Hur mycket pengar kan jag få i starta eget bidrag?
Det är en vanlig fråga. Bidraget för att starta eget syftar till att hjälpa den som är arbetslös men som har förutsättningar och potential att starta en egen verksamhet. Hos Arbetsförmedlingen kallar man formellt bidraget och programmet för ”stöd vid start av näringsverksamhet”, men då det är känt som starta eget bidrag i folkmun så är det termen vi använder oss av i den här artikeln.
Om du är 25 år eller äldre får du aktivitetsstöd som du betalar skatt på. Om du har rätt till a‑kassa är det lägsta belopp du får i aktivitetsstöd 510 kronor per dag vid heltidsprogram. Om du inte uppfyller villkoren för a‑kassa får du 223 kronor per dag vid heltidsprogram. Är du med i programmet jobb- och utvecklingsgarantin kan du få ersättning i totalt 450 dagar.
Om du är 18–24 år och har rätt till a‑kassa får du aktivitetsstöd som du betalar skatt på. Bidraget är då detsamma som din dagpenning från a‑kassan. Om dina a-kassa dagar tar slut får du stöd baserat på din a‑kassas lägstanivå. Detta gäller så länge du är medlem i a‑kassan.
Om du är 18–24 år och inte uppfyller villkoren för a‑kassa får utvecklingsersättning. Detta stöd är på 183 kronor om dagen om du har gymnasieexamen från ett nationellt program, gymnasieintyg eller motsvarande, eller om du har fyllt 20 år och går på en studiemotiverande folkhögskolekurs. Om inget av det stämmer in på dig får du 57 kronor per dag. Detta bidrag är skattefria belopp.
Högsta belopp för aktivitetsersättning du kan få är 21 230 kronor/månad, alltså 254 756 kronor/år. Men dessa belopp förutsätter att du har a-kassa.
Bidraget kommer in på kontot en gång i månaden.
Tips är att kolla om det finns en "starta företag dag" som flera myndigheter tillsammans anordnar på olika orter i Sverige. Detta är dock osäkert om denna träff fortfarande erbjuds. Kolla med Almi, Nyföretagarcentrum eller näringslivsavdelningen i din kommun vad som erbjuds för den ska starta företag.
Vem kan få stödet för uppstart - är arbetslös ett krav?
Det korta svaret är ja. För att vara behörig till Starta eget-bidrag måste du:
- vara eller riskerar att bli arbetslös.
- vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
- har aktivt sökt jobb utan resultat.
- din affärsidé har goda förutsättningar att bli lönsam och kan försörja dig på lång sikt.
Notera att bidraget företrädesvis ges till den som är arbetslös – det är alltså inget krav. Om man riskerar att bli arbetslös så är man också behörig, vilket öppnar upp portarna för en betydligt mer svävande tolkning. Även när det gäller åldern så görs vissa undantag, bland annat om du är inskriven i jobbgarantin för ungdomar eller om du har ett funktionshinder. Se över dina möjligheter från fler olika perspektiv genom att fråga olika människor – förbluffande ofta kan man få igenom sin sak om man bara lyckas hitta rätt person, en person som brinner för att hjälpa ambitiösa entreprenörer på samma sätt som du brinner för din affärsidé.
Se även: Fler tips & guider om att starta eget företag
Hur du söker starta eget-bidrag
Hur går det då till rent praktiskt när du söker bidraget? Det första steget är att beskriva din affärsidé och presentera den för din handledare på Arbetsförmedlingen. Det är värt att lägga ned extra energi på att beskriva din affärsplan med strategi och idé så detaljrikt och noga som möjligt då det är den som ligger till grund för dina chanser att få starta din entreprenörsbana i medvind. Du kommer dessutom att dra nytta av att ha affärsplanen klart och tydligt formulerad i ord när du väl har startat din verksamhet – den hjälper andra att förstå dina tankar och idéer, något som kan vara guld värt när du söker partnerskap eller kapital. För bolaget ska så klart igång oavsett om du får ekonomiskt stöd eller inte!
Försäkringskassan förklarar aktivitetsstöd i denna film:
Starta eget-bidraget består av mer än bara pengar
Arbetsförmedlingen tar sedan, med hjälp av sakkunniga konsulter, beslut om du anses ha förutsättningar för att bedriva verksamheten. Tycker de att du har det, kommer du att erbjudas hjälpmedel såsom företagskurser och informationsträffar för att vara rustad till tänderna när allvaret väl börjar och det är dags att ge sig ut på slagfältet. Se dessa hjälpmedel som en resurs istället för ett nödvändigt ont; nyttjar du informationen på rätt sätt så kommer du att slippa lägga så mycket tid på det runt omkring och satsa allt krut på din kärnverksamhet när företagshjulen börjat rulla.
Missa inte: 10 tips om att söka bidrag till företaget
En bra start kan vara avgörande för ditt företags framtid
Summorna kan kännas försvinnande små när man tänker på dem – några tusenlappar hit eller dit, med alla kostnader ett företag drar med sig. I slutändan kan det dock vara de tusenlapparna som gör att du överlever den kritiska första perioden och lyckas förvandla minustecken till plus. Tid är ofta en betydande faktor när man startat ett nytt företag och med bidraget kan du få den tid som behövs för att inte korparna ska känna lukten av blodröda siffror och börjar bygga konkursbo i dina företagslokaler.
Ge inte upp om statens byråkrater skulle neka dig startkablar - har du en riktig vass affärsidé som ligger och maler i bakhuvudet och ett hjärta fyllt med glöd och passion för idén så kan ingen stoppa dig.
En av anledningarna till att bidraget är hårt kritiserat från vissa håll är att de anser att mer pengar i stället borde gå till entreprenörer som redan har ett arbete eller en fungerande verksamhet. Argumentet är ofta att en arbetslös person, som dessutom inte kan skaffa sig ett jobb, kanske inte är rätt person att starta, driva och utveckla ett företag med hjälp av skattepengar. En blivande företagare som har en affärsidé han eller hon tror på löser uppstarten ändå, oavsett om det tillkommer några tusenlappar från statens kassa.
Mer information om stödet och hur tar nästa steg för att ansöka kan du läsa om här och om starta eget bidrag hos Försäkringskassan.