De flesta företagare tycker att bokföring är pest och pina och att det är ett moment som stör - det tar ju tid från den vanliga verksamheten. Så om du känner likadant är du inte ensam. Men oavsett vad man tycker så är det enligt bokföringslagen ens skyldighet att ha en ordnad bokföring. Här ska vi göra det enklare för dig så att du kan lägga mer tid och fokusera på det du är bra på - det som ger dig och ditt företag inkomster.

I följande serie om bokföring har vi tagit ur delar ur Bokföringsnämndens (BFN) handledning i bokföring, ”Att föra bok”. Vi har sammanställt den med länkar och tips, så du som nyligen eller precis ska starta eget lättare kan komma igång med ditt företag och din bokföring.

Bokföring är mer än att föra bok. Vad som ingår i begreppet bokföring förklaras i denna handledning för dig som startar eget. Vi tar också upp hur viktigt det är att göra en budget.

  • Bokföring har funnits så länge människan har gjort affärer. Den som gör affärer måste ha ordning och reda på siffrorna.
  • Bruket med dubbel bokföring växte fram under tidig medeltid i Italien.
  • Bokhållare skrev länge böcker för hand och avslutade siffrorna med en vacker slinga, lik den vi gjort här bredvid.

En bokhållare som gjort ett avslut i sin bokföring

Den här handledningen vänder sig till dig som nyligen startat ett företag som aktiebolag, handelsbolag eller enskild näringsidkare. Informationen är avsedd även för dig som är näringsidkare utan att ha registrerat din verksamhet. För dig som är enskild näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut finns broschyren Bokföring, bokslut och deklaration (PDF). Handledningen kan också vara en vägledning för dig som drivit ett företag
några år och vill lära dig mer om bokföring. Du kan göra din bokföring själv eller be någon om hjälp. Du kan skriva för hand eller använda dator. Målet med handledningen är att ge en introduktion i bokföring – visa hur du ska börja. Den visar hur bokföringen kan vara ett stöd i affärsverksamheten.

Steg för steg beskriver vi principerna för bokföringen med hjälp av praktiska exempel. Vi visar också hur du kan göra en budget. Även om handledningen i första hand vänder sig till dig som bedriver näringsverksamhet kan den
också vara en vägledning för bl a ideella föreningar och stiftelser som är bokföringsskyldiga av annan orsak.

Kom ihåg! Du kan när du vill ställa en fråga i forumet om bokföring - där finns många kunniga inom området ekonomi och redovisning.

Det här är bokföring

Första delen i bokföringen handlar om att samla fakturor och kvittonSamla fakturor och kvitton

Du som startar eget börjar med en idé – en affärsidé. Den kläs i ekonomiska termer – en budget. För att kunna sätta igång med verksamheten behö­ver du göra vissa inköp. Du får de första utgifterna. Sen börjar du arbeta
och får anledning att skicka din första faktura eller ge kunden kvitto. Du får de första inkomsterna.

Registrera dem enligt ett visst system

Dags att börja bokföra dag för dag i takt med affärshändelserna. Efter den första månaden är det dags för en uppföljning. Månaderna går och året närmar sig sitt slut.

Resultatet blir två sammanställningar

Du avslutar den löpande bokföringen. Du kan avläsa hur din affärside lyckats ekonomiskt första året. Du gör en ny budget för kommande år.

Lycka till med din bokföring!

Notis: Bokföringsnämnden, BFN, är ett statligt expertorgan som ansvarar för utvecklandet av god redovisningssed. BFN ger ut allmänna råd, vägledningar, uttalanden och redovisningsinformation.

Läs vidare om olika termer/begrepp inom bokföring

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.