Visst är orden idé och affärsidé laddat med spänning? Det är grunden i alla affärsverksamheter och fröet till allt vi människor har skapat omkring oss. Det blir dessutom inte mindre spännande när man kan ”skruva” lite på en affärsidé och den kan då gå från att vara OK till att bli ett företag som värderas till miljarder.

En del av oss är kreativa och spottar ut affärsidéer dagligen, medans andra mer sällan eller aldrig kommer på en affärsidé. Många olika kvalifikationer behövs i ett livskraftigt företag och kreativa idéer är bara en sak, så häng inte läpp om du inte tillhör de mest kreativa.

Missa inte: 27 vassa affärsidéer du kan starta idag och under 2019-2020

Här har vi samlat några av våra idéer. Några bra, några lite knasiga och några riktigt bra. Du kan använda dessa idéer helt fritt.

Vi hoppas att du hittar någon idé som passar dig. Om du gör det och menar allvar, så lovar vi att hjälpa dig komma igång med kostnadsfri rådgivning och idéer och tips hur du ytterligare kan utveckla affärsidén du nappade på. Du hittar våra kontaktuppgifter längst ner under artikeln.

Har du själv affärsidéer på lager som du aldrig kommer att göra något av och vill dela med dig, så tar vi med dig i kommande artikel och nyhetsbrev. Alternativt postar du din affärsidé här och brainstormar vidare på den tillsammans med övriga medlemmar.

Här kommer våra första affärsidéer.

1. Träningsläger

Bygg en träningsanläggning med tillhörande övernattningsmöjligheter och kombinera med kostrådgivning. Det blir som Biggest looser, fast deltagarna slipper ha en kamera i ansiktet. Även perfekt för teambuilding där man istället fokuserar mer på aktivitet och hälsa. Eller varför inte svensexan, möhippan eller med familjen.

2. Svensklärare online över Skype

Sverige är ett litet land men världen är stor och vi kan snabbt räkna upp flera personer som skulle vilja lära sig svenska. Du behöver en dator, headset och en liten marknadsföringskostnad på Google Adwords, sen är du igång.

3. Massage

Funkar i både lokal och som hemservice. Anledningen att vi nämner detta är att nästa avdrag, efter ROT och RUT kan bli BOT, där man i så fall kommer att kunna göra avdrag för just massage. Inget är dock klart än men det kan vara smart att hålla uppsikt på, om denna affärsidé känns lockande.

4. Ett programmeringsföretag som KAN försäljning

Detta är ett förslag på en bra affärsidé och samtidigt en känga till en stor del av de företag där ute som jobbar med programmering och webbutveckling. Service, ansvar och viljan av att leverera bra saker som kunden verkligen vill ha och har bett om, är dessvärre rätt sällsynt. Där finns ett stort utrymme! Alla kan inte vara bra på allt och här kan det löna sig att hitta ett samarbete med en säljare eller säljbolag. Eller varför inte läsa en rad böcker om försäljning och kundvård?

(Vi vill förtydliga att kängan inte kastas på alla. Det finns många riktigt duktiga kodare och webbföretag som verkligen har förstått detta med försäljning och fokus på kunden. Ni har och kommer alltid att ha fullt upp att göra.)

5. Starta städbolag

RUT-avdraget verkar vara här för att stanna i någon form och möjligheterna är goda i stort sett hela landet. Både när det kommer till privatpersoner och på företag. Barnpassning, trädgårdsskötsel och städning är bara några av de saker du kan erbjuda. Se även: 12 tips hur du startar och driver ett framgångsrikt städföretag

6. Äldrevårdsbolag

40-talisterna har redan börjat gå i pension och fler kommer att behöva vård. Är det svårt att hitta personal så finns det arbetskraft att hämta hem från andra länder i världen. Att lära sig svenska går fort för en motiverad person.

7. Resort för pensionärer

Till denna affärsidén behövs lite mer pengar. Men det går säkert att sälja platser på resorten innan byggnationen är klar, för att på så sätt finansiera affärsidén. Det finns garanterat många äldre som skulle vilja vara på en varmare plats de sista åren i sitt liv. Idén kan mycket väl fungera på plats i Sverige också.

8. Partybuss

Inred en buss eller husbil som ren partybuss och kör runt i din hemstad med turister och guida dem till stadens bästa smultronställen. Marknadsför mot studenter, svensexor och liknande målgrupper.

9. Ecoturism i Norrland

Ja, folk är faktiskt villiga att betala för att hugga ved och bli myggbitna. För större delen av världen anses Sverige vara ett exotiskt land så marknaden är gigantisk för den som vill få möjlighet att resa runt lite och samtidigt marknadsföra företaget.

10. Ninja camp

Thailands nationalsport är Muay Thai (Kickboxning). Skapa lite kontakter nästa gång du är i Thailand eller googla runt på nätet så hittar du massvis med Muay Thai tränare som mer än gärna flyger över till Sverige under ett par månader för att jobba som instruktör. Marknadsföring kommer knappast behövas när dina grannar får reda på att Bruce Lee’s kusin från Thailand är i stan och vill få ordning på ölmagar och hjälpa tjejer med självförsvar. Gillar du att åka runt kan man besöka marknader och festivaler och bjuda på snabbkurser och uppvisningar.

