Vem behöver egentligen startkapital?

Facebook startades i ett studentrum utan en enda investerad krona. Apples historia började i ett garage med några extra datorreservdelar. Sensmoralen är: du behöver inte miljontals kronor i riskkapital för att bygga upp ett Fortune 500-företag. Allt du behöver är en IQ över 150 och ett stort ego. Skämt åsido.

Även om du inte har dessa förutsättningar så kan du ändå starta en framgångsrik affärsverksamhet för nästan inga pengar alls. (Pengar behövs alltid men med ett smart upplägg så kan du använda dina intjänade pengar och återinvestera dem direkt.) Allt du då behöver är hårt arbete, engagemang och såklart, en hyffsad affärsidé.

Om du tillhandahåller de två första så levererar vi affärsidéerna här – helt gratis.

1. Starta egen städfirma

Städbranschen visar en tydlig och positiv trend i Sverige idag. Det är också en bransch som kräver lite startkapital. Har du en dammsugare och en flaska fönsterputs? Ja, då är du i stort sett redan igång. Det kluriga är förstås att hitta kunderna. Försök med annonser på den lokala annonsmarknaden. Eller varför inte skapa broschyrer som presenterar dina tjänster och därefter går du runt och distribuerar broschyrerna från dörr till dörr i de bostadsområden där du skulle vilja jobba. Samma gäller för företagen på den lokala marknaden. Gå på frukostmöten och andra affärsnätverk.

Du kan även satsa på att hitta din egen nisch för att utmärka dig från resten. Miljövänligt är med en trend som många är villiga att betala extra för. Du kan också utveckla din verksamhet till att erbjuda kontorsstädning, industristädning, eller så kan du specialisera dig på att rengöra mattor, fönster eller garage. Möjligheterna är många och likaså kunderna.

RUT-avdraget gör det med enklare att skaffa kunder på den privata marknaden då kunden kan dra av halva kostnaden från din faktura.

Se även: 12 tips för att starta städfirma/städbolag

2. Privatlärare

Fick du bra betyg i skolan? Varför inte dela med dig av kunskapen och kunna leva på det samtidigt? Efterfrågan på lärare och läxhjälp växer och här finns pengar att tjäna.

Resultaten i skolan blir sämre och allt fler tittar efter andra vägar att kunna ge sina barn den utbildning som man tycker de förtjänar. De offentliga skolorna ifrågasätts och utbildade lärare saknas så kanske finns det ingen bättre tid att ge sig in i privatlärarbranschen. Även om du inte var klassens ljushuvud kan privatlärare ändå vara ett bra extraknäck. Ett alternativ är att agera mellanhand och rekrytera smarta högskolestudenter att göra det faktiska jobbet.

Startkostnaderna för en sådan här verksamhet är låg. Du kan driva din verksamhet från ditt eget hem eller från elevens hem. Du kan till och med driva din verksamhet hemifrån med hjälp av onlinetjänster så som Skype.

Även här kan privatkunder göra RUT-avdrag om det gäller läxhjälp.

Missa inte: 23 affärsidéer som är smart att starta under 2017 och 2018

3. Virtuell assistent

De flesta företagare tillbringar alldeles för mycket tid på sådana uppgifter som enkelt skulle kunna utföras av någon annan. Det är där en virtuell assistent kan hjälpa till. Virtuella assistenter är ungefär som vanliga kontorsassistenter, med den enda skillnaden att de inte möter sina uppdragsgivare ansikte mot ansikte. Deras kommunikation görs istället via exempelvis mejl, telefon eller via en webbkonferens.

Virtuella assistenter utför administrativa uppgifter och andra jobb hemifrån på kontraktbasis. Det har också blivit allt vanligare att de också erbjuder en rad specialiserade tjänster, exempelvis bokföring, marknadsundersökningar eller teknisk support.

4. Starta webbutik - E-handel

Att starta en webbutik har blivit enklare och billigare än någonsin. Numera kan du starta en e-handelsverksamhet med endast ett par tusenlappar på fickan. Hos exempelvis E-bay kan du sätta upp en butik och hitta kunder för dina produkter för bara några hundralappar i månaden.

Vill du nå ut till marknaden på egen hand finns det företag som säljer professionella webbplatser för mindre än en tusenlapp. Och för bara någon hundring i månaden får du också e-postkonton och teknisk support.

Men innan du kan starta upp din webbutik måste du bestämma dig för vad du ska sälja. Om du älskar tennis, överväg att sälja till exempel tennisbollar eller tennisskjortor. Om du är bilmekaniker kanske reservdelar är din grej. När det gäller investering, börja med ett fåtal basprodukter och utöka sedan ditt sortiment successivt.

Se resten av de 4 affärsidéerna som inte kräver stort investeringskapital

2 kommentarer
Patrik
2014-03-13 20:04
Författaren syftade nog till att grundarna av Facebook och Apple var båda smarta personer. Följande mening börjar "Men även om du inte har dessa förutsättningar så kan du ändå starta en framgångsrik affärsverksamhet..."
0
Emil
2014-03-12 21:55
"Allt du behöver är en IQ över 150" ?? Så hög IQ har knappt 2% av befolkningen, MENSA-nivå.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.