Bluffbolag existerar i allra högsta grad och är en del av verkligheten i dagens samhälle. Det är Skatteverkets uppgift att kontrollera företag och myndigheten är skyldig att anmäla misstanke om brott till Ekobrottsmyndigheten samt underrätta den egna skattebrottsenheten. I en artikel den 25 oktober rapporterar DN om Skatteverkets arbete. Myndigheten har intensifierat sina kontroller av företag som misstänks ha övertagits av oseriösa aktörer. Skatteverket har granskat cirka 450 bolag och vidtagit åtgärder i 80 procent av fallen bara under de första sex månaderna av 2023.

Precis som DN rapporterar är en typisk varningsflagga om en person med tidigare ekonomisk brottslighet tar över ett företag eller om en person knutet till bolaget misstänks vara målvakt. Målvakt innebär att någon placeras i en styrelse för att ta det straffrättsliga ansvaret för andras brottslighet. Men hur ska bolag ta reda på och hålla koll på det här i praktiken? Och vad är expertens bästa råd för att undvika bluffbolag helt och hållet? Pontus Holmberg på SaaS-bolaget Roaring som tillhandahåller affärskritisk information bryter ned det hela.

Hygienfaktorer – få koll på ändringar i styrelse och adress

Har bolaget flyttat runt och sker det frekvent ändringar i styrelsen? Det kan ses som en första varningsklocka och det är bra att slänga ett extra öga på verksamheten i fråga.

”Ska du göra affärer med ett bolag så är mitt första tips att förhålla sig till några hygienfaktorer och se över historisk data. Sker adressändringar ofta och är det kontinuerligt ändringar i styrelsen är det förmodligen dags att dra öronen till sig. Det behöver inte vara något negativt, men det är läge att ställa frågor”, säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Börja ”lokalt” – kartlägg kopplingar till bolaget

Vilka personer är knutna till bolaget i dag och förekommer företrädarna i juridiska sammanhang? Har dessa personer uppdrag i andra bolag?

”Är det exempelvis en person som är knuten till bolaget som har 12 andra uppdrag kan det vara läge att nysta vidare. Det behöver inte vara dåligt per automatik, men min rekommendation är att gå lite djupare. Det är bra att se över data som domar för att skapa sig en rättvis bild. När det kommer till domar specifikt är det såklart viktigt att se till vilken typ av dom det är då vissa inte behöver betyda att det är något fuffens på gång,” säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Få en helhet som inte bara täcker bolaget i fråga

Stanna inte i din analys. Känner du dig fortsatt misstänksam är det dags att gå vidare och börja undersöka styrelsemedlemmars andra uppdrag och deras juridiska information. Hur ser dessa bolag ut och andra personer knutna till de bolagen?

”Det kan låta som en lång och outhärdlig process, men faktum är att det inte behöver ta lång tid. Vet man vad man ska leta efter kan det gå snabbt och ett tips är att göra stickprov. Använder du ett system för bakgrundskontroller, som Roaring, kan du dessutom automatisera processer. Och viktigt att komma ihåg är att vi inte kan lägga en värdering i något och bekräfta att det är bluff och båg. Vad vi kan göra är att hjälpa till med insikter som leder till en mer noggrann utredning, som ger dig insikten att fatta ett välgrundat beslut,” säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Begär en nulägesbild genom Open Banking

Varför göra en kreditupplysning när den baseras på historisk data. Ett bättre sätt är att skapa sig en nulägesbild genom så kallad Open Banking data. Det går ut på att tredjepartsaktörer med ett bolags godkännande kan hämta information kring bolagets konton via API:er. På så sätt skapas en bild av hur välmående verksamheten man vill göra affärer med är – i dag.

”Genom att få tillgång till transaktioner och annan kontoinformation kan du avgöra om det är ett välmående bolag samt att det som verksamheten säger verkligen stämmer. Ska du exempelvis låna ut pengar till ett annat bolag är det då inte rimligt att se till den dagsfärska datan? Nekas du tillgång till deras konto och transaktionsdata är det än en gång läge att ställa frågor och gräva vidare. Det här gäller inte enbart om du ska låna ut pengar, utan också om du exempelvis ska sluta avtal eller sälja produkter eller tjänster av ett högt värde,” säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Börja i rätt ände av analysen

”Mitt starkaste tips som tåls att återupprepas, är att börja med att se till den mjuka datan. Exempelvis juridisk information som domar, har bolaget f-skatt, momsregistrering och så vidare. Det kan ge en indikation om det är dags att utreda vidare. Att ha tillgång till ett system som samlar all data förenklar processen och bolag kan känna sig trygga i att data inte bara samlas på ett och samma ställe, utan att risken för manuella fel också minskar,” säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Missa inte heller Ekobrottsmyndighetens checklista “Vet du vem du gör affärer med?”.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.