11. Frilans kock

Erbjud dig att åka hem till folk och laga mat samt utbilda i matlagning (och näringslära?) någon dag i veckan. Olika teman uppskattas säker. Mexikansk mat ena veckan och hur man lagar en bra frukost nästa. Kan du inte laga mat nu så besök Tasteline och skriv ihop en egen meny. Testa den sen på någon som tycker tillräckligt mycket om dig för att agera Hells kitchen tills du lärt dig laga mat.

12. Arrangera loppisdag

Alla av oss har väl förråden fulla med grejer som aldrig kommer att användas? Så varför inte arrangera en loppisdag ett par gånger per månad i din hemstad där folk kan sälja, köpa och byta grejer med varandra? Ligger i tiden med återvinning och kan bli en kul folkfest. Det folk inte orkar släpa hem ger ni till frälsis eller Röda korset. Behåll en procent, hyr ut platsen eller sälj korv och sponsring.

13. Exportera glas och sälja i Kina och Indien

+3 miljarder människor, fullt av miljonärer och de blir bara fler och fler. Svenskt glas är världskänt och denna affärsidé skulle kunna ge avkastning. Även annan typ av export fungerar.

14. Kostnadsreduceringskonsult

Starta en konsultfirma som har fokus på att få ner kostnader i företag. Samarbeta med olika leverantörer och förhandla åt kunden. Börja med en genomgång i företaget för att se vad kostnaderna ligger. De flesta har säkert dålig koll och kan direkt spara många tusenlappar. Ta en % eller timarvode.

15. Importera och sälja via e-butik, eBay och Tradera

En snabb titt på Alibaba.com och fantasin springer lätt iväg. Där finns så mycket saker som skulle sälja bra på eBay och Tradera. Du behöver inte ens en egen webbutik. Här kan du läsa mer om hur du kan tjäna pengar på eBay och Tradera.

16. Sälj andras prylar

Dra igång med så kallad dropshipping. Det innebär att du är en slags återförsäljare till en eller flera importörer/leverantörer. Du samlar ordrar via en hemsida på nätet eller med hjälp av nyhetsbrev och skickar dem vidare till leverantören som fraktar och tar betalt. Kostar inte många kronor att dra igång och du behöver varken bekymra dig om lager, kundtjänst eller logistik. Har du en befintlig hemsida kan du enkelt leta upp någon närliggande produkt som dina besökare kan vara intresserade av.

17. Biltvätt och shopping

Hyr en bit mark på parkeringen vid din lokala stormarknad och starta en biltvätt. Vem skulle inte uppskatta en nytvättad bil efter en lång shoppingtur? Kombinera med däckbyte när det är dags för det.

18. Festfixare

Utan att bli den nya Bindefeldt så finns här säkert mycket att göra i storstäderna. Som professionell festfixare kan du skapa speciella teman, bjuda in gäster, ta in spännande artister. Passar t ex perfekt till kalas där celebranten fyller jämt.

19. Energi effektivisering för ”Svenssons”

Vinsterna av att effektivisera och minska energiförbrukningen är många förutom rena pengar. Det finns många enkla små saker du kan lära ut till hushållen. Ofta är det just enkla saker som man lätt skjuter på framtiden och dåliga vanor kan enkelt avhjälpas med lite information och tips och trix. Solpaneler, vindkraft, och elbilar i all ära men det bästa idéerna och planerna är de som blir av.

20. Sälj hälsodrycks- och odlingsutrustning

Hälsotrenden växer och hem- och närodlat är idag riktigt hett. Varför inte sälja fröer och växter till folk som vill göra sina egna hälsodrinkar hemma? Självklart säljer du även den utrustning som behövs för att dina kunder ska komma igång. Lampor, gödning och andra tillbehör. Du skriver naturligtvis ihop en egen receptbok där du redovisar vilka positiva effekter varje ingrediens har.

Om affärsidéerna ovan

Om du skulle vilja satsa på någon av affärsidéerna ovan, så tycker vi bara det är jätteskoj. Så skoj att vi lovar dig att hjälpa till att utveckla idén ytterligare.

Vi lovade först att vi själva skulle hjälpa till med detta men intresset har varit så stort att vi omöjligt kan hinna med. Vi har därför nu startat en ny del i forumet där vi tillsammans kan utveckla affärsidéerna.

2 kommentarer
2015-01-21 09:24
Hej Marcus!

Du kan ju alltid skicka ett mejl via formuläret här https://www.foretagande.se/kontakt/foeretagande-se/

Forumet är med en bra plats att diskutera idéer och få reaktioner och feedback från flera håll.
0
2015-01-21 09:04
hej,

Roliga ideer. Jag sitter och funderar på att dra igång webutveckling och skulle vilja komma i kontakt med er och diskutera lite ideer. Har ni någon e-mail man kan kontakta er på?

/Marcus
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.