Nu ska du få lära dig hur du kan göra allt från en egen hemsida, skapa grafiskt material till hur du börjar marknadsföra företaget med hjälp av videos och säljande texter. Detta trots att du kanske inte har någon kunskap om dessa saker.

Det bästa av allt: verktygen vi tipsar om är oftast helt gratis eller kostar några hundralappar, vilket kan jämföras med att betala dyra konsulter.

Att starta eget företag behöver med andra inte kosta mycket pengar alls: ett par tusenlappar för att registrera företaget hos våra myndigheter, plus några hundra eller tusen för de verktyg du känner att du behöver.

📝Notera: AI-verktyg som ChatGPT, Google Gemini, och Microsoft Copilot kan hjälpa dig med stora delar av uppstarten med allt från brainstorming av affärsidéer till att komma vidare och affärsutveckla företaget. När vi nämner prompt i denna guide är det den text du kan mata in i exempelvis ChatGPT.

💡Tips #1: Att registrera företaget, ansöka om f-skatt och registrera för moms gör du enkelt här på Verksamt.se

💡Tips #2: I vårt forum kan du ställa frågor och här kan du se hur andra företagare jobbar med AI.

9 steg-för-steg hur du starta eget

1. Din affärsidé med AI-hjälp

ChatGPT, Google Gemini, eller Microsoft Copilot hjälper dig att brainstorma affärsidéer baserat på dina intressen, kompetenser och aktuella trender. Här är det viktigt att skriva rätt promptar.

📄Mall affärsidé-prompt: “Ge mig [antal] affärsidéer inom [bransch/område] som löser [problem eller behov] för [målgrupp], och utveckla varje idé med en kort beskrivning av affärsmodellen, målgruppen och hur den skiljer sig från konkurrenterna.”

📄Exempel på prompt: “Ge förslag på tre affärsidéer som passar mina intressen inom hälsa och AI och ta fram förslag på AI-verktyg som hjälper mig att komma igång och samtidigt bygga upp en passiv inkomst”.

💡Tips: Ställ följdfrågor för att få mer uttömmande svar och idéer.

Strategyzer AI är ett verktyg som hjälper entreprenörer att formulera, testa och förbättra affärsmodeller och kundvärden med hjälp av verktyg som Business Model Canvas och Value Proposition Canvas. Det fungerar som en digital coach som föreslår hypoteser, experiment och insikter för att minska risker och stärka affärsidén.

Se även: 36 vassa affärsidéer du kan starta idag

2. Definiera din målgrupp

Vilka är dina kunder? Definiera din målgrupp så blir det enklare att nå dem och tjäna pengar.

📄Prompt för att definiera målgrupp: “Jag erbjuder [produkt/tjänst] som löser [problem/behov] för [bransch/typ av kund]. Hjälp mig identifiera min målgrupp i form av demografi, beteenden, behov och var jag hittar dem online.”

3. Marknadsundersökning med AI

När du vet din målgrupp kan du be AI att göra research så att din affärsidé verkligen håller och att det finns en marknad som är beredd att betala för din tjänst eller produkt.

📄Prompt för marknadsundersökning: “Gör en marknadsundersökning för [produkt/tjänst/idén] riktad till [målgrupp och geografisk plats]. Identifiera målgruppens behov, konkurrenter, marknadstrender, och potentiella utmaningar. Sammanfatta i punktform.”

  • AI-drivna analysverktyg såsom Semrush, HubSpot Market Research Tools och Similarweb kan användas för att analysera marknadstrender, identifiera konkurrenter, och förstå kundbeteende online.
  • Social listening-verktyg: AI kan analysera sociala medieflöden och andra online-källor för att få insikter om kundsentiment, trender och konkurrenternas aktiviteter. Exempel inkluderar Brandwatch och YouScan.
  • Enkätanalys: AI kan hjälpa till att analysera svar från marknadsundersökningsenkäter, identifiera mönster och dra slutsatser snabbare än manuell analys.

