Många verksamheter går nu in i ett bokslutsarbete, men hur ofta görs det ett bokslut på dom mjuka värdena i bolaget? I årsredovisningen så finns där en procentsiffra gällande sjukdom i verksamheten, men sen då?

Jag tror om jag får framtidsspana lite att det är i år, som det kommer att hända. Det är i år fler verksamheter kommer att inse och förstå att det är dom mjuka värdena som behöver ses över och då på riktigt.

Vad innebär mjuka värden? Är det en AW i månaden eller är det att starta upp ett projekt, där vi verkligen ger samtliga anställda en möjlighet att stärka upp sig både fysiskt och mentalt?

Stress är den största boven när det gäller den psykiska ohälsan, enligt Försäkringskassan. Stress är också något som sällan syns utanpå en människa? För utanpå kan vi se hur glada och trevliga ut som helst, men inombords kokar alla känslor på en och samma gång. 

Många är otroligt duktiga på att hålla allt inom sig, och där många är så rädda att när som helst kanske koka över. Till slut så orkar personen inte ut ur sängen, och vad hände då? Vems är felet?

Många skyller på sin arbetsgivare att hen inte kunde se detta komma, men det är inte lätt när arbetstagaren gör sitt bästa att mörka situationen eller hur? 

Om du tittar på min bild kan du se om jag är stressad, har panikångest, eller fylld av tung sorg? Inte? Vad märkligt för inombords bubblar den rejält hos mig, där och då som kortet togs. 

Det jag anser är att alla behöver inse och förstå att livet är vårt egna, där möjligheterna är dina, men även ansvaret. Så jag tycker det är nu dags att var och en tar ett eget ansvar för sitt liv, men att det är tillsammans vi kan göra skillnad och vända skutan. 

Så hur vill ni ta er an dom mjuka värdena i bolaget? Vad innebär mjuka värden för er? Kan ett hälsoprojekt vara steget som kommer att hjälpa er vända skutan? Ett projekt där även chefer och ledare, får delta. För det är inte ni som ska driva projektet utan ni ska våga ta hjälp utifrån, som en avlastning. 

Frågan är bara hur ni vill göra här? Idag finns det många små aktörer som verkligen skulle kunna kliva in hos er och göra en satsning, men är det dom ni som företag vågar satsa på?

Mindre aktörer, som äntligen skulle få sätta tänderna i något dom verkligen kan och där helheten skulle få ett stort fokus. Helheten och individen för just er verksamhet, inte en generell utan ett koncept just för er. 

För att ta första steget för er verksamhet. Så skickar jag med några frågor som jag som din mentala hälsoinspiratör, skulle ställa min kund vid ett första möte. 

  • Hur många använde bidraget under 2023?
  • Hur många använde det seriöst? 
  • De som inte använde bidraget, varför?
  • Vet alla hur dom kan använda bidraget?
  • Hur stort bidrag har ni?
  • Hur mycket har ni budgeterat för bidraget? Det finns verksamheter som chansar att inte alla använder, och hur bra är det på en skala?
  • Skulle ni kunna öka? Maxtaket är 5000:- och det går att justera tillfälligt. 
  • Sen friskvårdstimme är det någon ni erbjuder?
  • Hur används den timmen i så fall?

Det är först när vi inser och förstår som vi kan göra en förändring, eller fortsätta skylla på alla andra eller hur?

Din mentala hälsoinspiratör Tina i Luleå


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.