Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se i Älmhult
91 foruminlägg
1348 artiklar
Uppdaterad med regler för 2020

När du läst denna sida har du koll på om du kan söka, samt hur du söker starta eget-bidraget som kan ge dig den tid som behövs för att göra din verksamhet lönsam.

En nyhet från 1 maj 2020

 

Från och med 1 maj förlängdes starta eget-bidraget där företagare kan få bidraget i 12 månader istället för som tidigare 6 månader. Förlängningen är dock tillfällig och gäller bara till årets slut vilket betyder att från 1 januari 2021 gäller återigen 6 månader.

Vad innebär det? Hur mycket pengar kan man få?

Det är vanliga frågor. Starta eget-bidraget syftar till att hjälpa den som är arbetslös men som har förutsättningar och potential att starta en egen verksamhet. Hos Arbetsförmedlingen kallar man formellt bidraget och programmet för ”stöd vid start av näringsverksamhet”, men då det är känt som starta eget-bidrag i folkmun så är det termen vi använder oss av i den här artikeln.

Du kan antingen få:

  • Utvecklingsersättning om du deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program via Arbetsförmedlingen (till exempel Stöd vid start av näringsverksamhet), är under 25 år och inte har rätt till ersättning från en a-kassa. Du får 162 kronor per dag om du antingen har gått ut gymnasiet, har fyllt 20 år och deltar i en folkhögskoleutbildning i studiemotiverande syfte eller omfattas av ett utbildningskontrakt. Annars får du 57 kronor per dag. Du får hela beloppet utbetalt och reglerna började gälla 1 januari 2019.

Eller:

  • Aktivitetsstöd kan du få om du är över 25 år och uppfyller villkoren för a-kassa. Beloppet som du får per dag är samma som din dagpenning från a-kassan. Om du inte uppfyller villkoren för a-kassa får du 223 kronor per dag. Om du deltar i jobb- och utvecklingsgarantin kan du få 223 kronor i ersättning i totalt 450 dagar. Försäkringskassan drar av skatt innan utbetalning. Om du uppfyller villkoren för a-kassa och är mellan 18 och 24 år är din ersättning per dag 80 % av den dagsförtjänst som din a-kassa baseras på under de första 100 dagarna, 70 % av din dagsförtjänst de följande 100 dagarna och 65 % av din dagsförtjänst efter det. Dock finns även ett golv vilket gör att du kan få lägst 365 kr per dag.

 

Så teoretiskt är det högsta beloppet du kan få 910kr/dag.

Bidraget dimper ned på kontot en gång i månaden.

Ett tips är att gå på en "starta-företag-dag" som flera myndigheter tillsammans anordnar på olika orter i Sverige.

Vem kan få stödet för uppstart - är arbetslös ett krav?

 

Det korta svaret är ja. För att vara behörig till Starta eget-bidrag måste du:

  • vara eller riskerar att bli arbetslös
  • vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.

Notera att bidraget företrädesvis ges till den som är arbetslös – det är alltså inget krav. Om man riskerar att bli arbetslös så är man också behörig, vilket öppnar upp portarna för en betydligt mer svävande tolkning. Även när det gäller åldern så görs vissa undantag, bland annat om du är inskriven i jobbgarantin för ungdomar eller om du har ett funktionshinder. Se över dina möjligheter från fler olika perspektiv genom att fråga olika människor – förbluffande ofta kan man få igenom sin sak om man bara lyckas hitta rätt person, en person som brinner för att hjälpa ambitiösa entreprenörer på samma sätt som du brinner för din affärsidé.

Se även: Fler tips & guider om nyföretagande

Hur du söker starta eget-bidrag

Hur går det då till rent praktiskt när du söker bidraget? Det första steget är att beskriva din affärsidé och presentera den för din handledare på Arbetsförmedlingen. Det är värt att lägga ned extra energi på att beskriva din affärsplan med strategi och idé så detaljrikt och noga som möjligt då det är den som ligger till grund för dina chanser att få starta din entreprenörsbana i medvind. Du kommer dessutom att dra nytta av att ha affärsplanen klart och tydligt formulerad i ord när du väl har startat din verksamhet – den hjälper andra att förstå dina tankar och idéer, något som kan vara guld värt när du söker partnerskap eller kapital. För bolaget ska så klart igång oavsett om du får ekonomiskt stöd eller inte!

Guide: Hur du skriver din affärsplan

Är det skattepliktigt?

Ska man betala skatt på beloppet, samt hur ska det i så fall redovisas och vem ska betala in skatten? Det är fler vanliga frågor.

På Skatteverkets hemsida går att läsa följande: "Starta-eget-bidraget är skattepliktigt och ska tas upp i inkomstslaget tjänst. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som betalar ut bidraget ska dra preliminärskatt och betala in den till Skatteverket." Däremot är utvecklingsersättningen skattefri, se ovan.

Starta eget-bidraget består av mer än bara pengar

Arbetsförmedlingen tar sedan, med hjälp av sakkunniga konsulter, beslut om du anses ha förutsättningar för att bedriva verksamheten. Tycker de att du har det, kommer du att erbjudas hjälpmedel såsom företagskurser och informationsträffar för att vara rustad till tänderna när allvaret väl börjar och det är dags att ge sig ut på slagfältet. Se dessa hjälpmedel som en resurs istället för ett nödvändigt ont; nyttjar du informationen på rätt sätt så kommer du att slippa lägga så mycket tid på det runt omkring och satsa allt krut på din kärnverksamhet när företagshjulen börjat rulla.

Missa inte: 10 tips till dig som ska söka EU- och andra nationella bidrag

En bra start kan vara avgörande för ditt företags framtid

Summorna kan kännas försvinnande små när man tänker på dem – några tusenlappar hit eller dit, med alla kostnader ett företag drar med sig. I slutändan kan det dock vara de tusenlapparna som gör att du överlever den kritiska första perioden och lyckas förvandla minustecken till plus. Tid är ofta en betydande faktor när man startat ett nytt företag och med bidraget kan du få den tid som behövs för att inte korparna ska känna lukten av blodröda siffror och börjar bygga konkursbo i dina företagslokaler.

Ge inte upp om statens byråkrater skulle neka dig startkablar - har du en riktig vass affärsidé som ligger och maler i bakhuvudet och ett hjärta fyllt med glöd och passion för idén så kan ingen stoppa dig.

En av anledningarna till att bidraget är hårt kritiserat från vissa håll är att de anser att mer pengar i stället borde gå till entreprenörer som redan har ett arbete eller en fungerande verksamhet. Argumentet är ofta att en arbetslös person kanske inte är rätt person att starta, driva och utveckla ett företag. Om det låter vi vara osagt, främst då vi är individer som befinner oss i olika skeden i livet.

Mer information om stödet och hur tar nästa steg för att ansöka kan du läsa om här.

Se även: Fler sätt att finansiera din företagsstart

Visa kommentarer 3
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.
Lotta Potta
| Anmäl | för 9 år sedan
Jag tycker att ni som funderar på att starta eget företag inte ska fundera så mycket på detta med bidrag. Ni löser det ändå! Läs hellre på mer och fokusera på att lära er att sälja och bygg upp ert affärsnätverk - det är en bättre investering av er tid än att försöka jaga bidrag 🙂
| Anmäl | för 2 år sedan
Super bra tips. Något som kan vara värt att googla lite extra på. ?
Patrik
| Anmäl | för 7 år sedan
Tack för tipset.