4. Skriv affärsplanen med AI-verktyg

Affärsplanen är det som skapar struktur och den blir även en målsättning i ditt företag.

Även här kan du använda språkmodeller (LLM) som ChatGPT, Gemini och Copilot. Det finns också AI-baserade generatorer för att skriva och strukturera din affärsplan såsom Upmetrics och Bizplanr.

📄Mall för prompt till affärsplan: “Hjälp mig skriva en affärsplan för [produkt/tjänst/affärsidé] riktad till [målgrupp]. Ta fram en struktur och fyll i alla delar, inklusive marknadsanalys, affärsmodell, strategi, budget, och risker.”

Ett alternativ till en affärsplan är Business model canvas som många föredrar istället för en klassisk affärsplan. Den upplevs i vissa fall som mer naturlig med fokus på vissa delar i företagandet. Här är några sådana verktyg:

  • Strategyzer AI hjälper dig att formulera, testa och förbättra affärsmodellen med en business canvas model.
  • Convoboss AI Business Model Canvas Generator: Denna generator skapar en skräddarsydd BMC baserat på de detaljer du anger om ditt företag. Den påstår sig även kunna ge strategiska insikter och handlingsbara idéer.

Relaterad läsning: Guide hur du skriver din affärsplan

5. Välj företagsform

När du väljer företagsform handlar det i grunden om att väga samman ansvar, administration och skatt. Här är en kort översikt över de två vanligaste företagsformerna och vad de innebär:

Enskild firma:

  • Ansvar: Du som privatperson är fullt ansvarig för företagets skulder.
  • Administration: Enklast administration, ingen åtskillnad mellan din och företagets ekonomi.
  • Skatt: Vinsten beskattas som inkomst av näringsverksamhet. Passar bra för dig som är ensam företagare med enklare verksamhet.

Aktiebolag (AB):

  • Ansvar: Företaget är en egen juridisk person, ägarna har i normalfallet begränsat ansvar till det investerade kapitalet.
  • Administration: Mest administration med krav på årsredovisning, bolagsstämma etc. Kräver ett aktiekapital vid start.
  • Skatt: Bolaget betalar bolagsskatt på sin vinst, och utdelning till aktieägarna beskattas separat. Bra för större verksamheter, om du vill skydda din privatekonomi och planerar för tillväxt eller försäljning.

📄Testa prompt för att välja företagsform: “Jag planerar att starta [verksamhetstyp] och funderar på vilken företagsform som passar bäst. Jag räknar med [intäktsnivå], [antal delägare], och har [eventuell anställning/sidoinkomst]. Vilken företagsform rekommenderar du och varför?”

Det är klokt att prata med en redovisningskonsult eller jurist för att få råd eller ställ din fråga i vårt forum så hjälper någon dig. Läs mer om företagsformer hos Verksamt där du även hittar information hur du registrerar ditt företag.

6. Komma på företagsnamn med AI-generator

Namelix är ett AI-hjälpmedel som hjälper dig att komma på företagsnamn åt dig och som samtidigt visar vilka lediga domäner som finns med ditt företagsnamn. Som bonus får du även logga och färgförslag som kan vara grunden till din grafiska profil. Allt på ett ställe - på några minuter.

📄Om du vill testa själv med AI skriv: “Ge mig [antal] förslag på företagsnamn för ett företag som [vad det gör], riktat till [målgrupp]. Namnen ska kännas [stil: t.ex. seriösa, moderna, svenska, internationella], och gärna vara lediga som domännamn.”

7. Skapa grafisk profil och logga med AI

Att ta fram grafik, logga, banners, bilder, osv är idag busenkelt med hjälp av AI.

