Klassisk barock musik av t ex Handel, Vivaldi och Bach tycks få hjärnan att arbeta och lagra information på ett mer organiserat sätt. Den klassiska musiken gör tydligen att hjärnfrekvensen i hjärnan ändras till ett avkopplat tillstånd som en typ meditation. Det gör att både den medvetna och den omedvetna hjärnan arbetar tillsammans.

Lozanov gjorde flera tester och ett av många uppmärksammade var att han tog 15 frivilliga personer som skulle lära sig 1000 franska ord på en dag. Under tiden spelade han musiken i bakgrunden och läste upp orden för dem på deras språk och sedan det franska ordet. När de testades efteråt hade de i snitt 98 % rätt. De testades även ett år senare och utan att ha använt språket under tiden och kom då fortfarande ihåg upp till 80 %.

Om jag inte minns fel så krävs det runt 1200-1500 ord för att kunna läsa tidningen och titta på tv och förstå vad folk säger.

Lozanov ska även ha gjort tester med vissa utvalda och fått dem att lära sig upp till 2000 ord på en dag.

Under tidigt 70-tal gjorde Lozanov tester på en skola i Bulgarien där han använde musik, teater och historieberättande som en viktig del av undervisningen. 1978 besökte UNESCO skolan där eleverna klarade av den vanliga skolgången som normalt tog två år, på bara fyra månader. Första klassare lärde sig att läsa och skriva efter bara några veckor och tredje klassarna räknade tredjegradsekvationer. Allt detta gjordes i en atmosfär utan stress och där läxor endast delades ut som en belöning.

Det sägs att det som ändras i samhället tar 30 år innan det händer i skolan... Kanske dags att testa detta i svenska skolor? Det har gått mer än 30 år nu...


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.