För företagare kan det vara särskilt viktigt att ha upprättat ett tydligt testamente för att fördela ägarandelarna i bolaget till de personer man själv vill ska driva vidare bolaget. Finns inget testamente så tilldelas även bolagets andelar dina arvingar enligt svensk lag, vilket tar bort valmöjligheten att själv bestämma vem som ska driva vidare bolaget.
Här listar jag åtta saker du kanske inte visste om testamentsskrivning och som kan vara särskilt bra att veta som företagare.
Missa inte: Avtalsmall för att upprätta testamente
1. Du kan själv välja arvtagare (till viss del)
Utan ett testamente följs arvsbestämmelserna i ärvdabalken. Det innebär att den som enligt lag har rätt att ärva dig gör det. Om du är sambo är det särskilt viktigt att skriva testamente. Annars kan det bli så att din sambo står arvlös efter din död och måste ge upp den vardag ni skapat tillsammans, då dina släktingar enligt lagen räknas som dina faktiska arvtagare.
2. Dina bröstarvingar kan du inte göra helt arvlösa, de har alltid rätt till arv
I böckernas och filmernas värld får vi dramatiskt nog lära oss att en missnöjd förälder kan göra sina barn helt arvlösa. Så går det inte till i verklighetens Sverige. Svensk lag – närmare bestämt ärvdabalken – reglerar så att bröstarvingarna får sin laglott. Laglotten utgör hälften av kvarlåtenskapen. Av en kvarlåtenskap på 100 000 kronor kan du alltså bara testamentera bort 50 000 kronor, om du nu har bröstarvingar. Vad är bröstarvingar? Barn, barnbarn och så vidare i rakt nedstigande led.
3. Även omyndiga personer kan skriva testamente
När du är 16 år har du rätt att skriva testamente för de pengar du tjänat genom arbete, fått i gåva eller i vissa fall ärvt.
4. För att ett testamente ska vara giltigt finns vissa krav
När det kommer till att upprätta ett testamente är det såklart en stor fördel om du bollar med dina nära. Men oavsett hur mycket ni pratar igenom din sista vilja är det bara ett skriftligt testamente som är giltigt. Men endast din namnunderskrift räcker inte för att testamentet ska vara giltigt. I samband med att du skriver under testamentet måste två vittnen vara på plats, helst i en vittnesmening intyga att du är vid dina sinnens fulla bruk och därefter själva signera testamentet.
Se även: Mall för att upprätta samboavtal
5. Det går att skriva testamentet själv
Så länge du skriver testamentet enligt regelboken kan du skriva det själv. När du ändå sitter ner med dina viktiga beslut kan du underlätta ytterligare för dina anhöriga och arvtagare. Genom att skriva ett extra dokument med dina särskilda önskemål blir det lättare för dina nära att fatta beslut om exempelvis begravningen. Var dock väldigt noga om du skriver testamentet själv då det enkelt kan bli fel om man inte är noggrann.
6. Förvara testamentet i dess originalform…
… Annars räknas det som sagt inte. Det räcker alltså inte med en kopia på det. Se till att förvara testamentet på en säker plats och där det är lätt för anhöriga att hitta.
7. Det går bra att göra ändringar i ditt testamente
Din sista vilja kan ändras i takt med livet. Bara för att du har skrivit ett testamente är det inget som säger att det måste förbli detsamma genom åren. Du kan välja att både ändra och upphäva det. Om du vill upphäva testamentet är det bästa sättet att förstöra originaldokumentet. Utan originalet är det ju ändå inte giltigt. För ett nytt testamente måste du göra om samma process igen, som när du skrev det första testamentet.
8. Ibland är det bra att ta till hjälp – rådgivning är alltid gratis
Det kan ofta finnas ett syfte att ta kontakt med jurister som är experter på att upprätta testamenten. Även om man bara har några generella frågor kan det vara skönt att kunna bolla med en sakkunnig person när man känner sig osäker på en så viktig sak som testamentet. Första rådgivningen hos jurister är alltid gratis och det är ett bra tips att höra av sig för att lära sig mer – även om man inte använder deras tjänster senare!