Vi har i den här artikeln plockat ut russinen ur kakan och samlat en mängd tips från några av de mest kända entreprenörer vi har i Sverige och ute i världen.

Dessa tips är insamlad information som kommer direkt från dessa kända entreprenörer, från deras citat och tips som de delat med sig av i affärsböcker och intervjuer. Några av dessa kända entreprenörer är Sir Richard Branson, Andrew Carnegie och vår egen stolthet Ingvar Kamprad.

Testa dig själv: 6 entreprenörsprofiler, vilken tillhör du?

Varvat med roliga och tänkvärda citat ifrån dessa entreprenörer (ett citat säger ofta mer än tusen ord) så vågar vi utmana dig och säga att du kommer att ha svårt att hitta mer koncentrerad kunskap om entreprenörskap någon annanstans. Informationen är riktad till både dig som är nyföretagare och till dig som vill ta ditt entreprenörskap till nya nivåer.

Läs, reflektera och gå ut och gör jobbet så ska du se att det varken är så svårt som en del vill hävda. Det behöver inte heller krävas så mycket hårdare arbete att starta och driva ditt företag än att göra något annat. Det som i grund och botten krävs är kunskap, och här får du lära dig av mästarna!

17 tips från några av världens mest kända entreprenörer

1. Målsättningen

En målsättning är en vision som du har skapat i din fantasi och som du sedan skriver ned på papper för att konkretisera den. En vision har stor kraft och en framgångsrik entreprenör har lärt sig att föreställa sig saker i fantasin innan de har inträffat.

Entreprenören har även förmågan att kunna förmedla denna vision till andra så att de förstår och blir inspirerade. Det är så här affärsidéer skapas - skriv ner dina tankar på papper.

Vill du komma ännu längre som entreprenör så ska släppa din fantasi lös och låta tankarna få fritt spelrum. Ju konstigare och vildare tankar, desto bättre. Det finns inga regler eller ramverk, det handlar bara om att våga för det är ju trots allt ”bara” tankar. Det sägs att en målsättning ska vara realistisk, men vad som är realistiskt bestämmer du ju själv.

Om du sätter ribban för lågt så begränsar du dig själv och kommer med största säkerhet att inte nå högre än ditt lågt satta mål. Om du däremot är mer ambitiös med din målsättning och affärsplan så ökar chanserna att du når längre.

En vision och målsättning ändras även under tiden entreprenören arbetar med den. Det är mindre troligt att Ingvar Kamprad hade som mål att skapa världens största möbelvaruhuskedja när han cyklade runt och sålde blyertspennor till tobaksaffärer för några öre styck. Visst, det kan ha varit så, men det är mer troligt att den idén dök upp längre fram i hans karriär.

“Om du inte skapar din egen plan i livet så finns risken att du kommer med i någon annans. Vad tror du de har planerat för dig? Antagligen inte mycket.” - Jim Rohn, entreprenör, författare och motivationstalare

"Jag visste hela tiden att jag skulle vara miljonär vid 32-års ålder. Förresten! Jag ska bli den rikaste svarta kvinnan i USA" - 19 år senare blev Oprah Winfrey inte bara det, utan en av världens rikaste personer.

Så målsätter du dig med hjälp av SMART

2. Ha roligt och hitta din passion

Att tjäna pengar är viktigt och de flesta av oss jobbar så klart för att få en bättre tillvaro där pengar är en viktig del. Men om du inte tycker att det är roligt att göra det du gör så kommer det inte heller att bli en långvarig verksamhet. Pengar som drivkraft får sällan eller aldrig entreprenörer att lyckas med sitt företagande. Sök efter andra saker som motiverar dig. Att bara göra ett bra jobb är en bra början!

