Detta är femte delen av åtta om kända affärsskandaler och bedragare.

Theranos affärsidé var en blodtestnings-maskin, som skulle vara mindre, snabbare och bättre än övriga på marknaden. Den skulle kunna mäta betydligt fler saker, i en och samma maskin, till skillnad från övriga maskiner som i regel endast kunde köra ett test, för ett syfte, per maskin.

Grundaren Elizabeth Holmes beskrivs på samma sätt som de flesta andra i denna serien. Dels var hon trevlig, driven och lätt att tycka om, men hon hade precis som övriga i denna hall of shame, ett beteende där hon omedelbart bestraffade, avskedade eller stämde någon som sa emot henne. Detta kommer bli relevant senare i historien. 

Hon lyckades få stora välkända amerikanska varumärken att investera i hennes produkt och företag. Hon fick även god PR i panelsamtal med Bill Clinton, vilket många anser vara en förtroendesignal om att allt är legitimt.

Hon tillät ingen att gräva djupare i teknologin, och hävdade att det var intellektuella tillgångar som tillhörde Theranos, och att dessa ej kunde visas upp, på grund av risken att bli kopierad. Detta är faktiskt delvis legitimt, då man bör skydda sin teknologi. En potentiell stöld av denna teknologin är också ett reellt hot, om teknologin hade funnits på riktigt, det vill säga.

De investerare, anställda och övriga som inte nöjde sig med hennes svar på frågor om tekniken, blev omedelbart avvisade, avskedade eller stämda, vilket gjorde att hon skapade prejudikat för vad som hände om man gick emot henne. 

Investerarna skulle dock stått på sig, och åtminstone krävt att få se maskinen i arbete, vilket inte på något sätt rimligen borde vara känsligt. Hon hade ju sålt maskiner till alla möjliga ställen, så att se maskinen i arbete avslöjar inget hemligt. På grund av de prejudikaten som hon tidigare satt, när hon avvisar, avskedar och stämmer de som ställer frågor, så vågade dock inte investerarna ställa rätt frågor.

När blodprovet lämnats så tilläts inte besökarna stanna kvar och se maskinen arbeta, utan de togs vidare på rundturen. De anställda tog då blodprovet, in i ett låst rum där andra maskiner fanns den typen av maskiner som Theranos skulle konkurrera ut, och alla tester kördes på de konventionella maskinerna. Då kan man såklart undra hur bra de maskiner fungerade, som Theranos levererade till kunder? Svaret är att de fungerade mycket dåligt, och att detta kunde ge allvarliga, till och med dödliga konsekvenser för de som blev feldiagnostiserade.

Hur hade Nielsen Valuation Group hanterat en due diligence av Theranos?

Elizabeth Holmes påminner mycket om Bernie Madoff, i hennes sätt att undvika att bli granskad. Kasta alla due diligence mallar åt sidan, och ”go back to basics” är hur Nielsen Valuation Group hade hanterat situationen, vilket i praktiken betyder krav på att åtminstone få se maskinen arbeta, eftersom detta inte var hemligt. Många bedragare är duktiga på manipulation och härskartekniker. Elizabeth Holmes, en Silicon Valley miljardär som var omtyckt av president Bill Clinton, skulle hon rätta sig efter vad en företagsbesiktare säger? Eller skulle hon sätta riktlinjerna för hur företagsbesiktningen skulle gå till? Det här en situation som leder till en konfrontation, där man som företagsbesiktare inte får vika sig.

Del #6: WireCard, penningtvätt, manipulerad bokföring och ryska spioner


2 kommentarer
2023-10-09 10:38
givit denna kupp mot västländerna dess due diligence trovärdighet. Men faktum ör att skaparnas egentliga plan var att använda detta bedrägeri som ett vapen mot alla vanliga människors existens på hela jorden. Ukraina var deras verktygsverkstad för att få sin globala plan i lås. Den har vi alla sett hur Putin till vår räddning öppet skjutit i sank. Deras militära stab och ledning finns i Stockholm Sverige vars globe centrum de nu förvisso har bytt namn på...men allt det andra finns kvar under stan och blir inom kort övriga världens militära resursers måltavla. Q= in 10 sec: The world nations military have come together in peace as one part on one side of the table...and on the other side sits soon SWEDEN all alone....Well not all alone...though under one of the Sweden Governments bloody boots there is still SKÅNE... since 1720 an illegally occupied Sovereign country with a + 12 000 year long and strong experience history that whispers the future and meaning of humanity. Se mer...
0
2023-10-09 10:11
Världens STÖRSTA bedrägliga money scam är snart på väg att bli publik, och denna gången är det nästan alla i väst ländernas befolkningar, vars tillgångar och tillvaro är det som står på tur att tas ifrån dem. som hårt kommer VAKNA upp till att ha blivit lurade å det grövsta. Staten och administrationen i varje land är de som Se mer...
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.