Alla har vi varit där. Du har ett viktigt mail du behöver skicka, men istället för att göra det så passar du på att rensa skräpposten, plocka ur diskmaskinen, tömma skrivbordslådan från gamla papper och sedan är klockan visst för mycket så du kan lika gärna göra det imorgon. När du väl har skickat mailet tänker du ”det var ju inte så svårt, varför gjorde jag inte det direkt". Känner du igen dig?
Här är nio tips på hur du kan göra för att få mer gjort:
Fysiska strategier
1. Byt miljö
Se till att din arbetsplats inte är distraherande. Ta bort onödiga appar på datorn och telefonen, investera i brusreducerande hörlurar eller testa en helt ny plats att jobba på.
2. Gör ”ingenting”
Ett vanligt problem bland prokrastinerare är att de spenderar tid på mindre produktiva uppgifter (eller fullständigt onödiga, för den delen) istället för att koncentrera sig på vad de behöver få gjort. För att undvika att spendera tid på fel saker kan du sluta med det du gör, sätta dig ner och göra bokstavligt talat ingenting. Att göra ingenting känns givetvis som bortkastad tid och kan just därför sporra dig till att sätta igång med det du ska göra.
3. Belöna dig själv
Belöningar är inte bara till för barn utan är tvärt om ett effektivt sätt att inspirera oss människor till att få saker gjort. Det kan vara något gott från caféet eller en promenad, huvudsaken är att det ger dig något konkret att se fram emot.
Psykologiska strategier
4. Time boxing
Sätt upp en maxtid du ska spendera på olika uppgifter under dagen. Om du inte blir klar inom den givna tidsramen så lämna uppgiften och gå vidare till nästa. Det kan vara ett bra knep för att undvika fastna i uppgifter som inte leder framåt.
5. Förkorta din Att Göra-lista
Att ha för många saker på sin lista kan kännas övermäktigt och göra det svårt att veta var man ska börja. Rent psykologiskt känns det dessutom bättre att klara 5 av 5 saker på listan än 5 av 100. Testa att välja ut några stycken uppgifter du ska prioritera under dagen och ta dig an dem.
Relaterat: Recept för framgång – Ät grodan det första du gör
6. Inramning av uppgiften
Ett stort projekt kan kännas överväldigande. Vet du inte hur du ska angripa uppgiften och i vilken ände du ska börja kan det vara smart att först fundera på inramningen av projektet för att få en bättre överblick. Du kan exempelvis fundera över vilka frågor du behöver ha besvarat innan du börjar uppgiften, vilka metoder du kan använda för att angripa projektet, vilka personer du vill ta hjälp av eller dela upp målet i mindre och mer hanterbara uppgifter.
7. Ändra fokus
Lägg undan uppgiften du skjuter upp och fokusera en annan uppgift som är lättare eller mer intressant just nu. Den positiva känslan av att få saker gjort kan göra att du kommer ur den negativa spiralen och pausen kan leda till nya perspektiv när du tar dig an uppgiften igen.
Emotionella strategier
8. Självmedkänsla
Alla har prokrastinerat någon gång. Det är enkelt att hamna i ett negativt tankesätt och känna sig dålig för att man man inte klarar av att göra det man borde. De tankarna är ofta dåliga för både självkänslan och produktiviteten så försök istället att uppmärksamma situationen, vänd fokus till något positivt och fundera på vad du behöver göra för att lösa problemet.
9. Utmanar-mindset
Se dig själv som en utmanare. Istället för att fokusera på det negativa, försök se uppgiften som en som en utmaning eller tävling som ger dig möjlighet att växa. Var inte rädd för att ifrågasätta utan se det som en chans att lära dig något nytt.
Olika strategier fungerar i olika situationer och för olika personer så känn dig fri att testa dig fram. Lycka till!
Källa: Stop Proctrastinating