Skatteplanering i enskild firma Tips #10 - uppdaterad för inkomstår 2023

Som egen företagare är det viktigt att tänka på pensionssparande. Eftersom företagare inte har någon arbetsgivare som betalar in till en pensionsförsäkring behöver man själv se över sin egen situation gällande pension och sparande.

Genom att exempelvis starta ett privat pensionssparande av något slag kan man säkerställa att man får en trygg och stabil inkomst som pensionär. Det är viktigt att tidigt planera för sin pension för att undvika ekonomiska problem senare i livet.

Näringsidkare med inkomst av aktiv näringsverksamhet kan inom vissa gränser dra av premier för egna pensionsförsäkringar och insättningar på pensionssparkonton. Detta kallas för pensionssparavdrag.

Storleken på avdraget

Med enskild firma får du göra avdrag för pensionssparande med 35 % av årets eller föregående års inkomst men maximalt upp till 10 prisbasbelopp.

Obs! Om ett sparat pensionssparavdrag inte kan utnyttjas följande beskattningsår, går det förlorat.

Särskild löneskatt

På pensionskostnader som du drar av i inkomstslaget näringsverksamhet ska du betala särskild löneskatt med 24,26 %. Detta gör att skatteeffekten blir mindre.

Överväg annat sparande

Trots avdragsrätten bör du överväga om du verkligen ska spara i form av ett låst pensionssparande som du inte kan komma åt förrän du blir 55 år och som har höga avgifter. Ett annat alternativ om du vill spara pension i ditt bolag är givetvis att omforma till aktiebolag. På detta sätt blir möjligheterna betydligt bättre att spara till pensionen i aktiebolaget.

Se även artikel om alternativa sätt att investera dina pengar.

Läs mer om pensionssparavdrag på Skatteverkets hemsida här.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.