Idén har löpt som en röd tråd genom projektet och ingen plast används i väggar och tak - varken i fuktspärr eller isolering. Husen byggs genomgående i trä, vilket främjar ett sunt inomhusklimat - exempelvis används träfiberisolering i väggarna.

-Att använda material som andas skapar en bättre luftkvalitet och behagligare inomhustemperatur, förklarar Alexander Lenre Simittchiev. Hållbarhetsperspektivet är starkt. Med trä som genomgående material minskar koldioxidavtrycket radikalt.

Det började som en markanvisningstävling anordnad av Simrishamns kommun och som vinnande företag blev Stadstudio arkitekter även fastighetsutvecklare. Det innebar full kontroll inklusive budgetstyrning.

-Stadstudio bekostar utredningar, detaljplan och bygglov. Vi köper mark från kommunen i takt med husförsäljningen och tomtköpare upphandlar därefter entreprenaden mot ett fast pris av Sätoftagruppen, berättar Alexander vidare.

I det här projektet kan Alexander och hans team satsa fullt ut på det de verkligen brinner för: arkitektonisk, rumslig och hantverksmässig kvalitet i ett starkt hållbarhetsperspektiv. Det har också givit dem revansch - arkitektens roll har kommit i fokus.

-Arkitektens roll i Sverige har delvis urholkats, men i det här projektet har vi kunnat satsa på arkitektonisk och hantverksmässig kvalitet.

Stadstudio är medlem i föreningen Byggande Arkitekter, en förening med 29 arkitektkontor i syfte att utbyta kunskaper och förstärka arkitektens roll i samhället, samt höja arkitektonisk kvalitet.

Trädgårdsrummet

Terrängen i markanvisningstävlingen användes tidigare som äppelodling och saknade detaljplan, vilket var tacksamt eftersom arkitektlaget därmed fick planera allt från grunden. Fram växte ett område präglat av småskalighet och en varierad struktur av bygator och trädgårdsrum som knyter an till Kiviks historiska stadskärna. Stadstudio har utvecklat ett område med lummig grönska och ytor för umgänge där människan är i fokus. Översiktsplanen är utformad med sikte på social hållbarhet, vilket märks genom den höga trivselfaktorn.

De 33 tomterna är visserligen små - ungefär 250 kvadratmeter - men en allmänning med grönytor för gemensamt bruk har planerats till att bli lite av en central mötesplats.

Det kuperade landskapet inspirerade till att bygga upp terrasser i olika nivåer med upp till någon meters höjdskillnad. Upplevelsen av omgivningen blir därmed omväxlande och dynamiskt. Ängsgräs och varierande växtarter ramas in av äppel- och körsbärsträd i ett pastoralt kulturlandskap. Inslag av vild växtlighet är tänkt att främja biologisk mångfald, vilket är en viktig del av hållbarhetsperspektivet. Varje tomt har en fristående studio som visserligen är mindre än ett attefallshus - tolv kvadratmeter - men som är utrustad med full bekvämlighet för att kunna användas som gästhus eller kontor. Det finns två separata utomhusplatser med trädäck - ett på framsidan av varje hus invid entrén, samt ett däck på baksidan som förbinder studion och bostaden. Däcken är byggda av Organo Wood, ett miljömärkt och hållbart material som är näst intill underhållsfritt och tåligt mot röta.

Övrig trädgård består av grönytor som kan disponeras för exempelvis odling. Små trädgårdsrum i trädgården flätar samman arkitektur och natur samt interiör och exteriör.

Traditionella skånehus viktig inspiration

De historiska trähusen kring hamnen i Kivik var en viktig inspirationskälla och Stadstudio utvecklade två grundmodeller; ett enplanshus med tre rum och kök - 75 kvadratmeter - samt ett tvåplanshus med fyra och ett halvt rum och kök - 105 kvadratmeter. Tvåplanshusen är planerade kring områdets centrala ytor, medan enplanshusen är utspridda mot ytterkanterna, inbäddade i grönska.

