. Den stora skillnaden mot dagens digitala nomader eller andra som jobbar online är att med kortspel online kan du få en större summa på bara en kort stund. Dock krävs det minst lika många timmar av förberedelser för att lära sig hur det hela går till. Med hårt arbete och kunskap kan du bli en professionell utövare. Idag är det också vanligt att de som tillbringar många timmar framför datorn lär sig både programmering, IT-teknik, grafisk design och liknande helt av eget intresse. En värdefull kunskap som kan leda till en framgångsrik karriär om man vet hur man ska använda den.

Precis som internetanvändandet har ökat finns det också många fler yrkesroller på internet idag, än för bara några år sedan. En stor fördel med att driva internetföretag eller att vara frilansare, inom något av de många fälten av onlinebaserade marknader, är flexibiliteten och friheten. Du kan inte bara bestämma dina egna arbetstider, du kan också välja arbetsplats samt till stor del välja vem du arbetar med eller för. Eftersom internet öppnar upp en stor global marknad där alla länder är tillgängliga med bara några klick, kan du välja att rikta dig mot kunder i Australien, Brasilien eller Sydafrika, lika enkelt som mot Göteborg eller Malmö. Samtidigt som du gör det kan du vara skriven och företagsregistrerad i Sverige eller i något annat land, arbeta under tiden du reser eller befinner dig utomlands under en längre tid och även arbeta när dina kunder sover för att leverera en färdig produkt lagom tills de vaknat. Det är allt detta som definierar en digital nomad, oavsett vilket yrke du egentligen besitter. Internet har öppnat upp för en arbetsmarknad där du inte behöver söka arbetsvisum, flytta eller acklimatisera dig kulturellt till den geografiska marknaden du jobbar för.

internet mojligheter

Bildkälla: Pxhere

Framtiden ser ljus ut för dessa typer av möjligheter och många unga vuxna är kreativa och drivna nog att utveckla både arbetsmarknaden online och internetanvändningen i sig. Spotify, Netflix och Skype är exempel på succéfenomen som förändrat och utvecklat sättet vi använder internet på. Alla dessa idéer kläcktes av unga entreprenörer som såg potential i en ny marknad utan lokala begränsningar.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.