Även om den här vintern inte inneburit särskilt mycket snö i den södra halvan av landet är det i alla fall en årlig tradition som inte låtit vänta på sig: influensa- och förkylningstiderna. Det här är tiden på året då bacillerna trivs som bäst och risken för att bli sjuk ökar – inte minst i inomhusmiljöer, som i skolan eller på arbetet, där vi tillbringar som mest tid tillsammans.

Det har länge varit känt att du bör tvätta händerna ofta och noggrant, använda handsprit, undvika att vidröra ansiktet med smutsiga händer och dessutom tänka på vad du äter för att minimera risken att bli sjuk. Men den vanligaste och kanske viktigaste påminnelsen till den som känner att den är på väg att bli sjuk är att faktiskt stanna hemma för att undvika att smitta andra.

Valet att stanna hemma från jobbet i tider när influensa och förkylning slår till kan ibland vara svårt. Stressen över att missa ett viktigt möte eller en presentation med styrelsen, att inte hinna med sina arbetsuppgifter eller att inte vara på plats som en del av teamet kan ibland sätta käppar i hjulet. En del känner helt enkelt att de måste vara på jobbet trots hosta och snuva eller ett febrigt barn. I dag har vi däremot kommit till ett skede där distansarbete praktiskt taget kan vara lika effektivt som att vara på plats fysiskt.

Samarbetsteknik möjliggör distansarbete

Under de senaste decennierna har samarbetsindustrin gjort stora framsteg när det gäller utvecklingen av molntjänster. Det som är bra med dessa förbättringar är att de gjort det möjligt att vara mer tillgänglig och flexibel än någonsin, och dessutom är lösningarna prisvärda.

En av de tekniska funktioner som har möjliggjort att anställda enklare kan arbeta hemifrån är Polys Meeting AI som förbättrar både ljud- och bildupplevelsen vid videomöten. På så sätt kan den som arbetar hemifrån tydligt se och höra vem som talar på andra sidan skärmen. En annan funktion är inbyggd brusblockering, som gör det möjligt att höra dig själv när du pratar. När du inte hör dig själv prata tenderar du att skrika. Att känna att du behöver höja rösten under dagens alla möten kan lätt bli utmattande, vilket kan bidra till minskad förmåga att orka fokusera och vara produktiv – inte minst när du är sjuk.

Teknik banar väg för ökad flexibilitet och fler möjligheter inom arbetslivet

Flera teknologiska innovationer har under de senaste decennierna banat väg för ökad flexibilitet och fler möjligheter inom arbetslivet. Anställda behöver inte längre sitta på kontoret för att delta i möten eller få tillgång till jobbfiler eller andra viktiga dokument – tekniken gör det möjligt för oss att arbeta var vi än befinner oss. Att stanna hemma från jobbet när förkylningen kommer krypande håller inte bara bacillerna borta från kontoret. En flexibel arbetsplats leder även till minskat klimatavtryck då vi kan spendera mindre tid på att pendla och det blir enklare att balansera arbetsliv med privatliv. Dessutom möjliggör en flexibel arbetsplats att alla kan anställa den bästa kandidaten för jobbet, oavsett plats.

Paul Clark, EMEA-vd och SVP på Poly.

Läs vidare: Så skapar du ett kreativt hemmakontor med bra arbetsrutiner


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.