Passion är den inre glöden som ger kraft och entusiasm och som smittar av sig på omgivningen. Passion i samspel med disciplin och en klar vision gör att få saker kan stoppa dig. Det hela handlar om att hitta sin passion; det du brinner för, din inre glöd som sprakar av idéer och tankar likt en lägereld vid sjön en julinatt. Om du hittar den så kommer du aldrig att behöva jobba en dag till i ditt liv. Istället så kommer du att vara lycklig över att få göra det du gör och pengarna blir bara en extra bonus, grädden på moset. Det är när man har tagit det steget som man som entreprenör kan börja utföra stordåd.

För en entreprenör som bara gör sitt jobb är ingen entreprenör. En entreprenör lägger aldrig sin passion åt sidan utan bär den alltid med sig i hjärtat oavsett om han sitter vid sitt skrivbord, går på zoo eller ligger i soffan och dricker glögg framför Kalle Anka på julaftons eftermiddag.

Det behöver inte betyda att du måste avvakta med att starta företag bara för att du inte hittat din passion direkt. Ta det lugnt, det går fler båtar. Det är bättre att ta ett steg framåt i blindo för att sedan på vägen hitta det du brinner för, för om du letar så kommer du att hitta det. Och skulle du inte hitta din passion, så går det att göra stordåd ändå. För andra kan glöden hittas i att just får jobba för sig själv. Ofta skänker dessutom resan oss mer glädje och spänning än resans mål så stanna upp för att lukta på blommorna på vägen.

Film: Följ INTE din passion, jaga möjligheter i stället

En del i detta handlar även om att inte ta sig själv på så stort allvar. Lek och var barnslig. Det är ju ingen annan som tar mig på så stort allvar så varför ska jag göra det? Jag är bara en människa, varför skall jag följa regler och normer som någon mossig gubbe bestämt i en förgången tid?

“Passion ger energi. Känn kraften som kommer när du fokuserar på något du brinner för“ - Oprah Winfrey, entreprenör och mediemogul

"Jag gjorde något som utmanade bankvärlden. Tradionella banker letar efter de som är rika; vi letar efter de som är fattiga. Alla människor är entreprenörer, men många får aldrig möjligheten att ta reda på det." - Muhammad Yunus, ekonom och bankman som bland annat vunnit FN:s fredspris

”Jobba ihop, skapa en familjekänsla, bry dig om. Övertyga alla medarbetare om att de är viktiga. Företagskulturen ska innehålla ’tillsammans’.” - Ingvar Kamprad

"Meningslösa saker som en yacht, privata flygplan and stora limosiner kommer aldrig göra så att människor mår bättre och det sänder ut hemska signaler till dem som strävar efter det. Pengarna skulle vara bättre spenderade i Afrika - det handlar om balans." - Richard Branson, serieentreprenör

3. Disciplin och uthållighet

Att starta eget är enkelt. Det är bara att skicka in en ansökan om f-skatt och vips så är du egen företagare. Men att starta, driva och få företaget att bestå är en större utmaning. Här krävs uthållighet och disciplin, särskilt i stunder när allt tycks vara emot dig. Visst kan man göra klipp då och då men som regel finns det inga snabba och enkla pengar. Gör dig beredd på att allting tar tid. Om något låter för bra för att vara sant så är det oftast det.

Disciplin handlar om att göra det som krävs vare sig man tycker att det är roligt eller inte. Det handlar om förmågan att göra lite varje dag och att härda ut tills man har fullföljt planen. Det handlar om att för stunden avstå de roliga och frestande sakerna för att senare kunna skörda den söta och välsmakande frukten av allt slit som man har lagt ned.

