Den svenska statsskulden uppgår till hiskeliga 1000 miljarder kronor. Med 10 miljoner invånare betyder det att varje medborgare har en skuld på 100 000 kronor. Det gäller även våra barn. Den som föds idag, är redan skuldsatt.

Våra politiker har inga krav på att skattepengarna hanteras varsamt. De spenderar gärna dina pengar på vad de själva anser är viktigt, vilket ofta tycks ligga i linje med att ta makten och behålla den. Inte sällan försvinner pengarna eller brinner inne för att satsningarna gick fel.

Slöseriet med skattepengar uppskattas till många hundra miljarder årligen.

Här är några få exempel:

  • 50 miljarder till statliga riskkapital årligen - "inget betydande har skapats".
  • 50-100 miljarder (ingen verkar riktigt veta) för Nuon Affären - Maud Olofsson dök inte ens upp på förhören gällande det som anses vara den sämsta affären i svensk historia.
  • Nedläggning av fungerande kärnkraft. Ingen vet de exakta kostnaderna men det rör sig om enorma belopp, gissningsvis omkring 100 miljarder, då vi nu tvingas bygga nya kärnkraftverk.
  • 14,6 miljarder i felaktiga bidragsutbetalningar varje år.
  • 150 miljarder till EU:s coronafond - detta skedde mer eller mindre utan någon debatt.
  • Här är fler exempel på Skattebetalarnas hemsida

Då har vi inte lyft allt slöseri i landets kommuner. Ovanpå detta har vi omkring 340 myndigheter. Hälften av dessa skulle troligen kunna läggas ner utan att någon mer än just de som lever på våra skattepengar, skulle märka någon skillnad.

För att sätta detta i perspektiv kostar hela polismyndigheten cirka 40 miljarder årligen.

Ett annat exempel: I Sverige har vi omkring 250 000 lärare och sjuksköterskor. Ger vi alla dessa 5000kr extra/månad i lön skulle det kosta skattebetalarna 15 miljarder per år. Alltså en bråkdel av vad som försvinner på slöseri.

Lösningen kan inte alltid vara att höja skatten eller låna mer pengar av kommande generationer.

Ingen resursbrist, bara felprioriteringar

Politik handlar om att prioritera. I ett samhälle med ändliga resurser handlar det om att ställa grupper mot andra grupper. Lösningen kan inte alltid vara att höja skatten eller låna mer pengar av kommande generationer.

Markus Allard, partiledare för Örebropartiet, håller inte tillbaka. Han kallar de som roffar åt sig för transferiatet. Kolla på detta filmklipp för att bättre förstå vad han menar:

Det handlar bara om vad politikerna väljer att köpa för dina pengar.

Det går också att diskutera om vi ska skicka 50 miljarder i bistånd årligen, bland annat genom myndigheten SIDA. Detta samtidigt som svenskar lider och till och med dör i sjukvårdsköer.

Det finns med andra ord ingen brist på resurser. Det handlar bara om vad politikerna väljer att köpa för dina pengar.

Så här agerar varken ansvarsfulla föräldrar eller makthavare.

Dags att ta ansvar

Varför tar vi oss rätten att belåna våra barn och barnbarn när en så stor del av pengarna går till rent slöseri? Och om inte vi kan leva av det vi skapar, hur ska vi då kunna begära att våra barn ska göra det?

Att andra länder gör likadant är inget bra argument. Ingen behöver följa den som gör fel.

Så här agerar varken ansvarsfulla föräldrar eller makthavare.

"Ett samhälle frodas när äldre män planterar träd, i vars skugga de vet att de aldrig får sitta." - Grekiskt talesätt

Vad tycker du? Vad tycker dina barn? Är det dags för ett paradigmskifte? Kommentera nedan.

Håller du med om att vi borde prioritera våra barn istället för att skuldsätta dem? Dela och sprid med vänner och bekanta.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2023-10-19 11:31
Särskilt störande är att våra regeringar, oavsett partifärg, tillåtit skuldbördan att ständigt öka och därigenom låtit bankerna bli allt rikare. Handelsbanken, exempelvis, presenterade nyligen sin bästa kvartalsrapport någonsin. Bankernas årliga vinster motsvarar nu närmare 100 000 kronor per medborgare. Om bostadsmarknaden kraschar igen kommer nog vi skattebetalare få rädda dem igen. Förra gången - som faktiskt sammanfaller med den tidpunkt då den högsta stadsskulden byggdes upp, handlade det dock om kaffepengar jämfört med vad vi skulle få punga ut med i framtiden! Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.