När det är dags att deklarera för enskild firma är det viktigt att ha gjort all bokföring och upprättat ett årsbokslut. Som enskild företagare deklarerar du din enskilda firma i samband med din inkomstdeklaration. Detta gör du genom att fylla i den NE-bilaga som kommer med deklarationen.

I denna artikel kommer jag fokusera på att ditt företag har en nettoomsättning på under 3 miljoner kronor och att du därmed upprättat ett förenklat årsbokslut.

Inkomstdeklaration 1, INK1

Inkomstdeklaration 1 består av två delar, i del ett deklarerar du inkomst av tjänst, inkomst av kapital och gör allmänna avdrag medan du i del två deklarerar din näringsverksamhet. Har du fler än en enskild verksamhet så betraktas de ändå som en och samma. Det innebär att underskott och överskott från olika verksamheter kvittas mot varandra.

I din Inkomstdeklaration finns det förifyllda uppgifter som Skatteverket utgått från att de är privata men om du väljer att hänföra dem till din verksamhet är det viktigt att ändra de förifyllda uppgifterna så att den privata delen blir korrekt.

Har du ett överskott i den enskilda verksamheten så ska du ta upp resultatet från ruta R47 i ruta 10.1 och har du ett underskott fyller du i det 10.2 i inkomstdeklarationen. Detta förutsätter att verksamheten är aktiv. Är den i stället passiv ska 10.3 fyllas i vid överskott och 10.4 fyllas i vid underskott.

Utgå från det Förenklade Årsbokslutet

NE blanketten består av två sidor, den första består av en resultat- och balansräkning och den andra är till för skattemässiga justeringar.

För att göra det så enkelt som möjligt så motsvarar i stort sett första sidan av din NE blankett det som du fyllt i ditt förenklade årsbokslut. Du behöver alltså bara föra över dina uppgifter från ditt förenklade årsbokslut till första sidan av din NE blankett genom att följa hänvisningarna.

På sidan 2 ska du fylla i de skattemässiga justeringar som påverkar ditt skattemässiga resultat. Här ska du justera ditt resultat och ta hänsyn till icke skattepliktiga inkomster och icke avdragsgilla kostnader som funnits med i bokföringen. Här gör du även skattemässiga avsättningar och drar av eget pensionssparande m.m. Det överskott/underskott som du får fram på sidan 2 ska sedan flyttas över till sidan två på din Inkomstdeklaration 1.

Momsen redovisas normalt i firmans momsdeklaration men en momsskuld eller momsfordran i det förenklade årsbokslutet kan påverka din NE bilaga.

Deklarera via Skatteverkets e-tjänst

Skatteverket erbjuder flera digitala tjänster som förenklar deklarationsprocessen. Via deras e-tjänst kan du enkelt fylla i och skicka in din inkomstdeklaration online. Har du även använt deras e-tjänst för att upprätta ditt förenklade årsbokslut så kan du med automatik föra över alla uppgifter från den direkt in i din NE blankett. Det finns även hjälpmedel och guider på Skatteverkets webbplats som steg för steg förklarar hur du fyller i de olika bilagorna som gäller för enskild firma.

Viktiga datum för dig med enskild firma

  • 4 - 8 Mars: Skatteverket skickar deklarationen till din digitala brevlåda.
  • 15 Mars - 15 April: Skatteverket skickar deklarationen med posten.
  • 19 Mars: Skatteverkets e-tjänst för deklaration öppnar.
  • 2 Maj: Sista dagen att lämna in deklarationen.
  • 31 Maj: Sista dagen att lämna in deklarationen om du beviljats kortare anstånd.

4 vanliga fel i deklarationen för enskilda firmor

Skatteverket tipsar om fyra vanliga misstag som begås i deklarationen av de som driver egen firma.

  • Inget årsbokslut. Efter varje beskattningsår ska ett årsbokslut göras. Årsbokslutet ligger till grund för inkomstdeklarationen.
  • Missat att NE-bilaga ska lämnas. Flera missar att NE-bilaga behöver lämnas av den som äger en jordbruksfastighet eller den som avslutat sitt företag under föregående år.
  • Felaktiga avdrag. Ett vanligt fel är vid avdrag för användande av ens privata bil i företaget. Avdraget är schablon och inte för faktiska kostnader.
  • Glömt signera deklarationen. Företagare som fått hjälp av en redovisningsbyrå med deklarationen får inte glömma att signera den på Mina sidor.
  • Se fler vanliga fel och misstag i samband med deklarationen.

Det går också att ringa Skatteverket på 0771-567 567.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.