För elva år sedan fick Camilla Lebert Hirvi och hennes familj nog av det stressiga liv de levde. De sålde sitt hus, packade väskorna och tog ett enkelflyg till Thailand och påbörjade sina liv som digitala nomader.

Camilla och hennes familj levde ett vanligt stressigt liv i Stockholm med karriär, husbygge och hämta och lämna barnen på dagis. Uppvaknandet kom när hennes dåvarande man gick in i väggen.

- För trots att vi hade det bra materiellt sätt, intressanta jobb och många goda vänner valde vi ett ganska drastiskt steg till förändring, berättar Camilla. Vi sålde vårt nybyggda hus och alla våra saker utom det som rymdes i tre ryggsäckar. Vi köpte varsin enkelbiljett till Thailand och med vår då 6-åriga dotter satte vi oss på flyget.

Camilla valde att bli en så kallad Digital Nomad, dvs. att hon försörjer sig på internet och är platsoberoende. Hon arbetar bland annat som livsdesigner, parterapeut och driver företaget Peelitoff.

- Jag brukar säga att jag inspirerar människor till att lämna ett ”helt-ok-men-inte-mer-liv” för att istället välja att leva sitt drömliv. Jag bor nu i Grekland och några delar av året i Sverige.
Camilla är en hängiven bloggare som älskar okonventionella livsstilar och att diskutera livs- och samhällstrender. Just nu skriver hon en bok och utvecklar en ny sajt om kärleksrelationer.

Om man inspireras av denna läsning och vill bli en digital nomad – vart börjar man, hur kommer man igång?

Första steget är att svara på de två viktigaste frågorna i världen, menar Camilla: Vad vill du ha ut av livet? Och Vad har du att erbjuda som är unikt? Med svaret på dessa frågor finns grunden till vad du kan arbeta med på nätet.

- Ett bra tips är att börja i liten skala. Börja blogga om det som intresserar dig och skaffa dig följare och prenumeranter, utan att sälja något. Så småningom kan du sedan erbjuda dina läsare tjänster i det du har lärt dig. Ex som e-kurs, coachning via Skype, produkter i en e-shop, eller webinars (ett webbaserat seminarium).

Det finns en del praktiska saker att ta sig igenom, menar hon, men man behöver inte vara något datatekniskt geni. Det är lätt att bygga upp en egen hemsida, koppla till ett kundsystem och bygga upp en egen shop, oavsett förkunskaper, tillägger Camilla.

- Det svåra tror jag egentligen handlar om våra värderingar. Vi är vana att vara bofasta och det krävs mycket mod att bryta sig loss. Ett annat bra sätt att börja är att sälja av en del av sina saker och skapa utrymme. Antingen materiellt eller också tidsmässigt. Genom att få mer tid över kan du bygga upp det liv du drömmer om.

Camilla jobbar just med att hjälpa andra att ta steget genom ett Steg-för-steg-program och ett e-program som heter Bli en Digital Nomad. Programmen ger både konkreta och praktiska tips men man får också det mentala och känslomässiga stödet för att våga ta steget och komma förbi alla hinder.

Vilka utmaningar är störst med att driva företaget från andra sidan jorden?

Att uppkopplingen och datorn alltid måste fungera, säger hon och skrattar. I Thailand var elen instabil och internet slogs ofta ut av åskan.

- Så jag har fått lära mig att ha mycket tålamod och att förstå att allt inte går att planera. Saker och ting blir sällan som man har tänkt sig i andra länder.

Annars fungerar det perfekt med t ex Skype för möten och coachning, tillägger hon.

Har du en så kallad ”bucket list”? (Lista med saker man ska göra och platser att besöka innan man dör)

- Oj, massor!! Tillbringa en längre tid på ett Ashram, ett hinduistiskt kloster eller liknande i Asien. Spendera mer tid på Nya Zeeland, något land i Sydamerika men även i Italien. Jag vill bygga upp en hjälporganisation för fattiga kvinnor som vill starta eget. Starta ett hälsoställe uppe i bergen i Grekland där det är helt skärmfritt och all mat kommer från egna ekologiska odlingar. Arbeta med uteliggare.

Starta ett till rockband och sjunga i det. Jag har gjort det tidigare men vill gärna göra det igen, berättar hon med entusiasm.

Har du några andra tips eller livserfarenheter du vill dela med dig av?

- Ja, jag tycker att det är mycket intressant med trenden Digitala Nomader. I USA börjar det bli stort. De jag följer är mest 30-åriga killar men det finns också familjer som brutit sig loss och bor på olika platser i världen.

Det är ju faktiskt så att för första gången på 10 000 år har vi människor nu en möjlighet att bli nomader, menar Camilla. Många drömmer just om det, men få vågar ta steget.

- Jag liksom många andra tror att vi kommer att få se en enorm utveckling. Många fler kommer att bli Digitala Nomader. Egentligen har vi alla förutsättningen för att göra det, men samhället, t ex skola och kontor, är inte uppbyggda för denna förändring. Det största hindret är vi själva, de hinder vi själva sätter upp.

Men fler och fler tar nu steget och planerar för att leva mer i frihet och kreativitet, avslutar hon.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.