Det är A och O i en verksamhet att snabbt kunna följa upp hur det går för verksamheten. Det kan kännas som ett överväldigande hinder för att starta - men det finns hjälp att få, menar redovisningskonsulten Sara Öhman.

När jag startade min karriär efter min högskoleutbildning inom redovisning/revision för 18 år sedan så insåg jag snabbt att det man tillbringade mest tid med var kopiatorn, inte kunderna. Det skulle kopieras och printas ut ”ifall att” hela tiden, och sen sättas i pärmar. Detta gjorde att arkiven växte med en rasande fart. Sen skulle man sortera alla kvitton kunderna kom och lämnade, och gärna kopiera dessa, ”ifall att”. Man hann över huvud taget inte att prata med småföretagarna om hur det gick för deras företag för man hade fullt upp med att kopiera och sortera.

Efter ca 13 år tröttnade jag totalt på alla kvitton och pärmar och skolade om mig till säljare istället.

Från papper till digitala program

Jag hamnade hos en programvaruleverantör och började sälja helt digitala redovisningsprogram. Plötsligt såg jag att bokföringen inte var tråkig längre utan otroligt spännande. Man slapp sortera kvitton och kopiera och fick istället hjälpa kunderna med digitalisering och effektivisering istället. Nu ville jag arbeta som redovisningskonsult igen. Och med erfarenheten ifrån programvaruleverantören bestämde jag mig för att bli helt papperslös och enbart arbeta i digitala program.

Jag sa upp mig och idag arbetar jag som digital redovisningskonsult, helt utan papper.

klart att småföretagarna kan och bör bokföra själva

Att på köpet få massor av nya kontakter och få sätta mig in i massor av nya branscher är otroligt spännande. Med hjälp av alla digitala lösningar och alla automatiseringar har jag tid att prata med småföretagarna. Och det gör jag, med mina kunder som kan vara allt från målare till influensers.

Många av mina kunder beskriver att de gärna vill bokföra själva, men tror inte att de kan. Jag tycker helt tvärtom, det är klart att småföretagarna kan och bör bokföra själva ifall de vill. När du själv bokför blir du väldigt insatt i ditt företag och får en känsla för vad du har för kostnader och intäkter.

Mina bästa tips

  • Vänta inte med bokföringen utan köp ett bokföringsprogram eller anlita en redovisningskonsult på en gång, gärna innan du startar din verksamhet.
  • Läs på ordentligt på verksamt.se, Skatteverket.se eller Bolagsverket.se vad som gäller för dem olika bolagsformerna, momsperioder och bokföringsmetoder så att allt blir rätt från början.
  • Spara alla dina underlag.
  • Gå en utbildning/läs på om Företagsekonomi. T ex vad är en Balans och resultaträkning, vad är en momsrapport? Vad betyder avdragsgillt? För att driva företag måste man vara insatt, även om man tar hjälp av en redovisningskonsult.
  • Ge in upp! Det tar tid att bygga upp ett företag. Hemligheten i ett framgångsrikt företagande ligger ofta i att ha bra struktur, bra administrativa rutiner och koll på bokföringen
  • Nätverka!
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.