”Räkna med att det kostar dubbel så mycket som du tror, att försäljningen i bästa fall är hälften av det du tror och att det tar dubbel så lång tid med allt… Men att det i slutändan blir kanonbra!” - Ola Ahlvarsson, Internetentreprenör

Det handlar inte om att jag är så intelligent. Det är bara det att jag håller fast längre vid problemet för att lösa det." - Albert Einstein, fysiker

4. Rätt attityd och positivt tänkande

”Det löser sig”
”Allt som händer är bra”
”Det är inte hur man har det utan hur man tar det”
”Gilla läget”

Det finns en mängd citat och fraser om det där med rätt attityd. Och visst hjälper det att ha en ljus syn på tillvaron. Det är inte allt, men det hjälper och livet blir ju bra mycket roligare när det råder positiva tongångar. För vem orkar lyssna på en dysterkvist?

Börja umgås med mer positiva människor så ska du se att du allt oftare kommer att få vinden i ryggen istället för i ansiktet.

5. Våga ta chanser och kalkylerade risker

Inget stort eller beundransvärt hade någonsin skapats om den eller de involverade inte vågade göra en chansning. Problemet är att vi vet vad vi har men inte vad vi kommer att få och detta gör att vi tvekar. Om man vill vinna så måste man också riskera något, det är ett logiskt samband som sållar agnarna ifrån vetet; har du den passionen som krävs för att våga rubbas ur vardagens slentrianmässiga dunkel till förmån för något nytt och obestämt, något som kan välta hela din tillvaro men också förgylla den med guld och gröna skogar?

Gäller investeringen din egen tid så är det kanske inte så mycket att fundera på då du kommer att lära dig mycket oavsett om din tidsinvestering blev lyckad eller inte. Den kunskapen kan ingen ta ifrån dig.

Rör det sig om stora summor pengar och du inte har kunskapen eller insikten så kan du alltid vända dig till expertis, t ex banken, mentorer och andra kunniga.

”Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.” - Søren Kierkegaard, filosof och författare

”Vad är det värsta som kan hända om jag gör detta? När du svarat på den frågan får du avgöra om du kan leva med det om det skulle inträffa.” - Brian Tracy, entreprenör och författare

6. Framgång är att lyckas både hemma OCH på jobbet

Att jobba överdrivet hårt behöver inte betyda att det blir mycket gjort. Man försakar dessutom lätt familj och vänner när man prioriterar jobbet och utan dem så är pengar inte mycket värda. Att starta eget och lyckas som entreprenör kan kräva en hel del tid och uppoffringar och det är bra att göra familj och vänner medvetna om detta. Men, låt aldrig jobbet ta kontrollen över dig! Ta en paus, umgås med din familj och dina vänner och du ska se att du kommer att få mer gjort på kortare tid. Hjärnan har en fantastisk förmåga att skapa genvägar i vårt arbete under tiden vi kopplar av och vilar. Det är när hjärnan låter sig påverkas av andra intryck än arbetet som de bästa idéerna kommer på besök.

”I slutändan så skulle det väl vara ganska ironiskt om du jobbade så mycket att du förlorade de personerna omkring dig, som du samtidigt jobbade så hårt för.”

"Den verkligt lata människan kommer ingenvart. Den ständigt upptagna människan kommer inte mycket längre." - Sir Heneage Ogilvie, fysiker

7. Det är viktigare med en driven entreprenör än en bra affärsidé

En bra affärsidé är givetvis en viktig komponent, men det är bra mycket viktigare att du själv har hungern av att lyckas. Är du villig att göra vad som krävs? Är du villig att lära dig allt som behövs för att lyckas? Att starta eget är inte svårt men för att få det att hålla ihop i flera år framöver och förhoppningsvis till nästkommande generation så krävs det att man är disciplinerad som Gunde Svan och har en vilja av stål.

Din affärsidé behöver inte vara unik eller briljant då den kommer att utvecklas under tiden du jobbar med den. Av dagens storföretag och fantastiska affärsidéer som finns så kan vi nästan garantera att ingen av idéerna såg likadana ut vid uppstarten av företaget som de gör idag. De formades under resans gång.

Det är även ett viktigt ”mindset” att ha eftersom omvärlden förändras och då gäller det att även du som entreprenör är flexibel. En föränderlig värld kräver en föränderlig entreprenör.

