The Million Dollar Homepage uppfann ett nytt koncept inom e-marknadsföring och skrev historiaVi lever i en värld av överflöd. Allt vi kan tänkas vilja ha finns att få tag på nätet. Men vet vi verkligen vad vi vill ha? Vet vi verkligen vad det är vi letar efter när vi planlöst surfar runt i cyberrymden, och hur påverkbara är vi av den spontana glöd som brinner inom oss?

Ju mer vi har, desto mer immuna blir vi mot slentrianmässiga produkter och tjänster. Ju mer gränserna suddas ut och expanderar utbudet, desto mer kräsna blir vi i vår selektion. Konkurrensen har aldrig varit så hård som den är idag. Massproduktionens dagar är förbi för längesedan, idag måste du ha en egen nisch om du vill kunna skapa din egen framtid. För i dagens samhälle har du alla verktyg som behövs för att kunna självförverkliga dig själv, du måste bara våga ta steget och låta dina tankar och drömmar få omsättas till verklighet. 

Affärsidéer är en produkt av människans kreativitet

I den här artikelserien har vi dukat upp en samling mer eller mindre galna affärsidéer till ett smörgåsbord av inspiration och skaparlusta. För det finns så mycket som ännu inte gjorts, så många idéer som väntar på att få se morgonens ljus. Varje dag är en dag fylld av möjligheter att göra något som ingen tidigare gjort och det är genom att studera gamla idéer som nya idéer föds. Det handlar om att låta kreativiteten flöda fritt, att ge sig hän åt dina egna tankar och kombinera dessa med själva metoden för hur människor har gjort tidigare. Lyckas man sammanfoga dessa båda alster så har man också en bra grogrund för att själv kunna skapa den bästa blandningen av gammalt och nytt.

Innovation & galenskap – vad är skillnaden?

Innovation och galenskap är två termer som ofta nämna i samma andetag. En innovation med potential betraktas ofta som vanvett ända tills dess att målgruppen blir tillräckigt varse om innovationens fördelar. Din uppgift som innovatör består inte bara av att kläcka en idé och att omsätta den i verklighet, lyckas du inte få allmänheten och i synnerhet din målgrupp att förstå din innovations extraordinära egenskaper så förblir du blott en anonym galning som med lite otur riskerar att spärras in på närmaste anstalt. Gränsen mellan genialitet och galenskap är hårfin och ju närmare den gränsen (på rätt sida) som du kan skapa värde, desto större är chansen att lyckas.

Million Dollar Homepage

Million Dollar Homepage är en sådan affärsidé som antagligen skulle få uppfinnarjocke att tappa näbben. För ingen kunde väl ana vilken genomslagskraft en sida gjord på enbart reklam skulle få i cyberrymden. Att själva insatsen för företagen som köpte reklamen på sidan var extremt låg (1 pixel kostade 1 dollar och man var tvungen at köpa minst 100 pixlar) gjorde att de som köpte sig ett stycke plats inte riskerade mer än slipsen de bar runt halsen.

Den perfekta investeringen – låg kostnad och hög potential

Ju fler människor som fick kännedom om sidan, desto fler insåg investeringens potential; 100 dollar för att få vara en del av ett unikt projekt är en spottstyver i sammanhanget. Jag tror att själva affärsidén vann så mycket publicitet just på grund av dess galenskap, på grund av att själva konceptet var så annorlunda gentemot konkurrenter som försökte klämma in reklambanners tätt intill hemsidans verkliga innehåll.

Million Dollar Homepage hymlade inte med att man ville överösa sina besökare med reklam, intentionerna var ärliga. Besökaren hade ett val huruvida hon ville besöka sidan och därmed bli exponerad för reklam eller helt enkelt låta bli. Det faktum att besökaren hade ett val skapade en känsla av spänning och nyfikenhet som gjorde henne än mer benägen att besöka sidan och att sprida dess existens vidare i positiv bemärkelse.

Respektera kunden så respekterar hon dig

Million Dollar Homepage var en föregångare för hur marknadsföring på nätet skulle evolvera ifrån att ha förlitat sig på den förlegade masskommunikationen till att fokusera på mänskliga attribut som respekt och valfrihet. Ett påtvingat budskap kan aldrig bli lika starkt som ett budskap som mottagaren själv tar sig an, på eget bevåg och av egen fri vilja. Dessutom så var utrymmet på sidan begränsat till en miljon pixlar. 

Alla vill vara med i en framgångsrik klubb, men alla kunde i det här fallet inte vara med eftersom det fanns en absolut gräns för antalet pixlar till salu. Inga undantag, när pixlarna var slut så var de. Vetskapen om en investering som aldrig skulle gå att göra i efterhand skapade än mer efterfrågan. Att synas har blivit vårt samhälles heliga graal, och få investeringar har gett så bra avkastning i det avseendet som hundra pixlar på Million Dollar Homepage.

The Million Dollar Homepage

Taggar:

2 kommentarer
2010-09-08 13:52
hehe, ja det var kanske en liten fluke. Men det kommer säkert dyka upp många fler affärsidéer som är helt åt skogen konstiga men som ändå blir en succé. De kommer t ex några andra märkliga idéer i kommande artiklar 🙂
0
2010-09-08 05:22
Intressant artikel! Ser i fram emot lasa nasta del. Men the one million dollar homepage maste vart en "one hit wonder"?
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.