När du normaltvis ska köpa en produkt så kan det kännas självklart att göra en ordentlig jämförelse först - du jämför till exempel vilken bil som passar dig bäst beroende på vad du ska nyttja bilen till. Innan du köper en dator så har du först kontrollerat vilka egenskaper du vill att den ska ha, hur mycket minne, hur snabb den ska vara och var du får den till bäst pris. Även om du köper en tjänst såsom ett mobilabonnemang, bredband, streamingtjänster eller hemförsäkring så kontrollerar du noggrant innan för att hitta rätt aktör. 

Dock missar många att jämföra sina banklån innan de tar dem. Vilket är varför vi rekommenderar att se Matchbanker för att få hjälp att hitta ett lån med bäst villkor för dig. Där finns det uppdaterade jämförelser mellan olika långivare samt en sammanställning över vilka olika former av lån som erbjuds. 

Viktigt vetande

Det finns ändå några saker som kan vara bra att veta när du ska ansöka om lån - som förhoppningsvis kan leda dig i rätt riktning.

  • När du söker lån online så får du svar nästan omedelbart - då hela processen är automatiserad. Tänk på att om lånet beviljas så betalas det ut samma dag om du ansöker på en vardag.
  • Snabblån bör ej tas för att lösa en ekonomisk problematisk situation - utan försök med en långsiktig lösning istället.
  • Om du ansöker om ett blancolån så var noga att först kalkylera om du har råd med den högre räntan ett sådant lån innebär.
  • Det är inte bra att söka flera snabblån på en gång - då du kan få svårt att ha koll på lånen och missar eller inte kan betala tillbaka dem.
  • Om du ansöker om ett SMS-lån bör du vara medveten om att det har en relativt kort löptid och ska betalas tillbaka inom en snar framtid. Om du är sen med en betalning så tillkommer förseningsavgifter. Det spelar ingen roll om du missar att betala en liten eller stor summa - förseningsavgiften är detsamma ändå.
  • Låna inte pengar om du inte absolut måste och gör alltid en kalkyl där det framgår om du verkligen har råd att betala tillbaka lånet.
  • Om du söker lån på en jämförelsesida så görs endast en kreditupplysning. Ju fler kreditupplysningar du tar desto sämre blir din kreditvärdighet och ju sämre kreditvärdighet du har desto högre blir din ränta.
  • Du måste vara minst 18 år för att få ansöka om ett lån och även vara folkbokförd i Sverige.

Det är mycket att tänka på om du behöver låna pengar och det viktigaste av allt är att göra en kalkyl, att jämföra ordentligt och att läsa på om villkoren.


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.