”Ett av de vanligaste misstagen är att många tror att det handlar om att ha en bra idé… Att komma på idén till Rolling Stones är lätt. Att bli värdens främsta rockband genom tiderna är en annan sak.” Ola Ahlvarsson, Internetentreprenör

"Ha alltid med dig ett block i din ficka. Människor på fester och event kan komma med fantastiska affärsidéer, och du kommer inte att komma ihåg dem dagen efter." Richard Branson om hur man kommer på nya affärsidéer.

8. Motgångar är en förberedelse för framtiden

Reflektera över hur och varför motgången inträffade och lär dig av det så kommer du att vara bättre förberedd när nästa motgång dyker upp. All utveckling sker tillsammans eller med hjälp av motgångar så det är bara att se dem som en trofast vän som ska följa med på den underbara resa som du har tänkt göra. Acceptera ödet istället för att kämpa emot, motgångarna kommer att finnas där i vilket fall.

”Motgångar är en naturlig del av framgång. Nästan alla framgångsrika företagare har tagit räkning någon gång. Nokia och Ericsson har båda varit vid konkursens rand.” - Ola Ahlvarsson, Internetentreprenör

”Motgångar får man alltid och det är då man måste hålla humöret uppe och verkligen kämpa. Det gäller att se nya möjligheter och behålla kreativiteten även om det ser svart ut. Det är även viktigt att lära sig av sina misstag och motgångar då de i mitt fall nästan alltid varit mitt eget fel när något gått dåligt, inte andras.” - Torsten Jansson, serieentreprenör

9. Läs på och sluta aldrig med det

Ju mer kunskap du har desto enklare kommer det att bli. Läs på om allt som berör din bransch och lägg även energi på litteratur om försäljning, ledarskap, personlig utveckling och andra områden som är nödvändiga för att nå framgång som entreprenör.

”Jag vet ingenting om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”Ingmar Stenmark, Slalomlegend

”Läs 30 till 60 minuter varje dag inom ditt område. Att läsa är till sinnet som motion är för kroppen. När man läser en timme varje dag kommer detta att leda till ungefär en bok per vecka. En bok per vecka kommer att omvandlas till 50 böcker per år. Eftersom den genomsnittliga vuxna läser mindre än en bok per år kommer detta att ge dig en otrolig fördel i ditt område. Du kommer att bli en av de smartaste och mest kompetenta och högst betalda människor i ditt yrke genom att helt enkelt läsa en timme varje dag.” - Brian Tracy, entreprenör och författare

Se även: 26 böcker varje företagare och entreprenör borde läsa

10. Du är ansvarig

Ovsett vad som kommer att hända i ditt entreprenörskap, släpp aldrig kontrollen. Ta ditt ansvar och skyll aldrig på någon eller något annat. För att lyckas med detta krävs mognad, men det du vinner på att visa karaktär är att du alltid har kontroll över situationen och därför lättare kan påverka utgången och resultatet.

"Du måste ta personligt ansvar. Du kan inte rå över omständigheter, årstider eller över vinden, men du kan ändra dig själv. Det är något du ansvarig över.” - Jim Rohn, entreprenör, författare och motivationstalare

11. Ta hjälp

”Ingen kan allt och alla kan saker som jag inte kan”. Att be om hjälp är en styrka och ett tecken på mognad. Att be om hjälp gör att man kommer snabbare framåt, så svälj din stolthet och be om hjälp! Den du ber känner sig ofta hedrad över att bli tillfrågad för det betyder ju att du underkastar dig hennes kunskaper inom området och erkänner henne som mer kompetent inom ämnet. Och är det något som människan är svag för så är det uppskattning. Be därför om hjälp så fort du stöter på komplikationer, du har allt att vinna och ingenting att förlora.

