Han började som butiksdemonstratör och försäljare av messmör i Katrineholm 2004. Elva år senare kom han tillbaka till Sverige efter tre veckor i Australiens mest förrädiska vildmarker. Nicklas Lautakoskis resa har varit uppseendeväckande och hans åtaganden har uppmärksammats hårt de senaste åren. Jag fick en pratstund med Nicklas, och nu får du lära känna multientreprenören bakom företaget Swett och konceptet 1000%.

När han inte klättrar uppför världens högsta berg, cyklar genom världen eller vandrar över den australiensiska vildmarken driver han företagen Swett som reseguide och Tusen Procent som inspirationscoach och föreläsare. Nicklas Lautakoski är en kille som aldrig viker undan för en utmaning. Äventyret har blivit en del av honom, och under de senaste tio åren har han genomfört det ena livsbejakande äventyret efter det andra.

Nicklas Lautakoski har uppmärksammats av både TV och tidningar genom åren, och hans äventyr har blivit en nationell snackis. Inte minst tre galna veckor i Australiens mest förrädiska vildmarker, helt naken endast utrustad med en kniv skulle han försöka överleva tillsammans med en kvinnlig veteran från amerikanska flygvapnet. Naked And Afraid, världens tuffaste realityserie, sändes i amerikansk TV i våras och fick mer än 2 miljoner tittare. I höst kommer Sverige få se The Naked Swedish Viking trotsa en av världens tuffaste miljöer.

- Det är det värsta jag någonsin har gjort. Det var tre veckors helvete. Jag kan skratta åt det nu, men varje minut där borta var verkligen en kamp för livet.

Tack vare bland annat sitt deltagande i Naked and Afraid har han fått oerhört mycket uppmärksamhet i media. Nicklas har synts i både Aftonbladet, TV4, SVT och på många andra håll i media.

- Ruttna kräftor är inte det läckraste jag har stoppat i mig, men gräshoppor, myror och larver gick bra. Myror smakar som citron och om man grillar larver smakar det precis som popcorn.

“Finns inte motivationen spelar det ingen roll hur bra utrustad du är”

Förutom att ha trotsat den australiensiska vildmarken har Nicklas Lautakoski bland annat cyklat från Portugal till Kina, åkt motorcykel från Nordkap i Norge till Kap Aghulas i Sydafrika, korsat Madagaskar till fots och bestigit världens högsta berg. Med alla sina lyckade äventyr och expeditioner reser en av samtidens största äventyrare runt i landet för att inspirera både privatpersoner och företag att inte ge upp om sina drömmar och mål. På ett uppseendeväckande sätt drar han paralleller mellan sina egna äventyr och situationer där gemene man befinner sig på ett vägskäl i livet - stort som litet.

- Det handlar inte om att ha den bästa utrustningen eller den senaste tekniken. Finns inte motivationen i grunden spelar det ingen roll hur bra utrustad du är.

“Kan jag cykla till Kina så kan du cykla till jobbet!”

I år är det 10-årsjubileum för hans första verkligt stora äventyr. Året var 2006, och Nicklas Lautakoski cyklade 304 mil på 35 dagar från Gdansk i Polen, längs Östersjön genom Baltikum, Ryssland och Finland med den lilla norrländska byn Lautakoski i Tornedalen som slutdestination.

- Det var det första stora äventyret, och det kommer alltid vara stort.

Det var i färden genom de litauiska skorna som nästa idé väcktes till liv. Varför inte cykla till Kina? Två år senare var resan planerad, och den 25 mars 2008 bar det iväg. Nicklas flög ner till Portugal med sin packning och cykel. De första sträckan på 600 mil från portugisiska Porto till turkiska Istanbul skulle avverkas tillsammans med Albin Isaksson som han bara hade träffat två gånger innan avresan.

- Det var så klart en utmaning. Ett socialt experiment. Men det gick jättebra. Samtidigt gick resan förhållandevis lätt genom Europa.

I Asien bytte Nicklas resekamrat. Stefan Pinkney hade han inte träffat alls tidigare, och de skulle cykla 600 mil i en betydligt svårare miljö.

- I Europa fanns det alltid närhet till hjälp. I Asien var vi tvungna att lita till vår egen förmåga.

Åtta månader på cykel genom 20 länder uppmärksammades hårt - inte minst på grund av den inspirerande uppmaningen - om jag kan cykla till Kina så kan du cykla till jobbet. Han cyklade i genomsnitt tolv mil om dagen, och även om han inte lyckades komma in i Kina hade han tillryggalagt 1.200 mil och genomfört någonting som ingen trodde var möjligt. Det förankrade inte bara hans namn i Sverige, utan gav honom dessutom en nominering till årets ambassadör i Katrineholm 2009.

- I samband med sommar-OS i Peking hade ett terroristdåd begåtts i provinshuvudstaden Kashgar, så jag släpptes inte in i landet. Det kändes ganska bittert till en början, men när jag fick lite distans till det började det gå upp för mig vilken fantastisk grej jag hade gjort.

SWETT - när du vill ha ut mer av din konferens

Med Swetts äventyrskoncept kan både företaget och privatpersonen få några av världens mest uppseendeväckande platser i världen som mötesplats. Vad sägs som en utmanande konferensresa uppför Sveriges högsta berg eller en uppfriskande tur till Svalbard?

- Vi kan erbjuda möjligheten att konferera på toppen av Kebnekaise eller medan du tittar på isbjörnar på Svalbard.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.