  • Looka använder AI för att generera logotyper baserat på dina preferenser. Du anger ditt företagsnamn, bransch och stil och sen skapar AI ett antal alternativ. Utöver logotyper erbjuder Looka även varumärkeskit med bland annat visitkort och grafik för sociala medier.
  • Canva är ett verktyg för design som också har ett AI-drivet verktyg för att skapa logotyper. Canva är känt för sitt användarvänliga gränssnitt och stora utbud av designmallar.

8. Gör en budget och hitta finansiering

Det vanligaste sättet att få ihop pengar till en företagsstart är genom egen finansiering som till exempel sparade eller upparbetat kapital. Beroende på vilken typ av verksamhet du ska starta kan det behövas allt från några tusen kronor för att registrera företaget, företagsnamn, f-skatt, till flera miljoner till lokaler och maskiner.

För att ta hjälp av AI kan du fråga ChatGPT eller Gemini men du kan också testa Upmetrics eller specialiserade verktyg som Datarails som kan hjälpa dig att skapa finansiella prognoser baserat på dina antaganden och historisk data om sådan finns tillgänglig.

9. Marknadsföring av företaget

En av de största utmaningarna med att starta och driva företag är att skaffa kunder. Om du startar en onlineverksamhet handlar det mer om att dra trafik, nå fler följare och tittare/läsare, men om du startar företag offline är det fokus på kunder och kundservice som är viktigt.

💡Tips: Ställ en fråga till ChatGPT, Gemini och Copilot och se vilket svar du får: “Hur marknadsför jag mitt företag som ska erbjuda _____ och jobba lokalt i orten _____.”

📄Prompt för hjälp med marknadsföring: “Jag driver ett företag som [beskriv verksamheten]. Hjälp mig skapa en marknadsföringsstrategi som når [målgrupp] genom [kanaler – t.ex. sociala medier, e-post, SEO, annonsering]. Jag vill fokusera på att uppnå [mål – t.ex. fler kunder, ökad varumärkeskännedom, mer trafik].”

📄Prompt för att marknadsföra ett lokalt företag: “Jag driver ett [typ av företag] i [ort/område] och vill nå fler [målgrupp, t.ex. hushåll, företagare, pensionärer]. Hjälp mig ta fram en lokal marknadsföringsstrategi som bygger varumärke och genererar fler kunder, gärna via [kanaler, t.ex. sociala medier, lokaltidning, Google Maps, flyers]. Ge konkreta tips på budskap, innehåll och åtgärder.”

Missa inte: +20 sätt att marknadsföra utan pengar

Avslutningsvis.

5 tips på AI-verktyg som hjälper ditt företagande

  1. Durable kan skapa en hemsida åt dig på några sekunder. Du fyller i ditt företagsnamn, vad ditt företag gör och var ditt företag befinner sig och därefter skapar Durable en hel hemsida åt dig. Efter lite små ändringar efter dina önskemål är du klar. Durable kostar omkring 200 kr per månad och domänen får du på köpet.
  2. Gamma hjälper dig att skapa en snygg powerpoint åt dig på några sekunder. Klistra in text (som du kan ta fram i exempelvis ChatGPT) så skapar den en presentation baserat på det. Du kan välja hur lång den ska vara och en del andra inställningar.
  3. Pictory erbjuder en snabb omvandling av text till ett videoklipp. Det enda du behöver göra är att ge Pictory en text med manus så löser verktyget resten.
  4. Zendesk är en plattform för kundservice som med AI chattbottar som hjälper ditt företag att hantera och automatisera support via chatt, e-post, telefon och sociala medier.
  5. Zapier är verktyget som kopplar ihop olika appar och tjänster så att företag kan spara tid och undvika manuellt arbete med så kallade AI-agenter. Du kan som exempel skapa automatiska flöden som svarar på e-post, uppdaterar CRM-systemet och utför en rad andra uppgifter.

Fler tips på AI-verktyg som hjälper dig som företagare.

Saknar du något? Ställ din fråga till ChatGPT eller Gemini så har du snabbt ett svar.

Vill du ha ett mänskligt svar och prata med andra? ställ din fråga i forumet.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.