12. Bli en förebild

För att lyckas bra som entreprenör krävs personlig utveckling. Det krävs t ex att du blir en person som andra kan lita på; det krävs karaktär och integritet.
Du bör ha som mål att bli en person som andra ser upp till. De ska säga – ”När du gör affärer med honom/henne så vet du vad du får”, ”Den personen kan du lita på”, osv.

Har du själv en förebild idag? Om inte skaffa dig en! Det behöver inte vara en person du känner utan kan vara en entreprenör du beundrar och ser upp till.

”Se till att ditt skrivbord står så nära verkligheten som möjligt. Golvet är den bästa skolan. Själv gör jag ungefär femtio fältövningar om året. Jag börjar med att träffa chaufförerna klockan sex på morgonen och frågar om de fått kaffe och bulle.” Ingvar Kamprad

13. Skaffa en mentor

En mentor kan hjälpa dig mycket i ditt entreprenörskap. Det behöver inte nödvändigtvis vara en mentor inom samma bransch, en mentor som inte känner till ditt affärsområde i detalj kan ge dig råd och idéer som får dig att tänka i nya kreativa banor. För ofta handlar inte mentorskapet om branschkunskap utan snarare om hur man ska agera i olika situationer. Det handlar om principer och ledstjärnor som den mer erfarne entreprenören ofta känner till och kan leva ut. Dessa saker kan och ska du modellera.

Har du inga entreprenörer i din omgivning så har du här ett tips som garanterat kommer att ge bra resultat:
Leta upp en en företagare eller entreprenör i närheten av där du bor och ring upp och fråga om du får bjuda på lunch. Berätta vilken situation du befinner dig i och att du behöver råd med att starta/utveckla ditt företag, öka din försäljning eller vad det nu är du behöver hjälp med. Personen kommer säkerligen att hjälpa dig. Entreprenören kommer att bli smickrad att du tillfrågar just henne. Om det funkar bra och mötet var givande så kan ni träffas igen. Det finns heller ingenting som säger att du inte kan ha mer än en mentor som du träffar regelbundet.

En mentor kan även vara en bok eller självbiografi från en entreprenör du beundrar. I den kan du läsa och inspireras av entreprenörens liv och leverne och upptäcka mönster för hur personen tänker och agerar i olika situationer.

14. Utmana dig själv

För att utvecklas som person krävs det att man vågar göra saker som man inte gjort tidigare; du måste våga tänja på gränserna och utmana dig själv. Vilken av alla saker som du skjuter på tror du skulle få mest positiv påverkan i ditt liv? Kan det vara att du ska börja träna, ta kontakt med någon person eller kanske just att starta ditt företag?

15. Omge dig med rätt människor

Vill du lyckas som entreprenör? Vilka personer kan då vara bättre att umgås med än andra som redan driver framgångsrika företag? Ni kan byta idéer med varandra och den mer erfarne företagaren eller entreprenören kan genom sin karaktär och blotta närvaro förmedla principer för hur man som framgångsrik entreprenör bör leva och agera. Detta förfarande ligger nära mentorskap.

Det handlar också om att anställa rätt människor. Ta in personer som är bättre än dig själv på områden som är viktiga för ditt företags framgång. Du kommer aldrig att kunna bygga ditt företag större på egen hand så var på ständig jakt efter talangfulla personer som kan hjälpa dig att komma till nästa nivå.

“Var försiktig med vilken omgivning du väljer att befinna dig i, för den kommer att forma dig; var försiktig med vilka vänner du väljer för du kommer att bli som dem.” - W. Clement Stone, affärsman och filantropist

"Hemligheten bakom framgång ligger inte i att göra sitt jobb, utan att upptäcka den som är lämplig att göra det." - Andrew Carnegie, entreprenör

16. Våga gå din egen väg

Om du går på samma väg som de flesta du känner så hamnar du också på samma ställe som dem. Vad gör de idag? Om de inte driver företag så kanske du ska prova att gå en annan väg. Våga vara annorlunda, helt enkelt. Våga gå din egen väg och bry dig inte om negativa och avundsjuka pessimister som själva inte vågar ta steget utifrån sin lilla trygga bubbla. Förr eller senare så spricker bubblan och då står de där med den insikten att de levt efter någon annans lögn i hela sitt liv.

