Det är inte så många som lånar pengar för att starta eget, men ett lån kan ibland vara nödvändigt för att kunna göra en viktig investering. Ett banklån går till på ungefär samma sätt som att köpa bostad, bil eller båt.

Banken ser gärna att du kan visa upp att försäljningen går bra och att företaget visar vinst, eller att du kan lämna någon slags säkerhet. Med säkerhet menas en pant som exempelvis ditt hus eller lägenhet. Det kan också vara att en annan person ingår en borgensförbindelse med dig.

Se även: Hur du löser lån av banken till bolaget

För det nystartade företaget kan banklån användas om du ska investera i något kostsamt, som en maskin, dyr dator, fordon eller liknande. Banken tar hänsyn till att det som du lånar pengar till kan säljas ifall du inte kan betala tillbaka ditt lån.

Prata med din bank om vilka lån som finns. Har ni ett bra förhållande kan du ofta få bättre villkor. Det lönar sig också att prata med flera banker, eftersom olika banker erbjuder olika villkor.

Se även denna mer omfattande guiden: Tips vid bankfinansiering, banklån och val av bank

Det här tittar banken på när du ska låna pengar

Banklån för att starta egetFrån bankens sida är det viktigt med förtroendet för dig som kund och en bedömning av din förmåga att betala tillbaka lånet.

Banken tittar på detta när de bedömer din ansökan:

  • Dig som företagare (erfarenhet, privatekonomi, referenser och utbildning).
  • Din affärsplan, om den är realistisk och detaljerad.
  • Övriga ägare av företaget, om det inte bara är du själv.
  • Finns revisor eller ekonomihjälp?
  • För redan etablerade företag vill banken även se balansräkning, bokslut och kanske din deklaration.

Bilden upp till höger illustrerar de vanligaste finansieringssätten. Källa: ”Nyföretagandet i Sverige 2008” (Tillväxtanalys) – Som du ser är det allra vanligast att sköta starta eget finansieringen med egna medel. 13 % väljer banklån när de ska starta företag.

Observera även att din privatekonomi kan inverka på ditt företags chanser att få ett bra lån. Jobba igenom din affärsplan – det ger dig en bättre grund att stå på när du ska prata om ditt företag i marknadsföringssyfte.

Bankerna är inga riskkapitalister och vill oftast ha säkerhet för att låna ut pengar. Om ditt företag behöver satsa på en riskfylld idé kan du till exempel ta kontakt med ALMI.

Fler resurser hittar du här: Allt om din företagsidé, din plan för att få banken att förstå och råd för en bra uppstart.

Vad kan banken hjälpa till med?

SEB:s företagsekonom Ingela Hemming:

– Banken kan hjälpa småföretagare med flera olika finansieringar, inte bara investeringslån. En vanlig finansieringsform för att jämna ut toppar och dalar när intäkterna är ojämna är checkkredit. Det kan också vara så att man tillfälligt behöver extra likviditet för att betala löner eller större leverantörsfakturor.

– En annan form av finansiering är något som kallas factoring. Det innebär att man låter banken ta hand om faktureringen och får pengar genom att belåna sina egna kundfakturor. Dessutom hjälper banken till med leasing, det vill säga att du hyr ett objekt via banken istället för att låna till en större investering som datorer eller maskiner. Banken kan även samarbeta med ALMI som kan ta en del av ett lån om risken bedöms som större, säger Ingela Hemming.

Källa: Finansiering för nyföretagare av Tillväxtverket

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.