Grundidén kring husens utformning är två identiska volymer (kvadrater) i förskjutning, med en väl genomtänkt interiör där trä utgör främsta material - ett intressant och gemytligt koncept. Planlösningen är öppen i vardagsrum och kök. Fönster har planerats på ett återhållsamt sätt med fokus på blickfång och dagsljusinsläpp, vilket förstärker rumsupplevelsen och dialogen mellan invändig och utvändig miljö. Vyer mot grönska har blivit viktiga visuella element genom de långa glaspartierna mot trädgården som knyter ihop interiör och exteriör och som gör att vardagsrummet upplevs som en del av trädgården.

-Med för stora glasytor försvinner rummet, konstaterar Alexander Lenre Simittchiev, som använder dagsljus för att skulptera fram rumsliga sammanhang.

Att arbeta med ett enda material kan verka enkelt, men det är en komplex uppgift som kräver god materialkännedom. Det handlar om att skapa rumsliga variationer och kontraster i den arkitektoniska miljön, vilket präglar husens utformning, där enkelhet och komplexitet löper sida vid sida. Dubbla lager av 12 millimeter tjock obehandlad furuplywood täcker väggar och tak som möts i en enhetlig volym, diskret mönstrad genom tunna luftspalter runt varje plywoodskiva i en regelbunden rytm. Arkitekterna kom fram till att använda dubbla plywoodskivor för att förstärka det massiva och gedigna intrycket. Samtidigt blev brandskyddet bättre, vilket förstås var positivt. Endast det slipade betonggolvet på markplanet bryter av mot den varma atmosfären som uppstår med trä - en elegant rumslig lösning.

Det spektakuläraste är husens pyramidformade tak som i skarp vinkel mot fasadlinjen lutar uppåt och inåt, mot takets mittpunkt som pryds av en glaskupol - en modern tolkning av en traditionell skånelänga. 

I tvåplanshusen blir höjdvariationer speciellt noterbara - från drygt två meter där fasad och tak möts i vardagsrummen till uppemot sju meter vid takens mittpunkt. Effekten av dagsljus från takkupolen är mycket kraftfull eftersom ljuset varierar under dagen.

-Ljuset rör sig under dagen och bildar olika mönster, vilket genererar spännande rumsupplevelser, berättar Alexander Lenre Simittchiev.

Framgång trots dalande marknad

Lättbalkar används i den bärande stommen som är lika stark som om den vore byggd i korsvirketrä, men lättare till konstruktion, och billigare. Ur miljösynpunkt är det bättre, eftersom mindre trävirke går åt. Dessutom används det naturliga ämnet lignin i stället för lim vid tillverkningen när träfiberskivor hettas upp i hög värme och sedan pressas ihop till balkelement.

-Materialpriser sköt i höjden under pandemin, så vi valde den här lösningen, berättar Lennart Modéer, vd, Sätoftagruppen. Detaljer är mycket viktiga i Kivikshusen, likaså hur de utförs. Samarbetet mellan Stadstudio och Sätoftagruppen har fungerat utmärkt med löpande dialoger om idéer och lösningar. 

Grundidén var underhållsfria hus och valet föll därför på gran från Organo Wood för fasadpanel - samma virke som används för trädäcken.

I tillverkningsprocessen används kisel, vilket ger en jämn och silvergrå yta som påminner om gamla skärgårdshus.

Hittills har 13 av 33 hus byggts. Sämre tider har gjort att försäljningen inte gått som på räls, men Alexander är nöjd. Ett visningshus står nu till förfogande för spekulanter och reaktionerna har hittills varit mycket positiva. Under hösten såldes fyra hus sedan besökare kunnat uppleva visningshuset på riktigt. Thomas Thomasson är en av de boende som flyttade in i slutet av augusti.

-Min fru och jag är lite äldre, så vi valde ett enplanshus och trivs väldigt bra. Det är välbyggt och detaljerna perfekt utförda. Planlösningen och materialen tilltalade oss verkligen, berättar han.

Relaterad läsning: Greenhouse Living erbjuder rekreativa miljöer och kretsloppstänk


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.