"Ingen kan nå verklig och varaktig framgång eller bli rik i näringslivet genom att vara konformistisk."  – Jean Paul Getty, Oljemagnat och en av världens första dollarmiljardärer (Konformism betyder rättning efter omgivningens normer och regler)

“Istället för att oroa dig för vad andra säger om dig, varför inte försöka skapa och genomföra något de kommer att beunda?” - Dale Carnegie, författare till mästerverket ”Hur du vinner vänner och påverkar din omgivning”

"Du vet aldrig vad som kan hända med alla dessa saker när du testar något nytt. Allt detta är ett experiment." - Richard Branson, serieentreprenör

17. Fokus

Detta ord används ofta i samband med framgång och entreprenörskap, ibland lite missvisande då ordet i sig inte säger så mycket. Att ha fokus är bra. Men fokus på vad? Två saker som är bra att ha fokus på är:

  1. Att göra en sak i taget tills den specifika uppgiften är slutförd. Multitasking och många bollar i luften låter fräckt men leder dessvärre oftast till man får flera halvdana saker utförda, om ens någon.
  2. Fokus på att bli riktigt bra på EN sak är effektivt. Är du riktigt bra på något så höjer det din självkänsla och innebär också att du kan ta bra betalt för din spetskompetens. Det kan vara försäljning, ledarskap, konsten att skriva, grafisk design, ja precis vad du vill och tycker är roligt. Det är du själv som sätter gränserna för hur långt du skall gå. Har du en extraordinär talang så är det nästan brottsligt att ignorera det som naturen har förärat dig med genom att inte vidareutveckla den unika kunskapen så mycket du bara kan. Ha inte så höga tankar om alla andra; ofta så är steget mindre än du tror och du vet inte om du har vad som krävs förrän du har försökt.

"Jag har upptäckt att tur är ganska förutsägbart. Om du vill ha mer tur, ta fler chanser, bli mer aktiv och va med där det händer." - Brian Tracy, säljguru, entreprenör och författare

Vi har i den här artikelserien sammanfattat de tips om företagande och framgångsrikt entreprenörskap som vi har hört och läst i 100-tals böcker, artiklar och intervjuer och som vi fastnat för. Tycker du vi har missat något? Komplettera då gärna med en kommentar längst ned.

Läs mer om entreprenörskap

Som avslutning vill vi visa dig en skoj film om vad som krävs för att nå framgång. Richard St. John undersökte i över ett decennium orsaken till framgång. Här är hans kunskap sammanfattad på 3 minuter, med hjälp av 8 ord.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
5 kommentarer
Anneli Tirant
2014-01-25 00:35
Inspirerande artikel som verkligen får en att förstå vikten av tankearbetet kring det man vill lyckas med. Tack för underbar läsning!
Lotta Potta
2012-03-18 10:12
Shit va inspirerande! Har nyligen startat eget företag så denna läsningen är verkligen perfekt. Ska studera vidare här 🙂
Yosef
2011-08-03 22:56
Kan bara hålla med. entreprenörernas tips och citat ger en bra kick 🙂
Krister
2011-02-27 12:39
Strålande artikelserie om entreprenörskap som nog är svår att sammanfatta bättre. Där är flera av de entreprenörer och idoler som fått mig att lyfta min blick och gasa på när det har varit tufft. Citaten är riktigt inspirerande och grädde på moset 🙂
RunarW
2010-05-31 12:47
Bra! Det gäller att köra sin grej men ändå se på omvärlden. Det är en balansgång! Man kan inte leva i en bubbla, samtidigt som man måste göra det för att hålla fokus på det man ska 🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.