Ordet stress betyder belastning, påkänning, anspänning. För att förverkliga något vi bestämt oss för att göra, för att skärpa våra sinnen, tanken och vår rörelseförmåga skapar vi ett spänningstillstånd i kroppen.

Stress är alltså en högst naturlig kroppsreaktion mot verkliga, erinrade eller påhittade omständigheter som kan uppfattas som ett hot. Samtidigt är stress ett hjälpmedel för att förverkliga det du vill. Stressignaler (stressorer) kan komma från yttre omständigheter, din egen kropp eller från "insidan", dina egna tankar och känslor i hjärnkontoret.

Hur vet du specifikt att du är stressad?

1.    Det är inte det du gör som stressar dig, utan oftare tanken på det du inte gör. Tanken är större än de utmaningar du står inför.

2.    Att inte göra klart skapar begynnande surdegar,
för det kommer alltid nya saker imorgon. Många har tre fack på kontoret: today, tomorrow och "to difficult". När du lägger saker i den sista lådan tenderar det att växa, i alla fall i tanken. Gör klart. Ta tag i det, för när du gjort det känns det som en lättnad. Det var ju inte så svårt ändå.

3.    Du har kontrollbehov. Vill ha fingrarna i syltburken. Vill ha koll på allt. Kanske ett utslag av att du vill visa din makt?

4.    Bristande tillit. Till din förmåga, tron på dig själv. Och tron på andra runt omkring dig.

5.    Höga kvalitetskrav på dig själv, kanske alltför höga? Det är okej att vara "tillräckligt bra". Ofta kommer inte andra tycka att du gör ett dåligt jobb om du väljer bort vissa saker eller gör mindre. Kom ihåg att det kanske bara är dina egna krav du ska tillfredsställa.

6.    Lojalitet. Du är alldeles för lojal. Frågan är till vem? Vems krav och förväntningar?

7.    Du vill göra rätt.
Varför delegera när du kan göra det själv?

8.    Lär dig välja bort! Du har för många "måsten". Allt är inte angeläget. Allt kan du inte heller ha inflytande över. Glöm det. Välj bort!

9.    Du har ansvar utan befogenheter.
Känner dig kanske "inlåst". Tydliggör din roll, förväntningar på dig och dina arbetsuppgifter.

10.    GLVP. Ibland är det bara att Gilla Läget och Vara Positiv.

11.    Du missar att vila, fira, njuta och återhämta dig.
En stund varje dag, en längre stund varje vecka, någon dag varje månad. Tid för dig själv. Var tydlig till din omgivning. Bestäm dig och ta "din tid".  

Slutligen ett kort mantra som en annan av mina seminariedeltagare uttryckte det häromdagen: Hokus Pokus - ändra fokus!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Johan Skålberg
2011-11-18 11:05
Bra och tänkvärt om stress, vi har alla höga krav på oss numera. När det gäller återhämtning från punkt 11 finns ett bra koncept från Promas som fungerar på arbetsplatsen.

Tack för en bra artickel.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.